Страна в пейзажи

Творби на Ангел Нинов в галерия "Сезони"
Обновена: 4 мар 2013 15:11 | 4 мар 2013 15:06, Петя Славова
0

Снимка: Галерия "Сезони".

Над 50 творби на класическия ни живописец Ангел Нинов, рисувани от 1950 до 2013 г. ще бъдат подредени в галерия "Сезони".

Изложбата може да се види от 5 до 18 март. Като импресионист запленен от красотата на природата, той рисува винаги от натура. С картините му може да си припомним старият Лозенец, улиците и парковете на София или пейзажи, които вече не съществуват в съвременния град.

Ангел Нинов е роден през 1927 г. в Криводол, Врачанско. Завършил е класа на Илия Петров през 1957 г. и е ученик на Атанас Михов и Иван Тричков. Негови творби са притежание на НХГ, СХГ, Папския музей в Рим, американския посланик Джеймс Уорлик и на частни колекции в Англия, Австрия, Германия, Полша, Холандия, Франция, Унгария, Чехия.

Според художника "Картината е картина, когато е изживяна на самото място." Винаги рисува от натура, като импресионист - „Рисувах на открито на фон от музика - носех си касетофон и слушах “Севилският бръснар” от Росини, “Риголето” от Верди, “Бохеми” от Пучини. На Орлов мост се бяха покатерили на едно дърво да гледат как рисувам.”

Нинов изповядва принципа, че картината е картина, когато е направена на един дъх и когато носи емоционална наслада у зрителя. Художникът се познава по това, че притежава собствен стил, дълбочина на мисленето и оригиналност на идеите - всичко това откриваме в хармонията, в единството на цветове, композиция и идея в творбите му.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари