Експерт: Няма да има неоторизирано изтичане на данни на 9 юни

Модерните държави гласуват с електронни бюлетини през телефоните
3 май 2024 20:50, Анисия Иванова
19

Експертът по киберсигурност и консултант към ЦИК доц. Златогор Минчев вижда смирение в политиците поне на Разпети петък, но големият въпрос е как ще се справят като минат изборите.

"Този софтуер на машините е базиран на това, което се използва на местните избори, така че е познат и процедурата е по-облекчена. Предложило сме някои неща, които да подобрят процеса. Влезли са в методиката и се надяваме да видим как ще се случва практически. Следващата седмица публично ще бъде анонсирана методиката, която е доста по-добра от миналата година и няма да има неоторизирано изтичане на данни", обясни той в "Денят ON AIR".

По думите на госта машините са доста по-сигурни от хартиените бюлетини.

"В една част не могат да бъдат направени фалшиви бюлетините, не могат да станат невалидни и така лесно да бъде продаден вотът. Затова не е много удобен машинният вот на някои от политическите играчи. Няма значение какво има на флашката и има ли грешка при резултатите, то е само за сведение. Вашият глас се отчита от бюлетината", разясни доц. Минчев за Bulgaria ON AIR.

От думите му стана ясно, че хеш кодът е уникалната компилация за всички машини. Хеш кодовете са два - единият е на ядрото, другият е на софтуерната компилация. Хеш кодът е с уникални пароли вътре. Това е ниво на защита, което позволява избирателят да вярва на тези машини и не е фалшифициран софтуерът, подчерта доц. Минчев.

Гостът обърна внимание, че всички модерни държави гласуват с електронни бюлетини през мобилните си телефони, а обработката на данните става много по-бързо.

"Трябва веднъж завинаги да вземем решение дали ще ползваме хартиено, или електронно гласуване. Машините изразходват много сериозно флашките. Най-вероятно ще минем към електронно гласуване", посочи доц. Минчев.

Той е на мнение, че едва ли някой ще инвестира 100-200 млн. лв. да си купи мандат за европарламента, но е важно как броим гласовете по места. А добрата новина за гражданите е, че сега ще се вземе предвид последното преброяване по ГРАО.

Доц. Минчев отбеляза, че има риск от изборите 2 в 1, защото гражданите се притесняват, а бюлетината е дълга.

"На машината е по-бързо, но пък и за двата избора има преференция. Бюлетините на машините за гласуване могат да се разлистват, а след потвърждаване на гласа ще можем да се върнем и да променим избора си", разясни експертът.С

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от Избори 2024
Борисов води листата в 25-и МИР-София и в 16-и МИР в Пловдив
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Оторизирано ще се разменят кодовете на флашките.
16
0
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 седмица
До 11 "Добре де, как можем банкирането да го правим през телефоните а гласуването не можем през телефоните? " - ми при банкирането те знаят кой си. Искаш ли и при гласуването да те знаят кой си?
15
0
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 седмица
А какво ще е оторизираното?
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Що за експерт е тоя, дето казва, че оторизирано ще изтичат данни на 9 юни??!!
13
1
 
5
 
! Отговори
вгз преди 2 седмици
Няма да има неоторизирано изтичане на данни. То е ясно. Новата услуга на Ц(в)ИК е: срещу скромна сума преди изборите можете да получите данните, без да е нужно да сте хакер. Ц(в)ИК има и нова услуга към партиите: резултатите вече са ясни, но все пак ще изчакаме да минат изборите. Надявам се, че ме разбрахте...
12
0
 
8
 
! Отговори
Ангелина преди 2 седмици
Браво на експерта- няма да има "неоторизирано изтичане на данни "!Всичко ще е "оторизирано" и под пълен "контрол" на ДМС.
11
5
 
4
 
! Отговори
21-ви век се обаждам преди 2 седмици
Добре де, как можем банкирането да го правим през телефоните а гласуването не можем през телефоните? Някви чували, драми охрани купуване продаване на гласове по телевизията..те само големите купуват и продават, обикновения човек не търгува с гласове, няма за какво ?!?! Логика малко няма ли? Или само финансови..., интереси.
10
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Вярно ли е "Няма значение какво има на флашката и има ли грешка при резултатите, то е само за сведение. Вашият глас се отчита от бюлетината"? Аз пък що разбрах, че отрязъците не се броят, важно е какво има на флашката. От флашката на протоколите, а пък самата флашка не била важна?
9
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Вижте как изглежда тая шушумига и си направете сметка какъв "експерт" е.
8
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Няма цивилизова държава, в която да се използват машини на избори. И не ми говорете че краварската държава е цивилизована.
7
1
 
14
 
! Отговори
Национален Предател преди 2 седмици
Всякакво изтичане на данни ще е напълно оторизирано!
6
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Мдаа,ясно... изтичането ще бъде "оторизирано".
5
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Честни избори с машини не може да има! Машините точно затова са сложени, за да елиминират значението на гласоподавателя. Овцете може да гласуват както си искат, софтуера определя резултата. Незабавна забрана на използването на софтуер и машини в изборния процес!
4
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Киро ботокса щом държи кодовете от машините, всичко е ала-бала.
3
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Изтичането ще бъде Оторизирано. От Отора.
2
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Бе то и от НАП нямаше, и от други места нямаше, и липсващи флашки от последните избори и тн. Вече не вярвам на нищо. Колко записа изтекоха с разни вътрешнопартийни уйдурми.
1
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Няма. Само некви флашки ще изчезват в неизвестни измерения. Като знаем какви сте експерти...просто политкоректни говорители.