Волгоград отново ще се казва Сталинград

Промяната в името ще е само за празниците – за шест дни
31 яну 2013 20:27, Бойчо Попов
189
Волгоград отново ще се казва Сталинград
Снимка: Ройтерс

70 години след битката при Сталинград, при която Червената армия побеждава германските войски, преименуваният на Волгоград милионен град отново ще носи старото си, но и спорно име.

Местният парламент се съгласи да връща периодично бившето име в чест на 70-та годишнина от победата на Червената армия над нацистките сили, съобщи AFP.

Представителите в местния парламент гласуваха предложение на ветерани името Сталинград да се използва на редица празници, в това число на 2-и февруари - деня, в който нацистите се предават на съветските части и 9 май - Деня на победата.

Решението било "основано на голям брой молби от участници във Втората световна война", обяснява депутатът Сергей Забеднов, цитиран от пресслужбата на градския парламент.

Заради победата на Червената армия над войниците на Хитлер съветският диктатор Йосиф Сталин (1879-1953) се чества 60 години след смъртта му от по-голямата част от руското население. Експерти критикуват, че комунистическия терор на Сталин срещу собствените сънародници остава на фонов режим. Историците го обвиняват за смъртта на милиони хора. В битката при Сталинград най-малко 700 000 руски и немски войници губят живота си.

Комисарят по правата на човека Владимир Лукин критикува остро решението. "Това е обида за умрелите при Сталинград. Разбира се, те заслужават почит, но не в тази форма“, цитира агенция Интерфакс Лукин. Роденият във Волгоград професор по философия Александър Стрисов казва: "Руското общество не е готово за промяна на името". В същото време той подчертава, че Сталинград има огромно значение за Русия. "Името напомня за един общ успех", казва той.

Комунистите многократно настояват за постоянно връщане на старото име на града. Една инициатива внесе в Кремъл 50 000 подписа от поддръжници на идеята. По-голямата част от руснаците обаче са против. В проучване, проведено от института Lewada от есента на 2012 г. 60% от руснаците са против такова решение, а само 18% биха го подкрепили.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До до161 Забрави ли уроците на историята? Дори комунисите , през времето на тоталитаризма, заклеймиха зверствата на Сталин!
124
1
 
0
 
! Отговори
valya.doncheva преди 11 години
На другаря СталинЗаклевахме се в химни - ораториида бъдат вечни твоите дела,като отровен дим над крематориумбе пушекът на твоята лула.Царицин не им ли допада на братушките?
123
0
 
1
 
! Отговори
valya.doncheva преди 11 години
И мама, и тате са учили в град Сталин в България.А жертвите са си жертви. Моята скръб и почит, никога повече хора не бива да бъдат подлагани на такова изтребление.
122
0
 
0
 
! Отговори
valya.doncheva преди 11 години
Путинград ша има ли?
121
0
 
0
 
! Отговори
9.05 преди 11 години
Это был грузин.Великий грузин:"Я хотел бы поднять тост за здоровье нашего советского народа и, прежде всего, русского народа.Я пью, прежде всего, за здоровье русского народа потому, что он является наиболее выдающейся нацией из всех наций, входящих в состав Советского Союза.Я поднимаю тост за здоровье русского народа потому, что он заслужил в этой войне общее признание как руководящей силы Советского Союза среди всех народов нашей страны."И.Сталиниз текста стенограммы на кремлевском приеме 24 мая 1945 года
120
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Целият свят се е сбъркал...
119
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Любовта това е Мамаев курган останалото е фашизъм.
118
4
 
2
 
! Отговори
до 154 преди 11 години
И какво му е на немският език?Някъде да има нещо немско и да не е наред?Колкото до"Сделяно в СССР"-всички знаем с какво качество е!
117
0
 
0
 
! Отговори
БИРИ преди 11 години
youtube/watch?v=xwf50fBvgps
116
2
 
3
 
! Отговори
Воть,Вам ЖЫДОВ-КУКИШ преди 11 години
Oт "прословутите военни помощи" на САЩ за СССР само 1/10 е намирала военно приложение и е била годна за употреба от руснаците в тежките условия на войната ,като по често ги е саботирала и пречила във военните операции, отколкото да им помага!Не случайно само върху руското тежко въоръжиение с щемпелСделано в СССР и върху танковете Т-34 е било разрешено да се поставя с гордост и е можело да се види надписа на отъждествяването на Победата само с една Личност за която милиони руснаци са били готови да дадат живота си"ЗА РОДИНУ, ЗА СТАЛЬИНА !!!"
115
0
 
5
 
! Отговори
"Чърчил преди 11 години
Западните страни трябва да разберат, че ако не поведем битка за изтриването и заличаването на сегашната слава на Сталин, с нас и нашият демократичен капитализъм е свършено,СОЦИАЛИЗМЪТ за няколко години ще залее цяла Европа,Америка,Азия, а останалото е почти социалистическо , Из речта на Чърчил във Фултън, Изапочнаха Студената война,
114
7
 
22
 
! Отговори
морски преди 11 години
Ако не е бил Сталин сега всички щяха да говорят немски.
113
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
162 нали си представяш какво са 150=200м това са две преки , не е много за един град163 но не каза дали са прибягвали украинците по време на окупацията на Хитлер до канибализъм защото по време на глада от 30г. наложен им от Сталин са прибягвали до канибализъм
112
3
 
10
 
! Отговори
до161 преди 11 години
***, знаеш ли хитлер колко хора е уморил от глад в украйна , и както казваше една укараинка пред би би си , след като изядохме плъховете и мишките започнахме да гризем корите на брезите
111
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 161Германците никога не са превземали изцяло Сталинград та после да си го връщат.Най-критичниат момент е когато руските войски са изтласкани на 150-200 м. до Волга.Но тогава се прехвърля дивизията на Родимцев и спасява положението.А иначе през цялото време са се водили типични улични боеве,първите от началото на войната.А руснаците действително дават над 1 млн. убити
110
16
 
9
 
! Отговори
СимеонС преди 11 години
В Украйна, където Сталин предизвиква изкуствен глад и умират милиони ще е кулминацията на тържествата.
109
8
 
15
 
! Отговори
ТАКА преди 11 години
Битката е била при Сталинград. Така се е казавал тогава и така е редно да се чества!Относно спечелването на войната - блестящите съветски военни стратези са имали възможостта да покажат на какво са способни, едва след спечелването на тази битка. Разбира се и неизчерпаемият ресурс на огромната съветска държава е изиграл решаваща роля и руския войнишки дух. Съветските грешки са били много, но ясното съзнание на командващите, че разполагат с огромен ресурс е довело и до победните решения въпр жерт
108
11
 
24
 
! Отговори
Пипи преди 11 години
Евала на руснаците. Може да е било гадно времето и гаден диктатора, но историята си е история е трябва да се уважава.
107
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ставай страна агромная.ми Сталинград ще се казва ми ,няма Бойков град да се казва.Руснаците си тачат историята не като нас и това отрекохме
106
1
 
7
 
! Отговори
минувач преди 11 години
Бе поразтърсих се - от 1934 до 1946 г. Витошка се е казвала Царица Йоана, а след - Йосиф Сталин. За В.Левски - по време на царска България, булевардът се казва Цар Фердинанд, а по време на социализма се е считал за два отделни булеварда между НДК и паметника на Васил Левски носи името на Маршал Толбухин, а от Паметника Левски до Сточна гара се казва Волгоград.Знам ли, аз съм само на 34, не съм толкоз дърт та да помня ;)

Спонсорирани публикации