Съдът решава дали да се броят разписките от машините

ВАС разглежда жалби от трима участници във вота
3 ное 2021 07:55, Ния Христова
66
Съдът решава дали да се броят разписките от машините
Снимка: БГНЕС
Някои от партиите изразиха недоволството си, че на 14-и ноември ще се броят всички контролни разписки от машините. 
 
Върховният административен съд предстои  днес да разгледа на свое заседание общо три жалби от участници във вота срещу решението на Централната избирателна комисия – да се броят и разписките от всички машини, предаде Нова тв.
 
Жалби към съда отправиха от „Изправи се БГ! Ние идваме!“, „Продължаваме Промяната“ и „Демократична България“. Според тях броенето на разписките ще доведе до хаос и ще отвори вратата за манипулации на вота. 
 
Очаква се Върховният административен съд да излезе с решение още до края на деня.
 
Припомняме, че решението на ЦИК за броене на отрязъците се прие с гласовете на ГЕРБ, ДПС, ИТН и БСП като единствено представителите на Изправи се БГ! Ние идваме! и на Демократична България гласуваха против това решение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
2
 
0
 
! Отговори
За какво да броят? преди 2 години
До Анонимен 58: В Русия не гласуват с машини. Изцяло машинно гласуват в Белгия, а частично - във Франция. А за какво да броят разписките? Машината няма как да сбърка при броенето. Ако сбърка някой, това ще са тези в комисията, които броят. А могат и умишлено да скрият бюлетини и ето: изборите в тази секция фалшифицирани. Който иска, да вярва.
59
1
 
0
 
! Отговори
Бай Гроздан преди 2 години
Съдът ще отмени решението на ЦИК,но у нас все пак винаги човек не трябва да е сигурен до произнасянето му,въпреки,че в кодекса няма подобно изискване и вероятно ЦИК се смята,че повече от Конституционния съд,който може да отменя норми на закони,но не и да приема такива.
58
1
 
3
 
! Отговори
ЗА ДА БЪДЕ ИСТИНА ! преди 2 години
До За какво да броят? кОМИСИЯТА Е ЗА ТОВА ! зА ДА БРОИ ! И АКО СЕ ОКАЖЕ РАЗЛИЧЕН ПРОЧИТ СЕ УСТАНОВЯВА С ПРОВЕРКА - КОЙ И ЗАЩО Е МАНИПУЛИРАЛ . нАЛИ ИСКАМЕ ЧЕСТНИ ИЗБОРИ, А СЕГА НЕ ВЯРВАМЕ В ТЯХ. уБЕДЕНА СЪМ,ЧЕ МИНАЛШТЕ ИЗБОРИ БЯХА МАНИПУЛИРАНИ,ЗАТОВА МАЯ И ПРИЯТЕЛЯТ И ПО МАНИПУЛАЦИИ ПРЕТЕНДИРАТ ! сТИГА ИЗМАМИ , МАЙО И ПРИЯТЕЛИ....!!!!!
57
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До За какво да броят? В ЕВРОПА ГЛАСУВАТ С МАШИНИ 1% С НАС СТАВАТ 2%, ТА ПИТАМ ОСТАНАЛИТЕ КОИТО БРОЯТ БЮЛЕТИНИТЕ ТЕ ФАЛШИФИЦИРАТ ИЗБОРИТЕ ЛИ, А САМО НИЕ С МАШИНИ ОТ ВЕНЕЦУЕЛА ПРОВЕЖДАМЕ ЧЕСТНИ ИЗБОРИ, В РУСИЯ С МАШИНИ ЛИ ГЛАСУВАТ?
56
3
 
0
 
! Отговори
За какво да броят? преди 2 години
За да има смисъл от това броене трябва да се каже ясно какво следва ако броят хартиени бюлетини се различава от броят гласували, разпечатан от машината. Кое е по-достоверно? Ясмо е, че машината не може да сбърка, а броящите могат. И като го знаем това, какво очакваме от броенето на ръка. А освен всичко друго всеки гласувал се подписва. И това ли да броят комисиите?
55
2
 
4
 
! Отговори
кире преди 2 години
МАНОЛКИНА СЕ БОРИ ЧРЕЗ ФАЛШ ДА СЕ ДОКОПА ДО ПАРЛАМЕНТА
54
2
 
6
 
! Отговори
ВСЕКИ ЗАКОН ... преди 2 години
МОЖЕ ДА БЪДЕ АТАКУВАН В СЪДА ...КАКТО И В МЕЖДУНАРОДНИТЕ И ЕВРОПЕЙСКИ СЪДЕБНИ ИНСТАНЦИИ ---ЩОМ ПРОТИВОРЕЧИ НА ИНЕРЕСИТЕ НА НАРОДА И НАЦИЯТА И СЛУЖИ ЗА НАЛАГАНЕТО НА ДИКТАТУРА ОТ ОПРЕДЕЛЕНИ ЛИЧНОСТИ И ПОЛИТИЦИ!ДЪЛГ НА ВСЕКИ БЪЛГАРИН Е ----ДА ТЪРСИ И СЕ БОРИ ЗА ИСТИНАТА И ЧЕСТНИ И ПОЧТЕННИ ИЗБОРИ!-----НЕ НА КОМУНИСТИЧАСКАТА ДИКТАТУРА И "ПРЕЗИДЕНТСКОТО УПРАВЛЕНИЕ" НА БЪЛГАРИЯ!!!!!...ДОЛУ УБИЕЦА РАДЕВ!!!
53
5
 
3
 
! Отговори
От изминалите преди 2 години
избори имаше контролни проверки на извадки, и няма никакво разминаване с машините.
52
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НИКОЙ СЪД НЯМА ПЪЛНОМОЩИЯ ДА РЕШАВА ДАЛИ ДА СЕ СПАЗВАТ ИЛИ НЕ ЗАКОНИТЕ, НО ТРЯБВА ДА ОТМЕНЯ ПРОТИВОЗАКОННИТЕ АКТОВЕ НА НЯКОЯ ИНСТИТУЦИЯ. ПОРАДИ ТОВА ВАС МОЖЕ ДА НАПРАВИ САМО ЕДНО - ДА ОТМЕНИ БРОЕНЕТО НА МАШИННИТЕ БЮЛЕТИНИ ОТ СЕКЦИОННИТЕ КОМИСИИ, КОЕТО СА ЗАДЪЛЖЕНИ ПРОТИВОЗАКОННО ДА ПРАВЯТ ОТ ЦИК !!!
51
2
 
7
 
! Отговори
БРОЙТЕ КВИТАНЦИИТЕ . преди 2 години
АКО В ПРОТОКОЛА ТЕ НЕ СЪВПАДАТ С ДАННИТЕ ОТ МАШИНАТА -----ТОВА Е ЗНАК , ЧЕ МАШИНАТА Е ПИПАНА И ИЗБОРИТЕ ТРЯБВА ДА БЪДАТ КАСИРАНИ ОТ СЪДА!ВСЕКИ БЪЛГАРИН , ФИРМА ИЛИ ПАРТИЯ---МОЖЕ ДА ЗАВЕДЕ ИСК СРЕЩУ ЧЛЕНОВЕТЕ НА РИК И ЦИК ---ЗА СЪСТАВЯНЕ НА ДЪРЖАВЕН ДОКУМЕНТ С НЕВЯРНО СЪДЪРЖАНИЕ И ФАЛШИФИЦИРАНЕ НА ДАННИТЕ ОТ ИЗБОРИТЕ , ИСК ЗА МОРАЛНИ И ФИНАСОВИ ЗАГУБИ , КАКТО И ПРОПУСНАТИ ПОЛЗИ!!!!----БЪДЕТЕ ИСТИНСКИ БЪЛГАРИ --ТЪРСЕТЕ СИ ПРАВАТА!!!
50
2
 
9
 
! Отговори
АМИ , ПРАВИЛНО! преди 2 години
БРОЕНЕТО НА КВИТАНЦИИТЕ ОТ ВОТА ---Е ВИША ФОРМА НА ДОВЕРИЕ , КЪМ МАШИННОТО ГЛАСУВАНЕ!...АКО БРОЙКИТЕ НА РАЗПИСКИТЕ --НЕ СЪОТВЕТСТВАТ НА ДАННИТЕ ОТ МАШИНАТА ...ЗНАЧИ МАШИНАТА Е ПИПАНА -- ИЗБОРИТЕ СА ФАЛШИВИ И ПОДЛЕЖАТ НА НЕПРИЗНАВАНЕ ОТ ПАРТИИТЕ В СЪДА!
49
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пълна безмислица е ръчното броене и това е повече от ясно Даже сега е и вредно в условията на пандемия.
48
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако има разлики значи някой нарочно не е пуснал разписката в кутията или не са броили точно. Вероятно точно това сега ще правят герберaстите - някои няма да си пуснат разписките, а на машините ще гласуват против ГЕРБ, за да твърдят, че има измама.
47
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва да се броят и разписките и да има 2 протокола- от машината и от ръчното броене. Ако резултатите от двата протокола са еднакви, значи всичко е ОК. Ако има разлики, значи машините са нагласени. А нали искаме честни и прозрачни избори? Ако примерно натискаш бутон с номер Х, а машината е настроена да отчете твоят глас с номер Y, кое им е честното на такива избори? Хартиените разписки трябва да се броят на всяка цена!
46
1
 
7
 
! Отговори
1940 преди 2 години
Разбира се,че разписките трябва да се броят, както през годините в които "демокрацията" не шестваше в държавата ни . Разписките след това трябва да сде пазят стриктно !!!!Евно време нямаше такива манипулации за изкривяване на резултатите и ние вярвахме в тях.Хората бяха то-дисциплинирани,по- честни ! А днес всеки вярва,че има маниполации на изборните резултати !
45
0
 
6
 
! Отговори
П.К. инк. преди 2 години
В години на съдбоносни избори, нараства нестабилността, която влияе негативно на икономиката на всяка страна. Доказано е, че психиката на всеки нормален човек може да издържи нестабилността за съвсем кратко време. А след това, той просто престава да ходи на избори и не се интересува повече от онова, което се случва.
44
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Естествено, че ще се броят. Не може, да има 1800 гласа в секция, в която са отишли да гласуват само 800 човека.
43
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Втората цел е партиите, на които изборният резултат не им изнася, да имат възможност за оправдание. И в най-добрия случай да могат да кажат: Няма да оспорваме изборите, но да знаете, че сме жертва, електорално тежим повече. А в най-лошия да искат касиране на изборите.
42
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Резонният въпрос накрая е каква е целта на ръчното броене. Очевидно първата цел е да се компрометира машинното, стига представителите на партиите, гласували решението на ЦИК, да се постараят. И да се върнем към изпитаното хартиено гласуване, което е много по-удобно за контролиране на вота и за манипулация на резултатите, особено чрез превръщането на валидни бюлетини в невалидни.
41
1
 
6
 
! Отговори
Питане преди 2 години
има ли въобще някакъв стандарт за контрол на тези машини. Примерно вчера внесох в банката 1000 лева. Касиерката имаше 2 машини - едната за броене на пари другата за фалшиви пари.Раздели копюрите на ръка, пусна пачката през машината за броене 2 пъти, после преброи на ръка, прегледа няколко банкноти за фалшиви пусна ги в машината за проверка на фалшиви. Чак тогава ми написа вносната бележка, подписа и подписах и аз. А ставаше дума за 1000 лева. На изборите става дума за милиярди бюджет.