Зануси показва колко са недостатъчни малките компромиси

Панорама на "Забравени филми на големи режисьори" в Одеон
Обновена: 19 юли 2012 07:48 | 19 юли 2012 07:37, Петя Славова
0
Зануси показва колко са недостатъчни малките компромиси
Кшищов Зануси. Снимка: Reuters

"Защитни цветове" на Кшищоф Зануси открива панорамата "Забравени филми на големи режисьори".

Прожекцията ще е в кино "Одеон" на 20 юли от 17.30 часа. Останалите заглавия са "Семеен живот" на Кен Лоуч, "Светът на Бустър" на Биле Аугуст и "Дневникът на една камериерка"на Луис Бунюел.

Голямата награда "Златни гдански лъвове", наградата за най-добра мъжка роля на Збигнев Запашевич и наградата за сценарий в Гданск, "Най-добър полски филм" за 1977 г., "Златен ибекс" за режисура в Техеран са сред многобройните отличия на "Защитни цветове", пише БТА.

 За режисьора "Защитни цветове" е разказ за това как човек, който е разчитал, че по пътя на малките компромиси ще успее да получи всичко, е бил отблъснат от средата. А това говори, че малките компромиси не са достатъчни. За да запазиш облика си, уважението към себе си, чувството за вътрешна хармония са необходими или големи компромиси, или голяма борба, коментира Кшищоф Зануси.

Жана Моро, Мишел Пиколи, Жорж Жере, Жан-Клод Кариер /в ролята на свещеника/ играят в "Дневникът на една камериерка" на Бунюел по романа на Октав Мирбо.

Още по темата

Връх в добрата традиция на датското кино за деца е "Светът на Бустър" на Биле Аугуст според познавачи. Филмът печели наградата на УНИЦЕФ и СИФЕЖ на фестивала в Берлин.

"Режисиран от носителя на "Оскар" Биле Аугуст и със сценарий, написан от популярния писател Бярне Рьотер, филмът е абсолютна класика, красив образец на магическия реализъм - може би съвършения стил за филми, адресирани към младата публика.

Историята за момче, което използва магически ритуали, които да му помогнат да се справи с изпитанията на живота си езабавна както за деца, така и за възрастните", е оценката на критиката.

"Семеен живот" на Кен Лоуч, отличен с наградата на ФИПРЕССИ в Берлин, е драматична и проблемна творба, анализираща в детайли живота на 19-годишно момиче.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари