"Екзакта": ГЕРБ с 24%, ПП води едва с 0,7% на БСП за второто място

Румен Радев - Илияна Йотова получават 48% подкрепа
187
"Екзакта": ГЕРБ с 24%, ПП води едва с 0,7% на БСП за второто място
Снимка: "Екзакта"

Пет дни преди вота за парламент - към 9 ноември, ГЕРБ запазва позицията си на първа политическа сила с 24% от гласовете на твърдо решилите да гласуват.

Това показват данните от изследване на „Екзакта Рисърч Груп“, финансирано със собствени средства. То е проведено в периода от 6-9 ноември сред 1025 пълнолетни граждани в 91 населени места.

Оспорвана остава битката за второто място между „Продължаваме промяната“ (ПП) и БСП. Преднината на ПП пред БСП е минимална – от 0,7%. Електоралната подкрепа за ПП е 16,2%, а тази за БСП - 15,5%.

Четвърти са „Има такъв народ“ с електорална тежест от 11,5%, пети - ДПС с електорален дял от 9,9%, а шести - „Демократична България“ с 9,6%.

В последните дни на кампанията ИБГНИ втвърдяват електората си и ограничават „изтичането” му към други партии. Това в момента е единствената по-малка формация, която „стъпва” на 4-процентната бариера и успява да влезе в парламента, сочат данните на „Екзакта“.

Кандидатпрезидентската двойка Румен Радев - Илияна Йотова получава 48% подкрепа, а Анастас Герджиков - Невяна Митева-Матеева – 27,9%.

Трети са Мустафа Карадайъ и Искра Михайлова с 9%, а четвърти – Лозан Панов и Мария Касимова-Моасе с 6,8%.
Кандидатпрезидентската двойка на „Възраждане“ Костадин Костадинов и Елена Гунчева получава 2,4%, а на ВМРО Милен Михов и Мария Цветкова – 2,3%.

0,4% посочват, че ще гласуват с „Не подкрепям никого”, а общо 3,2% посочват, че ще гласуват за други кандидати.
Румен Радев и Илияна Йотова получават пълна подкрепа от избирателите на БСП и почти 90-процентова подкрепа от привържениците на ИТН, както и от гласуващите за ИБГНИ. 86% от избирателите на ПП декларират подкрепа за Радев.

Герджиков и Митева получават близо 90-процентова подкрепа от избирателите на ГЕРБ, а също и част от гласовете на избиратели от ДБ и от ВМРО.

97% от избирателите на ДПС подкрепят за президент Карадайъ, а Лозан Панов е подкрепян от две трети от избирателите на ДБ.

Броени дни преди вота се регистрира свиване на дяловете на твърдо решилите да гласуват избиратели. Ако в началото на ноември 49% от българите вярваха, че изборите ще бъдат честни, то към 9 ноември този дял се свива до 43%.

Убедени в честността на вота са най-често избирателите на БСП - 77%, а най-малко вярват в честността на вота избирателите на ГЕРБ - 18%. Сред политически апатичните българи расте недоверието към честността на вота.
47-48% е декларираната готовност да се гласува за двата вота на 14 ноември. Твърдо решилите да гласуват, но все още колебаещи се за кого да дадат гласа си както за президент, така и за парламент не намаляват през последните седмици. Техният дял остава в рамките на 8-9% от твърдо решилите да гласуват.

В сегашното изследване се регистрира по-ниска декларативна активност сред младите на възраст до 30 години. Младите българи декларират малко по-висок интерес към парламентарния вот в сравнение с президентския.

Твърдо решилите да гласуват за президент са по-често на възраст над 40 години, висшисти и хора, живеещи в населените места извън столицата. Сред твърдо решилите да гласуват и избралите кого да подкрепят на парламентарния вот има по-често висшисти, жители на градовете областни центрове и хора на възраст над 30 години.
С най-твърди и мобилизирани ядра до деня на вота остават БСП, ГЕРБ и ДПС, а към високи нива на мобилизация в края на кампанията се приближават електоратите на ИТН и на ИБГНИ.
*******
Изследването на „Екзакта Рисърч Груп“ е проведено в периода от 6-9 ноември сред 1025 пълнолетни български граждани в 91 населени места. Методиката на регистрация е пряко полустандартизирано “face to face” интервю. Изследването е финансирано със собствени средства на „Екзакта Рисърч Груп”. То е проведено на територията на България и даннитене включват информация за вота на избирателите от чужбина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
1
 
16
 
! Отговори
Кире преди 2 години
За 42 години нито аз нито мой познат, някога е бил питан за каквото и да било от социологическа агенция. Която и да било! Което и отговаря на въпроса защо никога не са давали и вярна прогноза. Кой колкото плати, на това място е в проучването.
97
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Явно в БГ има 24 % оли.гофрени или Боце е раздавал яко и наред!
96
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В коя стая на Столична голяма община е проведена анкетата със служителите? Под вещия поглед на FUNдъкова!
95
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз не вярвам 24 % от хората да мразят България.
94
13
 
9
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
Резулттът по-точно е герП- 24%, АНТИгерП - 76% !!!___герП са пътници, виждат го, разбират го и много ги боли, затова *** така на умряло !!!
93
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ицо Хазарта влиза, а Манолова какво ще бачка трее да е на борсата:)
92
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Възраждане, само и единствено защото са против ковид мерките. Не ми дреме ако ще Костадинов да спи с Путин, другите са в едно легло с Херо, тъй че все в г.з
91
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ГЕРБ ще гони 30%, БСП ще е втора, другите ще се боричкат да влезат.
90
9
 
5
 
! Отговори
Но среден преди 2 години
Слави златен пръст
89
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе кой гласува все още за БСП, не е истина!!!
88
13
 
9
 
! Отговори
виц преди 2 години
Татеее,ти ром ли си?Да.А мама?И тя,всички сма 100% роми.Значи сме за ГЕРБ? Еее,чак такива роми не сме.
87
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пари и крлепир няма да има от Европа докато не се направи реформа, а всички знаем ке ОПГ ГЕРБ-СДС-ДПС реформа не може да направи и пари няма да получат. Положението за тях е на умирачка и този път е сигурно !!!
86
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хахаха, мокрите сънища на ОПГ ГЕРБ-СДС-ДПС .
85
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От всичко, най ми е гот, че Трифонов безславно си заминава преди още да е дошъл! Браво!
84
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Извод:За 12г.създадоха армия от 600 хиляди фенове на грабежа.Това е изумително.Бягството от страната ще се увеличава.
83
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ГЕРБ и ДПС няма да могат да управляват повече!
82
1
 
1
 
! Отговори
Ирина преди 2 години
Положението е upside down.
81
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Обаче!---------Обаче и ти си нечие дете и внуче, нали! Я си кажи чие, дали съм се сетил от коя прослойка е, не кой е!
80
7
 
19
 
! Отговори
Срам преди 2 години
ЦИК Е ГОТОВА С ИЗБОРНИТЕ РЕЗУЛТАТИ НО ЩЕ ГИ ПОБЛИКУВА СЛЕД ИЗБОРИТЕ!
79
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вече започнах да губя бройката, но мисля това ще бъдат 15-те избори подред спечелени от Бойко. НЕ на военната хунта, НЕ на поредните парашутисти паднали от не знам къде.