Напрегнато начало на учебната година в сепаратисткия изток на Украйна

Деца и учители винаги са готови за евакуация при бомбардировки
14
Напрегнато начало на учебната година в сепаратисткия изток на Украйна
Снимка: Reuters

Украинските ученици днес започнаха новата си учебна година, включително в зоните в близост до фронтовата линия в проруската сепаратистка Източна Украйна, предаде БТА като се позова на Франс прес.

В село Гранитне, което е под контрола на украинските сили, между бунтовническата крепост Донецк и пристанищния град Мариупол, последният държан от Киев голям град в конфликтната зона, ученичките бяха с плитки и бели панделки в косите и с традиционното облекло от съветско време.

Момченцата също бяха пременени, а някои носеха цветя за учителите си.

Въпреки празничната обстановка обаче се усещаше страхът на жителите на това село, разположено в близост до фронтовата линия.

"Бомбардировките вдигат ужасен шум. Плашим се, крием децата и самите ние се крием. Но все пак решихме да отидем на училище, защото ни обещаха прекратяване на огъня", каза 48-годишната Зоя, която придружава внука си Артьом.

В училището имаше и трима военни, които даваха съвети на учителите как най-добре да защитят децата.

"Говорих с директорката и й казах занятията да се водят в частта от училището, което е най-далече от Григоривка, защото обикновено стрелят от Григоривка и Телманове и снарядите идват оттам", обясни един от тях, представил се като Игор.

"Училището има готовност да реагира. Имаме подземие, то е добро убежище при бомбардировки. Освен това имаме коридори без прозорци", каза директорката Раиса Косело.

"Трябват ни около 20 секунди да заведем децата в тези добре защитени коридори", добави тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
3
 
2
 
! Отговори
Cetjast преди 8 години
До Анонимен 10Прочети по внимателно - селото е под контрола на украинската армия - бомбардировките и обстрела го правят сепаратистите.
6
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бомбардировки от кого? Айде кажете го де - бомбардировки от "демократичните и евроориентирани" власти в Киев. Бомбардировки от ултрарадикални групи, участващи в управлението на страната. Бомбардировки и от частните армии на местните олигарси, които избиват мирното население.Ченето ли ще ви падне ако веднъж кажете нещата с истинските им имена?
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
cenzurata se olia s tazi snimkade4icata nosiat jlto-beli rozi....na kakvo e simvol tova?milite deca tolkoz dni sedmici i meseci sa v zonata na voinata
4
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е тези които избиват деца и мирни жители са Порошенко и компания. Youtube e пълен с клипове колкото и тук да ни пропагандират колко велики са ЕС
3
3
 
20
 
! Отговори
Уточнение преди 8 години
До Анонимен 1Бяха добре защото бяха с Русия!
2
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
sladur4eta sa tija deza, no kakvo napravi Amerika? Skara gi s Russia i sega samo boeve. Ne taka, be Hora....osaznaite se....
1
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Трябва ви мир без Сащ Русия и Е.С Добре си бяхте но не го осъзнахте !!!!