Маркес: биографично

У нас излиза най-пълната биография на големия писател под заглавието "Един живот"
25 ное 2010 14:50,
3
Маркес: биографично
Корица: Унискорп

Специално за предстоящия Софийски панаир на книгата на 6 декември у нас ще излезе най-пълната биография на Габриел Гарсия Маркес „Един живот“.

Изданието е съставено от Джералд Мартин – официалния биограф на колумбийския писател и негов личен приятел.

Той обстойно разглежда както живота, така и творческия път и произведенията му.

Книгата съдържа мнения и разкази на приятели, близки и специалисти, общували с него, извадки от писма и цитати от други материали и спомени на и за самия писател.

За всеки период са включени и съответните творби с рецензии за тях. Авторът задълбочено проследява еволюцията на политическо-етичните възгледи на Маркес на фона на житейското му развитие и опит.

Разгледани са политическите му симпатии в различните периоди от живота му, посещенията в Източна Европа в края на 50-те години на миналия век и ролята, която впечатленията му от Източния блок изиграват за синтеза на политическото му мислене.

Отделено е място на отношението му към Куба, взаимоотношенията на писателя с Фидел Кастро и ролята им в произведенията му. 

Още по темата

Подробно е разгледан и личният живот на Маркес.

Джералд Мартин съумява великолепно да долови грапавата, омайна и нерядко комична реалност зад неговите книги.

Докато следва перипетиите в живота на този лошо облечен, изпосталял млад мъж, издигнал се от провинциалното безличие до богатството и световната слава, Мартин не отминава треската и безпокойството в конфликта между известността и литературната специфика, между политиката и творчеството, между властта, самотата и любовта в живота на Гарсия Маркес.

Подготовката за книгата продължава цели 15 години, в които авторът интервюира над 300 души, сред които Фидел Кастро, Фелипе Гонзалес, четирима президенти на Колумбия, писателите Карлос Фуентес, Алваро Мутис, Марио Варгас Льоса и Томас Елой Мартинес, и също толкова значимото семейство на писателя: съпругата и синовете му, майка му, братята и сестрите му – както и неговите приятели и професионални сътрудници.

Джералд Мартин е професор по съвременни езици в университета в Питсбърг и старши научен сътрудник и професор по карибски изследвания към Лондон Метрополитън Юнивърсити.

Откъс за „Сто години самота“ – най-известната книга на Маркес – прочети тук!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: маркес
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
0
 
! Отговори
777 преди 13 години
@1 - защото жалкият маркес е бил *** сребролюбец. защото кортасар е десетки пъти по-значим от маркес. защото генерално твърде малка част от тъпите латиноси са допринесли с нещо за световната литература. - админите може да ми блокират колкото искат IP-та - винаги има проксита, скапаняци, интернет е свободен и необятен.
2
0
 
0
 
! Отговори
РПА преди 13 години
Нямам търпение да я прочета. Трябва повече хора да се запознаят с творчеството му, но и с неговият живот, тясно свързан с личности променили облика на света...Нека да четем :)
1
0
 
2
 
! Отговори
az преди 13 години
Прекрасно. Великанът в словото. Българи, защо няма нито един коментар тук?:))