Доверието в партиите е проблем, над 100 000 избраха "Не подкрепям никого"

Експерти: Квадрадчето събра протестния вот на интелигентните хора
58

Близо 109 000 българи, които отидоха до урните в неделя, избраха опцията "Не подкрепям никого". Това е над 4% от всички гласували, което на практика означава, че ако тази опция беше партия, то тя щеше да влезе в новия парламент. Защо толкова българи избраха тази опция?

"Имаме две дълго време каращи се сили, близо 3 години. Няма изход от техния спор. На няколко пъти хората ги подкрепиха, те не успяха да излъчат стабилна власт. Поради тази причина има силна поляризация на хора, които отиват по средата - това са активни хора, които желаят да участват в процесите, но не виждат кого да подкрепят. Доверието в политическите партии е проблем, затова расте квадратчето "Не подкрепям никого", коментира социологът от "Галъп интернешънъл" Яница Петкова пред Bulgaria ON AIR.

Още по темата
"Хората сякаш видяха символно значение в това нещо - протестен вот. Гласовете "Не подкрепям никого" се премахват преди да бъдат сметнати мандатите, но не ги виждам като загубени. Показват вид политическо становище, което е ясно заявено", каза още Петкова.

Тя отбеляза, че главно млади хора са избрали "Не подкрепям никого" - една трета са младежи на възраст до 30 г. Малко над 2/3 от избралите тази опция са жени. На "Не подкрепям никого" са заложили основно висшисти и работещи интелигентни хора, които са разочаровани от политическия елит, сочат данните на изборната социология.

"В света има над 190 държави, в които се произвеждат избори с хартиена бюлетина. Няма спор, че има някакво удобство в машините. Но че те не повишиха доверието в изборния процес, а отвориха още една ниша да се атакува технологията, това също е факт. Парите са похарчени, дайте да направим усилие за цели машинни секции и отделно за хартиени. Това смесване накара СИК да правят 3 протокола. Българският протокол е ужасен и изглежда като нотариален акт, хората с основание се сърдят", заяви изборният наблюдател Стоил Стоилов.

Според Петкова протоколът изглежда по този начин, защото преди всеки вот променяме правилата и се добавя ново и ново нещо. "Сложиха се машини, след това се каза: Това не е достатъчно, трябват и камери. Не се повиши доверието, защото не се даде шанс", убедена е тя.

Социологът съобщи, че на 2 април преимуществено хората са гласували с машини.  

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
8
 
! Отговори
Отличник преди 1 година
Технически погледнато, към 4 милиона избраха "Не избирам никого" - просто повечето не отидоха до урните.
22
1
 
0
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
Госпожицата която разказваше (аутокорект защото пиша от телефон и затова излезе друга дума)
21
0
 
4
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
До 25: не е по различно от госпожицата която дадоха по БНТ, която обедняваше, че няма кой да гледа "тоз дете" за да може тя да отиде отново да брой 10 бюлетини и пак да ги сбърка. Или кмета който е без образование, но е председател на секционна комисия, или този от Столипиново който няма 7 клас, но и него сложили без той дори да знае за председател.В едно село където председателката вика полиция заради скандал, а се оказва, че мъжът и от герб се бие с друг мъж от дпс, защото гербера спечелил.
20
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен28 Верно си иииидиииииииоооооот!
19
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
109 000 са в графата пълни герои от едноименен роман на Достоевски. Аз не гласувам от 20 г. , но да ида да се запиша , че съм пълен и.... няма как да стане. Убеден съм,че тия герои у нас ще се умножат на всеки следващ избор
18
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И на още поне още милион и половина дето и не си помислих да гласуват въобще и със всеки следващ път числото ще лети нагоре и нагоре докато всичките тея нехранимайковци не се самоизядът от вътре на вън.
17
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Погнусих се като дадоха как някакъв от махалата събирач на гласове най-спокойно разказваше, че от години си пазарува гласове и не се страхува защото големците го пазели. Пълно падение, не е ли време да се сложи образователен ценз. Малограмотните се развъждат като *** и стават се повече гласоподаватели срещу някой лев. Той нямал акъл, че трябва да учи, но ще ти избира парламент.
16
0
 
3
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Доверие всекиму ама сиреньето с пари :)))
15
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 20 Пише се "кого", нeгpaмотник. Ти със сигурност не си от интелигентните
14
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ха, оптимисти. 100 000 си направиха труда да кажат това. Поне 2 000 000, които не гласуваха реално също не подкрепят никой и няма да си дадат гласа за някой, който не харесват по-малко от всички партии. Когато се появят партии с хора, които да работят за този народ, а не само да се лаят един друг в публичното пространство и в парламента, тогава ще има и избирателна активност, както и много малък брой на неподкрепящите
13
9
 
5
 
! Отговори
Един преди 1 година
Интелигентните хора гласуват интелигентно, а не с измислицата "Не подкрепям никого".
12
0
 
8
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
2/3 от гласоподавателите не харесват нищо от това което партиите предложиха на пазара! Целият парламент събран в една обща коалиция с мъка събира 20% подкрепа! Това е крещящият проблем за легитимността на изборите, парламента и партиите! А като се добави и факта, че половината от гласувалите са фалшиви и надписани от квестори тип "тоз дете" и кметове без образование, то тогава легитимността на изборите е нулева!
11
3
 
2
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
Проблема за партиите и тяхната легитимност не са 100000 гласували с Не подкрепям никой, а почти 4 милион които избраха да направят първа политическа сила: Отвратени сме от всички вас като не отидоха дори да гласуват!
10
0
 
9
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
това са хора които не виждат капацитет в това което е на полит тезгях 60 процентане са гласували значи става въпрос за много бо-клу-к в българия едни и същи 30години нямат мярка отвращават хората и това е резултата отиваме на избори наесен
9
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докаро не изчезне имунитета на народните представители ,докаро са такива или кандидати за такива ,няма как да гласувам !Да дрънкаш обещания и след това да се правиш на ударен ,все едно -нищо не си казал -не става !Трябва да има наказателно преследване за заблуда на гласоподавателите !!!!
8
14
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
ИЗБОРИТЕ ПОКАЗВАТ КАТЕГОРИЧНО , ЧЕ БЪЛГАРИЯ Е С ЕС И НАТО!!!! ДОРИ БСП, ВЪЗРАЖДАНЕ, ДПС И ВЪН ОТ ЕС И НАТО ДА СЕ СЪБЕРАТ ПАК НЯМАТ И 40%!!! ЕДИНСТВЕНИЯ ШАНС ЗА ПУТИН В БЪЛГАРИЯ Е АКО ВЪЗРАЖДАНЕ ВЛЕЗЕ В УПРАВЛЕНИЕТО ИНАЧЕ ПОРЕДЕН ПРОВАЛ ЗА ПУТИН!
7
1
 
11
 
! Отговори
Отдавна преди 1 година
Държавата загуби доверието. Тя е и нелигитимна. 60% не искат вече подобна държва-територия "Политически Клондайк." Нещо неясно да има?
6
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За какво да гласувам , за да си вземат големите заплати които пък сами си определят .Това не са държавници ,.Държавника първо ще гледа хората да са добре , да имат спокойствие и уреден живот , защото без народ е просто територия. Нали знаете израза -После Отечеството , най-много обичам тебе ! Такива хора ни трябват , тези които имаме не са качествени .
5
2
 
3
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
Арестуваха Тръмп. Това най вероятно ще се отрази на следващите ни избори.
4
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Току що четох друга статия и номер 1 Асан -Урсула от по-долу беше написал същия коментар. Предполагам, че е наводнил сайта. Ето това е ***, прстотия и злоба, за да вземе копейката, някой друг глас. Последните месеци просто се набива на очи, количеството просташки коментари. Ако смятата, че това е пътя за развитие на България и това ще ви подобри живота... успех!