Кое е най-доброто от българското кино...

Ще разберем на наградите на Филмовата академия
7 юни 2016 16:43, Петя Славова
4
Кое е най-доброто от българското кино...
Кадър от "Каръци". Снимка: Златна роза

Ивайло Христов - с "Каръци", Иглика Трифонова - с "Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син", и Цветодар Марков - с "Докато Ая спеше", си оспорват наградата за режисура на "Българската филмова академия - 2016" .
Наградите ще бъдат връчени тази вечер в Театър "Българска армия", а номинациите са на сайта на Съюза на българските филмови дейци.

"Каръци" и "Прокурорът. . ." са кандидати и за отличието за игрален филм - заедно с "Жажда" на Светла Цоцоркова, номинирана и за дебют. В тази категория конкурентите й са Венцислав Василев със "Сняг" и Димитър Димитров със "Събирач на трупове".

Претендентите за наградата на БФА за водеща мъжка роля са Валери Йорданов - за късометражния "Зевс" на Павел Веснаков /номиниран в категорията с "Коледа" на Борислав Колев и "Синът" на Христо Симеонов/, Ованес Торосян - за "Каръци", и Стефан Денолюбов - за "Докато Ая спеше".

С еднакъв брой гласове за главна женска роля са номинирани Елена Телбис - "Каръци", "Жана Караиванова - "Семейни реликви" на Иван Черкелов, и Теодора Духовникова - "Събирач на трупове". Другите две претендентки за отличието са Моника Найденова - за "Жажда", и Яна Маринова - за "11-и "А".

За най-добър документален филм се състезават "Агресията" на Анна Петкова, "Кеймбридж" на Елдора Трайкова и "Опит за биография на лицето "Х" на Васил Живков, а за най-добра анимация - "Любов с превалявания" на Ася Кованова и Андрей Кулев, "Пук" на Анри Кулев и "Щрих и стих" на Иван Богданов, Борис Праматаров, Дмитрий Ягодин, Аспарух Петров, Милен Витанов, Борис Десподов.

Ще бъдат връчени награди също за сценарий, операторско майсторство, музика и други. Лауреатите ще бъдат определени с тайно гласуване. На церемонията ще стане известен и носителят на наградата за цялостно творчество.

За наградите на БФА - 2016, за творчески постижения през 2015 г. се състезават 58 филма - 14 пълнометражни игрални, 11 късометражни игрални, един тв игрален филм, 23 документални, девет анимационни филма, с първи публичен показ в периода 1 януари - 31 декември 2015 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Модерното родно кино е слабо като цяло. Младите актьори нямат капчица талант а тези от старото поколение вече са на крехка възраст и измират от ден на ден. В Киното преди 89 имаше наличие на значително стойностни исторически филми за миналото на България, като филмите за Хан Аспарух и Време Разделно. Все се нядявам някой да направи модерна екранизация за нашата история, но да се направи "по американски" като хората с стабилен бюджет, достоверен режисьор и актьори.