Петя Раева подпомага болните от рак на гърдата

Дари компютър на Първа градска болница в Пловдив
Обновена: 7 окт 2011 09:56 | 7 окт 2011 09:11,
11
Петя Раева подпомага болните от рак на гърдата
Петя Раева с дарението

Навръх рождения си ден кандидатът за кмет на Пловдив и народен представител Петя Раева направи дарение на Сдружението за борба с рака на гърдата и рака на шийката на матката.

С лични средства Раева закупи модерен компютър с монитор за целите на организацията с председател Цеца Маникатова в Първа градска болница в Пловдив.

Дарението стана в месеца, обявен за месец за борба с рака на гърдата. Неговата цел е да запълни липсващата информация в публичното пространство за това заболяване.

Вече 19 години месец октомври е посветен на тази инициатива. Нейната основна цел е повишаване осъзнаването на важността от ранното откриване на кaрцинома на млечната жлеза чрез широка образователна кампания, насочена към обществеността, правителството, здравните професионалисти, работодателите и жените от всяка възраст и етническа група.

„Една на всеки 10 жени развива рак на гърдата през живота си и ако той се открие навреме, преди да има разсейки, ракът е напълно лечим при повече от 92% от жените”, заяви Петя Раева.

Тя цитира данни на Националния раков регистър, според които всяка година в България се откриват над 3700 пациенти, от които 92% са в ранен стадий, когато ракът засяга само гърдата.

Когато обаче заболяването прогресира, пациентите живеят средно 18-30 месеца след появата на метастази. Онкологичните заболявания представляват около 17% от всички заболявания, докато разходите за тях достигат едва 7% от всички разходи за здравеопазване.

„Ракът на гърдата и ракът на шийката на матката са болести, които са способни да сринат един живот, едно самочувствие и увереност. Да те запрати на дъното на безизходицата или да ти даде огромно количество нови сили”, смята Петя Раева.

„Не съм изпитала това на собствен гръб, надявам се да не го изпитам. Мога само да предполагам какво е, как живеят засегнатите жени, как се борят със сълзите в очите, когато срещу тях има едва прикрита радост, че това не се е случило точно на теб, зад зле изиграно съчувствие или съжаление.

Ще се опитаме да извлечем най-важното като информация за болестта, да дадем нужната утеха на всеки, който чувства тази тема близко до себе си и да вдъхнем кураж”, заяви след направеното дарение кандидатът за кмет Петя Раева.

Народният представител и претендент за кметското място в Пловдив предпочете на рождения си ден да дарява, вместо да получава подаръци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
петя м....а преди 12 години
За съжаление все още има българки ханъми които си падат по резани к....е и за един такъв к.р са готови да продадат собствения си народ това е по-долно и от еничарството!
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
тая стана по-голям медиен герой от....хехеххе
9
0
 
1
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
Приятели,Ето за какво се бори ДПС активистката ханъм РаеваКонституцията ДА СЕ нарушана НАЙ-НАГЛО И БЕЗОЧЛИВО:Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани.(2) Гражданите, за които българският език не е майчин, имат право наред със задължителното изучаване на българския език да изучават и ползват своя език.(3) Случаите, в които се използва само официалният език, се посочват в закона.Цитирам:Кандидатът Мюзеки Ахмед пък бе категоричен от трибуната, че са му нарушени правата. Забраната малцинствата да говорят и агитират на майчин език била противоконституционна, законът също, обяви той..ТОВА Е НАГЛО НАРУШЕНИЕ НА КОНСТИТУЦИЯТА И ЗАКОНА ЗА ИЗБОРИ На чужд език са говорили и Ахмед Доганов и Рамзи Османов- АЛО, Прокуратурата, Главния Прокурор, ЗАЩО СПИТЕ, ЗА ПУБЛИЧНИТЕ ПРИЗИВИ, ДА НЕ СЕ СПАЗВАТ КОНСТИТУЦИЯТА И ЗАКОНА???- НАЛИ БЯХМЕ РАВНИ ПРЕД ЗАКОНА или НЯКОИ СА ПО-РАВНИ
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Браво на жената, че се е сетила да помогне, другите политици не само, че не са дарили нищо на това сдружение, което се бори с рака, ами на всичкото от горе не са се и сетили за тези хора
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Петя е уникалното съчетание на човек, политик и личност - стискам палци!
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Браво на Петя, единствена се сети за това сдружение!
5
5
 
4
 
! Отговори
ева преди 12 години
Лелеле, цял компютър дарила жената. И то с лични средства. Брей!, как да не гласуваш за това недоразумение на българския "политически" живот? Не разбирам, как не я е срам да прави предизборен ПР на гърба на онкоболни хора? Това само в БГ го има по толкова долен и отвратителен начин
4
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
НЯКОЙ ЗНАЕ ЛИ КЪДЕ МОГА ДА СИ НАМЕРЯ ***?
3
1
 
3
 
! Отговори
jiv преди 12 години
Ami,tq ima pari ot perioda i kato direktor na darjavna firma,ta zatova,ne 4e q e grija
2
6
 
8
 
! Отговори
пешо преди 12 години
и с какво по - точно е помогнала на болните не разбрах? като е подарила компютър на болницата? и какво ги грее този компютър болните? и сега тая чака дивиденти? ми то и аз да подаря компютър на общината и да разправям, че съм подпомогнал развитието на целия град и околността! ха!
1
3
 
11
 
! Отговори
електорат преди 12 години
От дпс са най-големите лицемери!!! Ти от къди се измуши ,и колко пари рушвет плати!!!!