За крокодилите и хората

Катрин Панкол идва у нас, за да представи бестселъра си “Жълтите очи на крокодилите”
7 дек 2010 12:45,
0
За крокодилите и хората
Корица: Колибри

Днес у нас излиза романът “Жълтите очи на крокодилите” на нашумялата френска писателка Катрин Панкол.

Авторката гостува у нас, за да представи лично книгата си, постигнала феноменален успех във Франция, с продадени над 1 милион екземпляра и откупени права за над 10 страни.

Почитателите й ще могат да се срещнат с нея на 9 декември от 18,00 часа във Френския институт.

Жълтите очи на крокодилите” е първата част от трилогия, като втората и третата част носят все така колоритни заглавия: “Бавният валс на костенурките” и “Катериците от Сентръл парк са тъжни в понеделник”.

Историята в романа разказва за божествената Ирис, която има всичко – богатство, красив мъж, умно дете, но е неудовлетворена от живота и отчуждена от преуспяващата си половинка.

Талантливата й сестра Жозефин е затрупана от житейски неволи – тя с много труд отглежда двете си деца, докато съпругът й – неудачник, заминава да отглежда крокодили в Кения.

Симпатичният втори баща на Жозефин и Ирис отдавна не е влюбен в не толкова симпатичната им майка и намира утеха и щастие в пищната си секретарка Жозиан.

В основата на сюжета стои внезапно възникналото желание на Ирис да издаде книга. Да издаде, не да напише. Написва я сестра й, която има нужда от пари, а лаврите обира Ирис, която има нужда от слава.

Тези герои и още толкова, сред които членове на английското кралско семейство, са участниците в една модерна сага, чието действие се развива в Париж и в един развъдник на крокодили в Кения.

Книгата разказва за съвременните жени и мъже, за лъжата, за любовта, за приятелството и парите, за мечтите и предателствата. За това какви сме, какви искаме и какви можем да бъдем.

Това е роман, в който всеки може да намери нещо за себе си и нещо от себе си. Стилът е лек, четивен, перипетиите на героите пораждат и съчувствие, и смях.

Катрин Панкол
е родена в Казабланка, Мароко, и се завръща във Франция с родителите си на петгодишна възраст.

Завършва френска литература, преподава френски и латински, работи като журналистка, докато един прозорлив издател не й предлага да напише книга.

Още с първия си роман „Първо аз” (1979) е забелязана от критиците и читателите, но големият успех идва след десетия – “Жълтите очи на крокодилите”.

Катрин Панкол е преведена на 25 езика, от книгите й са продадени в над три милиона екземпляра.

Виж откъс от “Жълтите очи на крокодилите”!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари