Вотът за Радев - от ПП и БСП, а за Герджиков - от ГЕРБ и ДПС

Не подкрепят никого най-вече привърженици на ДБ и "Възраждане"
115
Вотът за Радев - от ПП и БСП, а за Герджиков - от ГЕРБ и ДПС
Снимка: БГНЕС

Всички партийни електорати, без тези на ГЕРБ и ДПС, са гласували отчетливо в полза на Румен Радев на балотажа на 21 ноември. Това показва демографския и партиен профил на вота, направен от "Галъп".

Още по темата
Почти 100% от вота на излезлите да гласуват привърженици на БСП са отишли при Радев, над 90% от тези на ПП (и 8% за Герджиков) и на ИТН (и 7% за Герджиков), над 70% от привържениците на „Възраждане“ и на ДБ също са избрали Радев и т.н.

В близо 90% от случаите пък подкрепящите ГЕРБ са избрали Герджиков. Има обаче на балотажа и 12% от тях, които са подкрепили Радев. При ДПС подкрепата за Герджиков е в съотношение: 69% за Герджиков срещу 28% за Радев.

Така, повече от една трета от вота за Радев е дошла от ПП, близо една четвърт - от БСП, една десета - от ИТН, 7% - от ДБ и т.н. Вотът при Герджиков идва основно от ГЕРБ (близо две трети от общия вот на кандидата) и от ДПС (13% от общия вот за кандидата). 7% от вота за Анастас Герджиков идва от привърженици на ПП и т.н.

В общи линии, електоратите на партиите са излезли да гласуват сравнително пропорционално спрямо миналата неделя (включително и електоратите на нови формации и формации, които още не са образували твърди структури на подкрепа) с едно видимо изключение - ДПС.

Мобилизацията при ДПС сега е около 6% в страната, при около два пъти по-висок дял за ДПС миналата седмица. Това е и част от обяснението за сравнително по-ниската активност сега. Разбира се, в балотажи обикновено се очаква именно по-ниска активност спрямо първи тур, посочват социолозите.

Профилът на гласувалите за Румен Радев в по-голяма степен, в сравнение с този на Герджиков, показва подкрепа сред хора с по-благоприятна жизнена перспектива, т.е. по-високо образование, местоживеене в по-големи насели места, принадлежност към по-млади групи и т.н.

Това в голяма степен кореспондира с подкрепата за Радев от страна на „Продължаваме промяната“ - това е формация, която се базира именно на икономически активните възрасти. Другата основна подкрепа за Радев идва от БСП - партия, която пък обикновено има подкрепа сред по-възрастни хора, с по-ниски доходи и т.н.

До квадратчето „Не подкрепям никого“ сравнително по-често са прибягвали привърженици на „Възраждане“ и „Демократична България“ – явно изборът между двамата кандидати е бил труден. Разбира се в тези два електората като цяло решително преобладават гласовете за Радев. В квадратчето „не подкрепям никого“, закономерно, личат най-вече хора, които и в предходния тур са гласували така.

Профилите са от екзит пол, възложен и финансиран от БНР, БНТ, „Нова Броудкастинг Груп“ ЕООД и „Инвестор.БГ“ АД и проведен от „Галъп интернешънъл болкан“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До чувам че Герб е тайно подкрепил Радев и така всичко е в кюпа. Промяна няма. Правителството е ГЕРБ на квадрат!!!
17
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който се е заиграл с ДПС отива в бездната,примери НДСВ,БСП а сега и убавците от ГЕРБ,но заради примитивните им избиратели България изгуби много време когато можеше да дръпне напред.
16
3
 
5
 
! Отговори
Е да де . преди 2 години
До докога ще чакаме ?До кога ще чакаме , цялата държавна администрация , вън !
15
5
 
4
 
! Отговори
Турчин преди 2 години
Сз гласувах за Радко, да не ми се хвали, че не е избран от Турци, Радев е и мой президент иска не иска ще ми служи, като президен, няма да е президент само на Българите, ще е президент и на Турците в България! Край!!!
14
11
 
9
 
! Отговори
ИТН преди 2 години
Смачкахме ГЕРБ, сега трябва да смачкаме и вироса.
13
7
 
11
 
! Отговори
теглим чертата преди 2 години
Всички от герб заедно с ''вожда'' си , да поемат към Ердоган , за да му ''благодарят'' за ''успехите'' , така правят СЛУГИТЕ на султана !
12
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде,айде.И от другите партии са си дали вота за Радев.Ние не сме овце,някой да ни казва за кого да гласуваме.Само феновете на ГЕРБ и ДПС гласуват под строй.Ама те са друга бира.Да не ви цитирам Бойко,какво му е мнението за тях.Демек и те са като него.
11
12
 
6
 
! Отговори
напротив ,... преди 2 години
До факт...Повечето бяха млади , старите ги оставиха да се вземат в ръце НАЙ-ПОСЛЕ !Къде е Баце ???Радев е Президент ПАК , а Борисов , какъФ е ?
10
12
 
9
 
! Отговори
Спите ли преди 2 години
Сатаниста Борисов измука душата и репутацията на Герджиков с Турският вот по милиционерски!
9
4
 
8
 
! Отговори
Даа! преди 2 години
Биков и Гърневски на къдя шЪ поемат , не останаха партии в които не са били !
8
7
 
7
 
! Отговори
хаха преди 2 години
Герджи - ама аз не съм от тия как Сийке, аз нямам чекмедже?
7
10
 
7
 
! Отговори
факт преди 2 години
видно е ча за фигуранта са гласували всички умни и красиви , плюс бабите и дядовците дето още страдат за светлото минало с надежда че отново ше се върне .
6
10
 
6
 
! Отговори
питане ! преди 2 години
До докога ще чакаме ?..Това ли е най-важното , а нещо за пачките , кюлчетата , чувалите ,... и накрая , КЪДЕ Е ВИ Е ''вожда'' , ''победителя''?
5
6
 
9
 
! Отговори
22 преди 2 години
И от къде разбрахте симпатизантите на коя партия за кого са глясували ??!!! Пак публикувате измишльотини!
4
4
 
10
 
! Отговори
Пътя свърши преди 2 години
Само в яслата не знаят че Шиши и Бочко са дружки.Щото и Дъпъсъто отдавна не е на оня с деменцията ами на Шишко.Свърши пътя им.Следва операция за изваждане с лъжица...
3
4
 
10
 
! Отговори
до герб преди 2 години
Алоо , не ви ли е срам , в Турция ли има избори , или в България , какъв го търците при Ердоган , по-добре си стойте там !
2
13
 
14
 
! Отговори
докога ще чакаме ? преди 2 години
Радев и Киро ни показват нагледно, какво е корупция и дебелоочие на най-високо политическо ниво, както и тотално незачитане на Конституцията на РБ. Те дори са горди и продължават да се чувстват недосегаеми от закона ........ Кога най-после ще се самосезира прокуратурата срещу Кирил Петков и ментора му за престъпление по чл. 313 и чл.308 от НК ???.....Конституционния съд окончателно се произнесе по казуса !!!
1
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо "десните" от ГЕРБ издигат общ кандидат с ДПС?За един прЕател калинка питам..