Как учителската професия да стане привлекателна?

Юлиян Петров и Георги Стойчев в изборното студио на Bulgaria ON AIR
29 окт 2023 17:27, Анисия Иванова
18
Как учителската професия да стане привлекателна?
Снимка: Bulgaria ON AIR

Преди началото на всяка учебна година говорим за недостиг на учители - най-вече по математика, информатика и природни науки. Преподавателите на 60 и повече години са общо 12 300.

"Желанието за по-добро образование е заложено генетично в българския народ, затова беше споменавано толкова много в последния месец. В училищата нещата са подобни на болниците. София стана с огромен брой училище и въпреки това не стигат. В някои малки населени места има училища с 40-50 ученици, съществува аномалия. Едно нормално училище трябва да бъде със средна бройка ученици", коментира председателят на синдикат "Образование" д-р Юлиян Петров в специалното изборно студио на Bulgaria ON AIR "Дебют или класика".

Георги Стойчев от Институт "Отворено общество" заяви, че едни от най-масовите професионални направления във ВУЗ-овете са свързани с педагогиката. Висшето ни образование изпълнява функцията да произвежда кадри с педагогическо образование, смята той.

По думите му големият въпрос е тези кадри да имат профил от какъвто училищата ни имат нужда, тъй като "имаме нужда от педагогически кадри с определен профил".

Учителската професия е сред онези в страната, в които се наблюдава най-бързо нарастване на доходите, което води до все по-голям интерес към тази професия, смята Стойчев.

Петров се съгласи, че имаме достатъчно подготвени хора, които биха могли да работят като учители, но изтъкна, че интересът към учителската професия не е чак толкова голям. А заплата от 1400 лв. няма как да задържи млад учител в големия град, на мнение е той.

Учителите до 34 години са двойно по-малко от тези над 60 години. Забелязва се и голяма липса на мъжете в тази професия, стана ясно от думите на Петров.

"Младите кадри, които работят като преподаватели, взимат по-висока заплата от тези, които не работят като преподаватели. Условията в самите училища и взаимоотношенията в колектива играят важна роля дали един млад човек би останал в съответното училище", каза още Стойчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
2
 
! Отговори
Гражданин на Българи преди 5 месеца
Докато един начинаещ учител получава колкото чистачката в МОЛ-а няма да е привлекателна професията. Да не забравяме и това, че учителите търпят разглезените дечица, а имат по-малко права от тях.
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
В провинцията няма кьораво място за учител. Назначават се само с протекции, рушвети и шуробаджанащина. Това е най-търсената професия. Това е и най-големият проблем на образованието.
11
1
 
4
 
! Отговори
Ivo sf преди 5 месеца
Хайде стига с тази учителска заплата . Кажете за изкуството нещо. Хората работят за стотинки или да няма изкуство. Една нация без изкуство е обречена.
10
1
 
0
 
! Отговори
Ivo sf преди 5 месеца
Хайде стига с тази учителска заплата . Кажете за изкуството нещо. Хората работят за стотинки или да няма изкуство. Една нация без изкуство е обречена. Не ви е срам.
9
3
 
3
 
! Отговори
Тръндафила преди 5 месеца
Да им се разреши да псуват,да ритат и да бият и да им се увеличат възнагражденията чувствително,иначе нищто нема да мръдне....
8
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Учителската професия е много добра. Учителите получават по няколко ваканции на година. Винаги се почива на националните празници. Ако нямъде се освободи място се махам от офис работата и ставам учител.
7
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Няма как учителската професия да е привлекателна, ако малките палячовци, насърчавани от своите родиТЕЛЕ, имат "правото" да се държат като пълни ииидддиииоти, каквито са родиътелите им, напълно безнаказано. Бооооооклуците - на сметището. И със заплати като за боооооклуци! Тогава всичко ще си дойде по местата.
6
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
2000 лв заплатка за всеки и 65+ да работят до дупка, както и правят и ще си се оправи.
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ами стругарската ? :)))
4
1
 
11
 
! Отговори
Костов преди 5 месеца
Спрете веднага, безмислените хранилки, наречени курсове за учители. Дайте им повече права. Мотивирайте участието на родителите. Родителската среща задължителна и др.
3
0
 
13
 
! Отговори
Реалист преди 5 месеца
1400 са средна заплата във всеки голям град извън София. Това за начинаещ си е добър старт. Проблемът е че трябва да се разправят с всякакви малки *** без правото да ги гонят от час или от училище.
2
4
 
4
 
! Отговори
Янкошумкаро преди 5 месеца
Всички искат да учат в чужбина бг образованието е провал
1
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Никога нема да стане привлекателна. Учителите са звероукротители