"Речта на краля" – историята на Джордж VI

Лентата за заекващия баща на Елизабет Втора очаква истински триумф
26 фев 2011 20:10,
47
"Речта на краля" – историята на Джордж VI
Том Хупър. Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Със своите 12 номинации за най-престижните кинонагради в света филмът на Том Хупър „Речта на краля” определено са нареди в елитната група на класиките. 

Едва ли някой се съмнява, че „Оскар“-ът за главна мъжка роля ще отиде именно при Колин Фърт, който изигра ролята на краля, изпитващ ужас от микрофони и речи. 

А по отношение на „Филм на годината” нещата вървят към успех за „Речта на краля”, ако се вярва на букмейкърите, които бъркат доста рядко.

С други думи триумфът май ще бъде пълен. А голяма заслуга за това има наистина интересната, леко загадъчна личност на британския крал Джордж VI.  

Предупреждаваме читателите, които не се гледали „Речта на краля”, че в следващите редове ще разкрием част от съдържанието на филма.

Какво говори истинската история, на която е основана художествената постановка на Хупър, Фърт и компания?

Албърт Фредерик Артър Джордж е роден на 14-ти декември 1895 година. Като втори син на Джордж V той живее в сянката на по-големия си брат Едуард и няма особени аспирации и надежди за възкачване на трона.

Служи във флота по време на Първата световна война, а през 1923 година след продължително ухажване успява да склони Елизабет Боулс-Лайън (която няма наследствена благородническа титла) да каже „да” на предложението му за брак. 

Раждат им се две дъщери – Елизабет (бъдещата кралица Елизабет II) и Маргарет.

И докато живее относително спокоен живот като херцог на Йорк, Албърт не може да се отърве от паник-атаките, които получава при мисълта, че трябва да държи речи. Заекването му определено не помага. 

Така се стига до датата 31-ви октомври 1925-та година, когато херцогът говори по време на мащабното търговско изложение на Британската империя, в което участват над 50 страни.

Речта е истинско мъчение за заекващия Албърт и аудиторията и става символ на неспособността на бъдещия крал да запази харизмата на своите баща и брат, които се отличават с чудесни ораторски умения. 

Тук трябва да се отбележи, че според Филип Зиглер – биограф на Едуард, по-големият син никога не е парадирал с по-добрите си PR умения и двамата братя (противно на показаното във филма) всъщност са били доста близки. 

Кинокритикът от в-к Philadelphia Inquirer Кери Рики констатира пред Би Би Си, че  „словото на Джордж V е топло и сладко като пудинг от сливи, докато синът му Джордж VI (Албърт) говори все едно устата му е пълна с костилки от сливи”.

Тъй като няма запазен запис от прословутата реч на херцога на Йорк на „Уембли” по време на изложението, добиваме аудиовизуална представа от изпълнението на Колин Фърт във филма „Речта на краля”. 

В дълги периоди той стои безмълвен, мига непрекъснато и навеждана глава постоянно. Психозата пред микрофона е очебийна. 

След този срам с проблема на Албърт се заема роденият в Австралия логопед Лайнъл Лоуг (в ролята влиза Джефри Ръш). Специалистът и съпругата на Албърт (Хелена Бонъм-Картър) обединяват усилия, за да помогнат на херцога да превъзмогне своята езикова парализа.

Първият тест е сравнително успешен – херцогът изнася реч пред Австралийския федерален парламент в Канбера през 1927 година. Забелязва се лека неувереност, но прогресът след фиаското две години по-рано е явен. 

Драматичните времена за Албърт настъпват в края на 1936-та година, когато след едва 325 дни на трона брат му Едуард VIII абдикира, за за се ожени за красивата представителка на американския хайлайф Уолис Симпсън (с два развода преди да сключи брак с кралската особа). 

Така Албърт е коронован като Джордж VI – крал на Великобритания и доминионите на Британската общност на нациите. А като крал за него речите стават задължение, от което няма измъкване. Неувереността пак обзема монархът, въпреки напредъка от сесиите с Лоуг.

През 1938-ма (година преди да направи емблематичното си обръщение към нацията в навечерието на Втората световна война) Джордж VI открива изложение в Глазгоу, където паузите и моментите на затваряне на очи за концентрация доминират речта му. 

Говори се, че Колин Фърт гледал автентичен запис и бил толкова развълнуван от кралските неволи, че се разплакал. 

Така стигаме до въпросната триумфална реч на краля за повдигане на духа на нацията пред лицето на неизбежния военен конфликт, която е и кулминацията на филма на Том Хупър.

Това, което прави силно впечатление още в първите думи на Джордж VI, е трудното произнасяне на буквата R (р). Фъфленето също е отчетливо. 

Речта продължава 6 минути. Дългите паузи са не просто за засилване на ефекта от думите, те са проявление на проблема със заекването, което в голяма степен е преодоляно, но „заплахата” да вземе контрол върху речта на краля винаги е налице. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Голяма тематика... Душевните терзания на сбъркания, кръвосмесен монарх на една сбъркана, кръвосмешателска нация... Щото не можел да държи речи... Че те английските крале какво ли могат изобщо, освен да профукват по няколко милиона на година и да скучаят... Едно време поне злини са били в състояние да творят, а днес толкова са изпедерастели, че и за това не ги бива.
46
1
 
2
 
! Отговори
До 39 преди 13 години
Явно щом ме питаш кой е твърдял по нечие твърдение определяш дали е хубаво нещо или не а не по собстввено мнение. И сигурно някой ти е твърдял че филма е супер и ще взима Оскар и затова толкова убедено го защитаваш.
45
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
да го гледат братята македонци да разберат че са българи този филм по исторически факти и че ния с тях не сме воювали а сме опитвали да ги освободим от братята им сърби турци и т.н.3000 000 бългри по политически причини с нещастен живот и ограбване на земите ни македония тракия аз вярвам че ще има възмездие .
44
1
 
2
 
! Отговори
До 39 преди 13 години
"@36: Ама къде и кой точно твърди, че да се интересуваш от кино, да гледаш филми и да харесваш или не някои от тях е модерно ?!? "Кой е твърдял? Начина ти на мислене точно потвърждава това което написах.Че се гледа само защото е модерно. Кой е твърдял???? Ами аз го твърдя. Не виждам защо трябва да се водя по чуждо мнение. Ти ако си интелигентен човек какъвто е изкарваш няма да приемаш нещо за хубаво защото някой ти твърди че е такова ами ще имаш собствено мнение.
43
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
от 42 до Канада
42
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Айде вие от някъде си може би ,не се изживявайте толкова. Това ,че някой е отишъл да живее в чужбина го прави велик само в собствените му очи. Много сте смешни.
41
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
а бе мисия лондон зе ли нещо... нали кралицата и тя там... във филма.
40
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Един голям филм! Поздравявам хората, които го разбират и оценяват. Надявам се, че и създателите ще бъдат оценени достойно.
39
0
 
6
 
! Отговори
3niti преди 13 години
@36: Ама къде и кой точно твърди, че да се интересуваш от кино, да гледаш филми и да харесваш или не някои от тях е модерно ?!?
38
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Патката е разглезена защото *** я глезиБуахахахахаааа
37
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
32 е пример за една капризна разглезена ***, която иска нещо но не знае какво иска. Защо ни занимаваш със собствените си предпочитания, пък ако искаш да дадеш контрапример покажи вкусовете и предпочитанията си. На последно и най-важно място - никой не те задължава да гледаш филма.
36
6
 
6
 
! Отговори
От 32 до 35 преди 13 години
Обожествяваш ли ме :))Пък за мъката си права.Само че аз я виждам в комплексираните *** които гледат нещо само защото е модерно. Било то и мода на "интеликтуалноста" и "висшата ви култура" (дето ги немате ама ги симулирате). Не мога да повярвам че Българския народ е толкова *** и съм събрал толкова минуси само защото критикувам нещо което е модерно. Утре ако са модерни афгански сериалки и на тях ще наскачате като муха на ..... . Аз поне за разлика от вас мисля кое ми харесва.
35
2
 
9
 
! Отговори
3niti преди 13 години
@32 и подобните му - Чета коментарите и... Боже, колко мъка има по тоя свят!!!
34
2
 
4
 
! Отговори
До 33 преди 13 години
Ти да не си искал да си напишеш ника "До 33" да се разбира че см се коментираш. Сър :))
33
0
 
9
 
! Отговори
33 преди 13 години
Изключително *** коментаторе , темата на статията са оскарите . Резюмира се филма. Боза е твоята работа сигурно
32
32
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До уж "интелигентните" и "ценителите" отдолу. Няма да гледам някаква тъпотия която ми разказва за прости английски царе и сърове. Тук си имахме един цар и той ни беше достатъчен. Не се ли нагледахте на аристокрация. Май не сте никакви ценители още по-малко пък интелигентни щом гледате нещо само защото е модерно. Може и актьора или там който взима Оскара да заслужава Оскар но замисъла е ***. Напомня ми на тази тъпотия "Форест Гъмп" която отнесе Оскари и беше бозаааааааа.
31
13
 
3
 
! Отговори
ицо преди 13 години
с-с-с-с-страхотен филм
30
5
 
21
 
! Отговори
Пафката преди 13 години
Филма е страхотен но наистина е за ценители и интелигентни хора.
29
5
 
5
 
! Отговори
Христо преди 13 години
Хубав филм, но Черният лебед е моят фаворит!
28
3
 
26
 
! Отговори
Фил преди 13 години
До: 1,16 Даниел; 5 коко; 7 ;8 KRIMENA ST ZAG ; 15 ; 22 ; 23 Петя:Хайде моля ви се да коментирате само културните мероприятия на Планета, тъй като този филм не е лъжица за вашите уста. Комичните ви напъни за демонстрация на мисловна мисъл могат да ви докарат само силно главоболие и чувство за съжаление от страна на аудиторията за която този филм е предназначен.