Фантастичната гротеска на Анджела Картър

Излезе романът „Адските машини за желания на доктор Хофман”
27 май 2010 15:55,
2
Фантастичната гротеска на Анджела Картър
Снимка: Алтера

„Адските машини за желания на доктор Хофман” е роман на британската писателка Анджела Картър, която се издава за пръв път на български език.

Един ден в Града цялата публика на представлението на “Вълшебната флейта” е превърната в ято пауни. Така започва войната на диаболичния доктор Хофман срещу самата реалност, такава, каквато я познаваме.

Младият Дезидерио е от малцината, запазили разсъдъка си, защото на чудесата, фантомите и халюцинациите отвръща с неподправено отегчение.

Но когато му възлагат секретната мисия да открие и ликвидира доктор Хофман, той приема, защото в съня си се е влюбил в неговата магнетична дъщеря.

И Дезидерио тръгва на приключение, в което ще се сблъска със собствените си потискани желания, в един шеметен свят, разгърнат от Анджела Картър с размаха на Фройд, изяществото на Набоков, крайността на Сад и духа на 1960-те.

Анджела Картър (1940 -1992) е от най-радикалните британски писателки след Втората световна война. Романите “Нощи в цирка” и “Мъдри деца”, разказите приказки от “Кървавата стая” са наричани от критиците “фантастична гротеска” и “модерна готика”.

През 2008 “Таймс” я поставя на десето място в класацията си на 50-те най-големи британски писатели след 1945.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
0
 
! Отговори
фф преди 13 години
Дано да е преведено добре, а не от някой полуграмотен студент по англ. филология. Анджела Картър е тежка категория, с много богат език.
1
0
 
0
 
! Отговори
wow преди 13 години
Звучи гот...