Хаосът в зала "Универсиада". Очевидците разказват

Как хора стават заложници за малко повече от 50 лева
Обновена: 24 окт 2011 12:40 | 24 окт 2011 12:24, Красимир Ангелов
222
Хаосът в зала "Универсиада". Очевидците разказват
Няма излизане от зала "Универсиада". Снимка: БТА

Вече над 12 часа опашки се извиват във и около столичната зала "Универсиада", където се помещава ОИК. Стотици хора прекараха нощта на крак и стоически понасяйки студа, оставени без храна и вода.

За цялото преживяване те получават сумата от 55 лева за член на комисия, 63 лева за секретар и 65 лева за председател на комисията.

Нервите на хората не издържаха и на няколко пъти цялата зала започна да скандира "Мафия".

"Изборният кодекс предвижда процедура, която да бъде по предаването на изборните книжа и документи. Тази процедура трябва да бъде съблюдавана. Членовете на секционните избирателни комисии имат своите отговорности и те трябва да предадат тези протоколи", коментира по-рано през деня председателят на ЦИК Ралица Негенцова.

Ето какво споделиха във форума на Dnes.bg някои от хората, които стоически чакаха цяла нощ, за да предадат своите протоколи.

"Една от потърпевшите съм. Наистина хора припадаха, скандираха и изказваха недоволството си. Бях 301 номер от 1500 и минахме към 6,00 часа сутринта. Редиш се на 3 опашки, като може на едно място да се свърши всичко, след това отиваш до кметството да предадеш чувалите с бюлетините – разкъсани чували, отворени протоколи, пълно с полиция и никакви журналисти. Влезеш ли в залата, край – може да излезеш само на носилка. Няма вода. В изборните секции имаше поне наблюдатели, а тук – НИЩО. Само ГЕРБЕРИ. Абсолютна гавра", споделя жена, част от изборна секция.

Друг читател, подписал се като заместник-председател на секция, допълва:

"Часът е 11,20 на 24.10.2011 г. От 29 часа съм на крак и още не съм предал изборните протоколи в ЦИК. За което ще ми платят под 50 лв., всеки сам да си сметне по колко парички на час се падат и дали е законно да държат хората под страх от глоба 1000 лв. повече от 14 часа на работа!“.

Същият читател пише:

Още по темата

"Не дават право да се напуска зала Универсиада. Полицията спира хората на изхода на залата. Не се допускат медии да влязат и да отразят ставащото. Тук е като бежански лагер , всички са налягали по подовете кой върху чували с бюлетини , кой върху циментовия под. В момента се обработват номера 800 и кусур, нашият номер е 1400. Обработват се по 50 номера на час и по мои изчисления някъде към 6 вечерта ще сме ние наред. За последните 10 часа на носилка изнесоха поне 5-6 човека. Помощ, хора, не мога повече!!"

"Нямам думи да опиша колко съм отвратен от организацията в залата. По-кошмарни условия не съм виждал. Хората лежаха на стълбите и на мозайката, имаше припаднали. Пристигнах в залата към 0,10 и взех номер 657. Тогава влизаше номер 145. Аз излязох от залата в 11,00. Нито храна, нито напитки, нито информация", пише друг читател на Dnes.bg, подписал се като Иви.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


222
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
193
0
 
4
 
! Отговори
до 192 преди 12 години
до 192Абсолютно сте прав, Другарю Полковник !
192
0
 
19
 
! Отговори
едно въпросче: преди 12 години
То си беше ясно, че ще се манипулират изборите и резултатите. Доказателства за това естествено няма и не може и да има, защото ако има си е равносилно на огромна издънка. Лично аз не вярвам в посочените статистически резултати нито като посещаемост за гласуване,нито като проценти... Огромна част от хората просто не гласуваха. От къде дойдоха тези проценти?
191
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сега да го видим Уорлик. Доволен ли е от "демокрацията"? Защо си мисля, че има някаква съвременна Ялта и сме я разбрали. Хем сме в ЕС, хем всичко си е по старому. Т.е. "не е важно кой гласува, важно е кой брои бюлетините".
190
0
 
7
 
! Отговори
maria преди 12 години
otvratitelno !! Gavra s horata!!!! ama nie sme si vinovni! kato se suglasyavame za julti stotinki da rabotim!!! neka da nyama koy da raboti po izborite da vidim dali nyama da se bruknat pone x 100 euro na 4ovek, tova e ne4ove6ko za 30 h rabota 60 leva!!! otvra6tavam se ot tazi durjava vseki den, i namrazvam vsi4ko tuk,,,, jalko za Levski, za Botev i vsi4ki koito umryaha za Bulgaria
189
14
 
3
 
! Отговори
Полковник от ДС преди 12 години
Това не е нищо ново. На абсолютно всички избори от 1990 г. насам положението е такова и това е съвсем умишлено. В крайна сметка тези избори са за народа, да се забавлява, да се вълнува, да изпусне малко парата.
188
0
 
23
 
! Отговори
до 167 преди 12 години
да това искам да се махне гроб и всички *** като теб да бъдат навряни в миша дупка
187
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не мога да разбера каква е тая злоба към комунистите :) били загубили ама друг път. Покажете ми една друга партия която винаги има човек на балотаж т.е. на избори е първа или втора, и която не се срина като СДСтата, НДСВ, АТАКА, и както ще стане и с ГЕРБ. Това драги мои се нарича да не си бояджия!
186
2
 
25
 
! Отговори
А Н Г Е Л преди 12 години
от известно време една луда идея се ражда в моята глава,тази зима всеки които иска да променим България било то недоволен от живота си от работата си от статуквото от банките да започне да събира храна дрехи палатки и да събира такива хора около себе си и март месец да се съберем по места и да тръгнем пеша към София,По пътя си които е недоволен да се присъединява към групите.след седмица ще сме наи малко 500 000 хиляди и ще обасадим софия,ще блокираме пътищата летището всичко до победата
185
2
 
19
 
! Отговори
ТИПИЧНО! преди 12 години
Това е типична българистанска простотия! Същото бе и при смяна на лични карти и паспорти.... НИЩО НОВО! ДИКТАТУРА НА ПРОСТАКА И НИКАКВА ОРГАНИЗАЦИЯ И РАЗУМ !!!
184
17
 
4
 
! Отговори
Е ,...184.... преди 12 години
..ЧЕ Е ТАКА---ТАКА Е!!..НО , СЕГА ГУБЯТ ***....ОТ СЪЩАТА *** ОРГАНИЗАЦИЯ --КОЯТО САМИ СА СЪЗДАЛИ...ХА,ХА,ХАААА...!СЕГА ТРЯБВА ДА РЕВАТ----И ДА ГО ТРОПОСАТ НА ГЕРБ..."ОБРАЗА НА ВРАГА"!СТАР , "КОМУНИСТИЧЕСКИ ТРИК" ---ДА ПРИПИШЕМ НАШИТЕ ТЪПИЗМИ НА ...ДРУГИТЕ!!!ЯВНО , НЕ СИ ИМ СВИКНАЛ И НЕ ИМ ЗНАЕШ ...."НОМЕРЦАТА"...ХА,ХА,ХА,ХААА...ТЕ СА ОТ ВРЕМЕТО НА др.СТАЛИН ,ПИЧ...ОТ ТОГАВА ,ТЕ НИЩО НОВО НЕ СА ИЗМИСЛИЛИ...!
183
1
 
15
 
! Отговори
ujasen преди 12 години
клетия български народ : трябваше да хвърлим бюлетините във въздуха и да си ходим и тогава да ни ядат гъзовете , ама нали сме си овчици , и пак ни го набиха до шиятааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааа
182
15
 
5
 
! Отговори
ТО СИ Е ТАКА преди 12 години
Бил съм в три комисии - винаги е било така, но никой нищо не е писал или коментирал ...
181
0
 
39
 
! Отговори
Андро преди 12 години
Много прости хора има в този сайт. Как може толкова глупави да сте?! Как може да има хора които се радват на нещастието на онези безработни, които от няма накъде са успели да си осигурят малко работа и смешни парици, за това да осигурят пътят на ВАШИТЕ бюлетини до където им е мястото. Факта е, че смешна държавица потънала в хаос и това което се е случило на тези хора е ужасно, нецивилизовано и нехуманно, а тук има *** които се радват на нещастието им. "нека им" казват... Боже колко *** народ
180
29
 
5
 
! Отговори
ХА,ХА,ХАААА... преди 12 години
...КОМУНИСТИТЕ ,КАТО СЕ УСЕРАТ.....ВСЕ ГЕРБ ИМ Е ВИНОВЕН!!!!АМА , ПА Е ГОТИНО КАТО ГИ СЛУШАШ ...КАК РУГАЯТ!!!МЕНЕ МИ Е КЕФ...МАМКА МУ!!!!!!!!!!!!!!!!!ОТИВАМ ДА СИ СИПЕМ ЕДНО ..УЙСКИ!
179
1
 
13
 
! Отговори
ISKAM DA SUM GERBER преди 12 години
MOLIA,ISKAM DA STANA CHLEN NA GERB, AKO MOJE O6TE UTRE.MAIKA I TATKO I TE ISKAT, JENA MI SU6TO. ZA DECATA NE SE PRITESNIAVAITE, TIAH 6TE GI NAPRAVIA AZ. ISKAM ZA DA JIVEEM MALKO PO-DOBRE, DA NE MI PRA6TAT DANU4NI V MAGAZIN4ETO, DA NE MI PODSLU6VAT TELEFONA.DA NE IZGONIAT MAR4ETO/JENA MI/ OT RABOTA, DA SE MU6NA V NEKOIA STRUKTURA I DA MI PODHVRLIIAT PO NEKOIA TROHA, DA OCELIAVAM.KAT DECATA STANAT STUDENTI DA U4AT DOBRI CPECALNOSTI.MOLIA, KUDE DA PODAM MOLBATA.VA6 PETKO SARMOV-DREBEN BIZNESMEN.
178
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
е тва е екшън по гергерски
177
1
 
19
 
! Отговори
exxx преди 12 години
ако всичко беше нормално щеше да пускат и журналята да отразяват под какъв ред и дисциплина и за колко кратко време минава всичко...но за да се покрива всичко с милиционери си е чист комунизъм (всички знаем от къде тръгна Боко- БКП) , никаква демокрация няма в изборите...единствената демокрация е да не идеш да гласуваш,но пък не се знае кой с твоите лични данни ще гласува за някой без да си разбрал... крива работа си е,но на пук на "бандата на Тиквите" ние ще гласуваме против тях :)
176
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
хем са ви малко парите хем ревете хем пак гроб избирате я си глейте работата яжте бюлетини гладни били
175
0
 
39
 
! Отговори
секретар преди 12 години
Ей така се печелят избори!!! Ние сме тапа нация и никога, няма да се оправиме, кой европеец би стоял при тези условия, ако подобно нещо се беше случило в Гърция, зала Универсяда досега да е сравнена с земята, а бюлетини да хварчат, чак до Банкя.
174
20
 
8
 
! Отговори
чочоолу преди 12 години
ЗАЩО ПЛАЧЕТЕ-ВИЕ ИСКАТЕ ЗА 12 ЧАСА 100 ЛЕВА И ЧАО-НЕ СТАВА-ЩОМ ИСКАТЕ ДА БРОИТЕ-ЩЕ ТЪРПИТЕ МРЪНКАЧИ ЧЕРВЕНИ-ПЛЕВЕЛИ