Доверието в партиите е проблем, над 100 000 избраха "Не подкрепям никого"

Експерти: Квадрадчето събра протестния вот на интелигентните хора
58

Близо 109 000 българи, които отидоха до урните в неделя, избраха опцията "Не подкрепям никого". Това е над 4% от всички гласували, което на практика означава, че ако тази опция беше партия, то тя щеше да влезе в новия парламент. Защо толкова българи избраха тази опция?

"Имаме две дълго време каращи се сили, близо 3 години. Няма изход от техния спор. На няколко пъти хората ги подкрепиха, те не успяха да излъчат стабилна власт. Поради тази причина има силна поляризация на хора, които отиват по средата - това са активни хора, които желаят да участват в процесите, но не виждат кого да подкрепят. Доверието в политическите партии е проблем, затова расте квадратчето "Не подкрепям никого", коментира социологът от "Галъп интернешънъл" Яница Петкова пред Bulgaria ON AIR.

Още по темата
"Хората сякаш видяха символно значение в това нещо - протестен вот. Гласовете "Не подкрепям никого" се премахват преди да бъдат сметнати мандатите, но не ги виждам като загубени. Показват вид политическо становище, което е ясно заявено", каза още Петкова.

Тя отбеляза, че главно млади хора са избрали "Не подкрепям никого" - една трета са младежи на възраст до 30 г. Малко над 2/3 от избралите тази опция са жени. На "Не подкрепям никого" са заложили основно висшисти и работещи интелигентни хора, които са разочаровани от политическия елит, сочат данните на изборната социология.

"В света има над 190 държави, в които се произвеждат избори с хартиена бюлетина. Няма спор, че има някакво удобство в машините. Но че те не повишиха доверието в изборния процес, а отвориха още една ниша да се атакува технологията, това също е факт. Парите са похарчени, дайте да направим усилие за цели машинни секции и отделно за хартиени. Това смесване накара СИК да правят 3 протокола. Българският протокол е ужасен и изглежда като нотариален акт, хората с основание се сърдят", заяви изборният наблюдател Стоил Стоилов.

Според Петкова протоколът изглежда по този начин, защото преди всеки вот променяме правилата и се добавя ново и ново нещо. "Сложиха се машини, след това се каза: Това не е достатъчно, трябват и камери. Не се повиши доверието, защото не се даде шанс", убедена е тя.

Социологът съобщи, че на 2 април преимуществено хората са гласували с машини.  

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Президенсктата групировка и хартиената коалиция и Възраждане, и ИТН не плюеха ли постоянно по ПП? Президенството като цяло не плюе ли срещу парламентаризма? Отвратен съм от президента.
42
1
 
1
 
! Отговори
Тошо преди 1 година
Прав си, но до определена степен!Всеки искам хубав хляб, но ситуацията е ....извънредна!Най много да се забъркат едни нови избори!
41
1
 
1
 
! Отговори
До Тошо №49 преди 1 година
Изводът ли .... че много са като теб - мишки и ***, които не искат да живеят, а само да оцеляват с каквото им се подхвърли. Решението ли .... ще ида в друг магазин, в 3-ти, ако трябва брашно ще занеса и ще забъркам вкусен бял топъл хляб.
40
1
 
0
 
! Отговори
Тошо преди 1 година
Добре, нека си гласуват така, но искам да ги попитам : ако влезете в магазина за хляб и там има останали само 2 хляба, от тях единият е стар, а другият е наяден от мишка, а вкъщи ви чакат гладни гърла, какво ще направите !?Някой няма да ги вземе, рискувайки да бъде изгонен от в къщи, друг ще вземе единият, а 3-ти и двата.Изводът ли....всеки сам си преценя!Аз бих взел единият хляб, просто защото трябва да оцелея!Да кажем, че на изборите гласувахте само вие, тогава ....ще останете гладни!
39
1
 
1
 
! Отговори
НЕзаконни избори преди 1 година
нА изборите се явиха само 35 % от избирателите. Всички снимани с камери са обсебени от нагло престъпни пси активни мероприятия провеждани от пост комунистическите престъпници след 1989 година. АНТИ КОнституционната партия ДПС ползва тотален терор за принуждаване малцинствени групи на Балканите да гласуват за посочени в листите. Ограбили десетки милиарди от народа и от еврофондовете бивши министри се кефят вече като нови депутатчета.. ПАк са готови да грабят милиарди..
38
2
 
0
 
! Отговори
НЯМА ИЗБРАНИ преди 1 година
ЗА пореден път нарочно всъздадени доказано престъпни групировки маскирани като партии се явиха с цел нова нагла окупация на власта в София. НАмираме се в бедствено извънредно положение заради констатирана ЛИКВИДАЦИЯ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД вкл тежко са поразени всички деца в ясли,градини и училища от нагло престъпна видео терористична техника. Виновните длъжностни лица ограбили милиарди от народа за НЕЗАКОННА техника още са на свобода. Посочения като основен престъпник Борисов участва в
37
0
 
1
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Че за кого да гласуваме? За крадеца приватизатор Костов? Или за нац. предател Б.Б., дето ни лиши от Балкански поток? Или за Киро, дето още чакаме танкерите му с ефтин газ? А може би за другите "еднодневки" както едно време имаше Български бизнес блок, , та през Бареков, и сега до такива като Слави, и други? Само крадци и нац. предатели, и после - Няма активност. Е няма за кого да гласуваме. Като се появи някой достоен, то комунистите или ще го купят, или ще го убият. Няма засега шанс за Родината
36
0
 
5
 
! Отговори
Банкеръ преди 1 година
Чисто хипотетично ако на следващия избор има 600хиляди пак ли ще ги премахнете ?Нормално е 10 банки в народното Събрание да останат празни.Така ще се икономисат пари за 10 нови Детски градини.Пускате се по опасна пързалка,работата отива към Революция и няма да Ви помогне нито полицията,нито жандармерията.Досега в България не е имало протести,като Гръцките примерно.Надявам се да няма.
35
0
 
3
 
! Отговори
За 43 преди 1 година
Много добра идея!!! На есен - само 230 бройки да останат! После за другата пролет - 220!
34
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Не подкрепям никого" е за новоизлюпените социолози, политолози, "архитекти", сценаристи, кукловоди, с една цел - да преценят дали да пуснат нов модел куклички /нови партии/ на политическата сцена. Не разбирам защо наричат тези "избиратели" интелигентни, като те не избират нищо и никого!!! Що за интелигентност е да се дотътриш до изб. секция и да не избереш никого?
33
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми щом не са доволни от никой и са си направили труда да отидат до урните, редно е да намалят с 4% броя на депутатите.
32
5
 
1
 
! Отговори
Офанзивен дефанзиф преди 1 година
Много е глупаво да си мислиш, че като настиснеш "не подкрепям никого", показваш среден пръст на политиците. Показваш на себе си - този "глас" няма абсолютно никакво значение. Да идеш до урните и да избереш тази тъпотия - сериозно?! И си мислите, че на политиците им пука? Те и така ще си ядат, а вие ще сте просто смешни. Политиците искат точно това - да не се гласува, или да се избере тази опция. Тогава купените и манипулираните гласове имат най-голямо значение. Ако може, пробвайте да мислите...
31
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никаква драма няма. След Освобождението са гласували по 6 -10% от имащите право на глас. Селяните изобщо не са си правели труда да ходят до града за да гласуват, а са си гледали работа на къра и са се грижели за животните си. Пък и не са зависели толкова от държавата. Политиката не ги е интересувала. Нещо подобно има и сега. Като заявиш , че не подкрепяш никого чия капа ще накривиш? Абсолютно безсмислено действие, но пък обилно коментирано от нищонеправците - политолози и социолози.
30
1
 
2
 
! Отговори
Неисторик преди 1 година
В мой прочит:Влизането на 'Не подкрепям никого' в парламента и то на непоследна позиция със сигурност казва : -С тези избори дори и нещо да стане,със сигурност няма да е каквото трябва.
29
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хахааха! "разочаровани от политическия елит" ЕЛИТ! Какво елитно има в това всички да те мразят, да те мислят за крадливо безмозъчно мекотело и да те пращат на еротични приключения с ***?
28
2
 
4
 
! Отговори
todor преди 1 година
Пълна скръб и излагация бяха тези избори!!!А бсеки път се вижда никой не иска партии и е време да се намеси КОНЦТИТУЦИОНИЯ СЪД !!! Иначе сме БАНАНОВА РЕПУБЛИКА !!! СТРАНА ОТ АФРИКА !!!
27
2
 
4
 
! Отговори
Божееее преди 1 година
60% отказаха да заявят как искат да живеят децата им...от нихилизъм и не осъзнаващи какво правят!когато криворазбраното ти "отвращение" те лишава от Правото ти заради неразбиране...ще те управляват отвратителни!!!дано можете обясните на децата си...глупостта си!!
26
0
 
6
 
! Отговори
До 34 преди 1 година
Имам съмнение че са 60%, според последното преброяване сме 6 520 000, от които пак според същото преброяване 1 000 040 са непълнолетни, а според избирателните списъци имат право да гласуват 6 590 000
25
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Реално 60% от имащите право на глас не подкрепиха никой.
24
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Отличник"4 милиона избраха "Не избирам никого"... Това са хората, които излизахме по улиците 89 година, докато не пуснаха платените клакьори .