Росен Христов: Купуване от "Газпром" не значи, че слизаме от рамката на ЕС

Не искам да оставям наследство на следващото правителство, заяви той
9 авг 2022 20:23, Нели Христова
44
Росен Христов: Купуване от "Газпром" не значи, че слизаме от рамката на ЕС
Снимка: БГНЕС

Получаваме руски газ чрез посредници от Гърция и от други търговци. Твърдението на бившия финансов министър Асен Василев е точно. Това заяви пред bTV служебният министър на енергетиката Росен Христов.

Още по темата

Помолихме да удължим офертата с “Cheniere” с две седмици, за да договорим слотовете за разтоварване на танкерите. Танкерите са оферирани, но договор за твърда доставка нямаме. Не знам слотовете защо не са договорени през последните месеци. Ситуацията е такава и има варианти за слотове, опитваме се да намерим оптималната цена. Помолили сме за две седмици отсрочка и ако не се съгласят, офертата отпада, така че за две седмици трябва да намерим слотове и да видим каква е цената. За да имаме стабилност трябва да сме осигурили възможност за доставка поне на 120% от това, което ни е необходимо, подчерта Христов.

Фалити в бизнеса не трябва да се очакват. Приоритетите на Министерството на енергетиката са ясни. Целим максимална диверсификация на доставчиците на газ така че да обезпечим и количества и цена, ще се справим с тази задача. Може да очакваме пазарна цена, така че потребителите да не изпадат в сериозна криза. Ситуацията няма да е лека, виждаме галопиращи цени на всичко, така че овладяването на кризата е приоритет и стабилните енергийни източници, не само на газа е един от приоритетите ни. Диверсификацията е добър инструмент за овладяването на кризата, посочи Христов. Той добави, че диверсификацията е да намерим много доставчици на газ, за да имаме конкурентни условия и стабилни количества. Ситуацията е сложна, ако имаше просто решение, нямаше да говорим за трудности и за криза. Един от източниците е LMG, през Гърция и Турция също търсим доставки, терминалът Ревитуса е доста натоварен, слотовете там са резервирани. Цената е висока всеки път, когато предлагането е ограничено, а търсенето е голямо. Затова разглеждаме алтернативни възможности с терминалите в Турция, тръбен газ с Азербайджан, местата, където газът може да се замени с мазут, изброи Христов. Булгаргаз е можел да реагира по-добре на задаващата се криза. Войната започна в началото на годната, кризата с газа беше ясна още април, вече сме 4-ти месец в тези затруднения. Не мога да кажа, че Булгаргаз е реагирал максимално добре, бързо и агресивно. Това се дължи на много фактори, липса на подготовка, липса на информация. Булгаргаз са настроени да работят по един режим, много компании не успяват да реагират бързо на промяната, други поемат риск и чакат стабилизация, трудно е да се каже в криза кое е правилното решение, добави Христов. Булгаргаз са можели да резервират поне слотове и да направят по-добри прогнози, подчерта той.

Ние се опитваме да осигурим газ за тази година и до края на отоплителния сезон. Не искам да оставям наследство на следващото правителство. Ще подсигурим количествата до края на годината, в идеалния вариант до края на отоплителния сезон, каза Христов.

Ние няма да се отклоним от европейската политика. Купуване от Газпром не значи, че слизаме от рамката на ЕС, ние няма да приемем различни условия от тези, които има Германия и другите държави в ЕС. Има направени анализи на всички рискове, така че ако започнем преговори с Газпром, ще адресираме всичко, което е критично за нас, така че доставките да са стабилни на оптимална цена и сигурност, посочи още Росен Христов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Моля, погледнете сайта на страница Колажи и карикатури във фейса, много точно е описан въпросния образ.
38
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Полша обяви, че е против брюксел да определя квоти и да се меси в доставките на отделните държави. Ние кога ще имаме политик в правителството, който да не е мазохист,гей, предател, изменник, с нормални интелектуални способности.
37
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе какво сте задъвкали тоя ЕС! М'ай'ната му и на ЕС и на Брюкселските некадърни психопати!
36
4
 
7
 
! Отговори
До БЪЛГАРИН преди 1 година
България, за да бъде истинска държава (нарочно пропускам европийска, тя си е в Европа), не трябва да робува на политически клишета и догми. Нито пък Русия е при.м.и.тивна. Казал Рейгън, той и един друг "Рейгън" казваше, че дружбата с СССР е нужна на България, така, както въздуха и слънцето за всяко живо същество, ама ти едва ли ще го приемеш за вярно. Та позволи да не цитирам какво казал някой си, а да живея в днешното време нормално - да купувам газ, където ми е изгодно, а не да мръзна, щото...
35
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом русите нещат да дават газ на Бьлгарина, тогава да си еват путсата майниииии.
34
5
 
12
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 1 година
До крайЦената на газа за България става 298 $ за август със задна дата от първи. Днес КЕВР го съобщи. Иначе на сърбите мога само да им завиждам - 44$ за Mwh. Имат акъл.
33
5
 
5
 
! Отговори
Истината преди 1 година
Купуване от Газпром по стария договор не означава слизане от рамката на ЕС. Подписване на НОВ договор означава, че се отказваме да търсим компенсации за неизпълнението на стария, и последващи от това допълнителни щети. Сумата е над един МИЛИАРД долара. Който подпише нов договор с Газпром ДИРЕКТНО ощетява България и ПОДАРЯВА НА Газпром ЕДИН МИЛИАРД ДОЛАРА.
32
5
 
11
 
! Отговори
Край преди 1 година
до 32 прав си бе. Аз предлагам да им върнем и АЕЦа. Не щем руски АЕЦ. Кунева наполовина го затвори. И ТЕЦовете също са останали от соц времената - да им ги върнем. Панелката на деда ти дето си се сврел също е от тогава - да я бутнем. Каналите и водопроводите също са от тогава - заривай.
31
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Германия, Италия и Австрия газ се внася от частни фирми и те плащат на Газпром но вижте какво става там руснаците го спряха и на тях!Газпром не е търговска фирма,тя е оръжието на Путин срещу Европа и Европа ще намери решение до 1 година тя няма да има нужда от руски газ! Важното е къде ще е България тогава? Дали ще тласнем държавата към Газпром и Путин или към ЕС.Така че никаква газ от Газпром.
30
13
 
6
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 1 година
България, за да бъде истинска европейска държава не трябва да има нищо общо с Феодална Русия, която, както казва Роналд Рейгън "е една престъпна империя, империя на злото". Прими.тивна Русия няма нищи общо с Цивилизования свят, нищо, че мужиците се правят на културни като слушат класическа музика и гледат балет. Айде нема нужда...
29
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Купуване от Газпром значи разкривате от България на сметка в рубли което е целта на Путин. Това пък означава нарушение на санкциите на ЕС. Никоя държава в ЕС не си е позволила това. Кьорфишеците на Газпром че вече някои били разкрили сметки в рубли са за наивни русофили от които се състои гугутковото правителство. Русия за да всее разкол в ЕС разкри сама сметки в рубли на големите консуматори като Германия и Италия, а на България, Полша иитва не разкри такива с аргумента че са вражески държави.
28
4
 
11
 
! Отговори
Край преди 1 година
Цени на газ в района към моментаБългария -151 долара за мегаватчасСърбия - 44 долараГърция -82 долараУнгария -66 долараСтана по изгодно да го караме с камиони от Сърбия Коментарите са излишни
27
4
 
1
 
! Отговори
Alex преди 1 година
Слизаш отвсякъде неизвестни чиновнико :)
26
9
 
2
 
! Отговори
До 27 преди 1 година
Германия купува от много места, включително и Русия. Въпреки че вече дела на руския газ е под 25% в немско
25
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Германия откъде купува газ от Марс ли? От Русия.
24
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия са готови да ни пратят при Путин и Евразия , при Узбекистан и Киргизстан при Беларус и Лукашенко!Тоя путинист който Решетников и льотчика са направили шеф на Булгаргаз какво ще отговори ако лудото джудже от Москва ни врътне кранчето през декември както го врътна на Германия ,Италия и Австрия и вече сме отказали танкерите? Той ,Решетников и Радев ли ще отговарят?
23
12
 
3
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Тоя пълен фигурант. Едва връзва изреченията, а прости туд ката Виктория му подсказва с гримаси. Позор, Фатме!
22
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Напротив, в момента може да ги съдим за неизпълнение на договора от тяхна страна. Какво ще постигнем е отделна тема. Ако почнем да плащаме по тяхната схема, вече не можем да ги съдим, но могат да ни съдят ТЕ!
21
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Предишното правителство договори 3 слота за разтоварване на танкерите останалите 4 са за следващата година и не е лошо това служебно правителство да свърши малко работа, и да не се оправдава с предишното.Това не им като уволняването на областни управители и служители в министерства само 24 часа след като поеха управлението на държавата.
20
16
 
8
 
! Отговори
Бай Иван 2 преди 1 година
Добре де,аз също искам евтин газ и бензин,без да ме интересува от каде идва.Въпросът е до колко може дасе вярва на Газпром? Колко пъти со дега са ни спирали газа по измислена причена ? Помните ли ? За тях договорите не значат нищо.Променят си ги както им изнася и ни притискат.Утре могат да поставят условие да изелезем от ЕС и НАТО иначе газ иок.