Спрягат името на Харуки Мураками за Нобелова награда

Първите присъдени призове ще са за медицина, физика и химия
Обновена: 5 окт 2012 14:43 | 5 окт 2012 14:38, Петя Славова
21
Спрягат името на Харуки Мураками за Нобелова награда
Снимка: Reuters

Японският автор Харуки Мураками, който пише за любовта и изолацията, и изследователи в областта на "призрачната" квантова физика са сочени като вероятни носители на престижните Нобелови награди, раздаването на които започва на 8 октомври, предаде Ройтерс.

Първи ще бъдат присъдени призовете за медицина, физика и химия. За мнозина извън научния свят обаче една от най-обсъжданите на маса награда е тази за литература.

Британските букмейкъри "Ладброукс" и шведските "Унибет" поставят на първите две места за литературното отличие японския писател Харуки Мураками и китаеца Мо Ян, пише БТА.

Мураками е изключително популярен в родината си, но е познати по света с творбите си, засягащи теми като любов и изолация, и внасящи сюрреализъм във всекидневния живот.

Произведенията на Мо Ян са вдъхновени от родния Китай и местните история и народ.

Сред останалите литературни имена, споменавани от букмейкърите, са на ирландеца Уилям Тревър, сирийския поет Адонис, южнокорейския поет Ко Ун, романиста от САЩ Филип Рот и певеца и текстописец Боб Дилън.

Мария Шотениус, която води колонка за култура в шведския вестник "Дагенс нюхетер", напомня, че въпреки залозите, изборът на Нобеловия комитет винаги е бил непредсказуем. "Миналата година спечели поет - Томас Транстрьомер, тази година може да е разказвач на истории като Филип Рот", казва тя.

Що се отнася до Нобеловата награда за фисика, тя може да отизе при изследователи, написали книга с правила за квантовата телепортация, описана от Алберт Айнщайн като "призрачна".

Изследвания в областта на вътрешното функциониране на клетките имат шансове за отличието за медицина, според аналитика Дейвид Пендълбъри. Експертът прави своите прогнози за агенция Ройтерс от 1989 г. За целта той използва данните на компания "Web of Knowledge" за това колко често публикуваните трудове на даден изследовател се използват като основа на други проучвания и колко често други учени се позовават на тях.

Нобелова награда за химия може да получи Акира Фуджишима от Токийския научен университет за открития на нови приложения на титановия диоксид, използван дълго време основно като съставка за бои.

Въпреки че престижът на Нобеловите награди остава непроменен, финансовата страна е помрачена от намаляването с 20 процента до 1,2 милиона долара на паричната стойност на отличията, учредени от изобретателя на динамита Алфред Нобел.

Нобеловата фондация, която управлява наследството на шведския магнат, изразява тревогата си относно бъдещите постъпления и от преразходите в изминалите наградни сезони. Разискванията за всички награди са обвити в тайнственост.

Литературният приз например може да се обсъжда от 18-те членове,които определят носителя, само зад стените на Шведската академия. Изключителна рядкост е името на лауреата да "изтече" предварително, въпреки че през 2010 г. в. "Свенска дагбладет" разкри, че носителят на Нобелова награда за медицина е "бащата на бебето в епруветка" Робърт Едуардс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен Хаха Хубаво им давате идеи на макетата пък вие. Сега сите каталунци ке ги направат на македонци! Ура за футбалерите Шавев, Иниестасевски и Месевски и македонския ФК Бареселона.
17
0
 
3
 
! Отговори
До Кафка преди 11 години
"поне от тези коЙто съм чел"Да беше научил разликата между "коЙто" и "коИто" като си чел толкова. Неграмотни драскачи.
16
0
 
6
 
! Отговори
Кънчо работливи преди 11 години
"Що се отнася до Нобеловата награда за фисика, тя може да отизе" - фисиката често отиза на разни места :D
15
3
 
5
 
! Отговори
Разумен преди 11 години
1. От кога се връчва награда по "фиСика" ? Изпуснал съм новост в научните среди.2. Въпрос на лично мнение - Мураками е добър автор, макар и книгите му да не са за всеки.
14
0
 
0
 
! Отговори
1 преди 11 години
prisadqt po to4no
13
1
 
1
 
! Отговори
1 преди 11 години
abe ako ne si evrein trudno 6te ti presadqt taq nagrada. 70 prcenta ot nobelovite laureati sa evrei
12
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мураками е Хорхе Букай на стероиди и Паулу Коелю на много стероиди, от поколението на екзистенциалния уанабизъм. Безумно слаб автор, ако той спечели, значи Нобеловите награди вече не стават да си избършеж за6ника с тях.
11
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
чиста порнография е мураками, много съжалявам хората, които го харесват
10
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ама нищичко не пише кой ще бъде награден в категорията Икономика, да предложим Дянков!!!
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До vladyнеонацист-***!!!!!!!!!!
8
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Коментар 1 сигурно е написан от собственика на издателството дето му издава книгите на този, а плюсовете са от служителите в офиса хахахахаа
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Он е македонец, назад е македонскиот флаг!
6
3
 
6
 
! Отговори
читател преди 11 години
Доста слаб автор са избрали този път.
5
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Поредната политическа креатура.
4
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"засягащи теми като любов и изолация"хахахахах депресарска историяРАДВАЙТЕ СЕ НА ЖИВОТА, РАБОТЕТЕ ЗА МЕЧТИТЕ СИ И НЕ СЕ ВПЕЧАТЛЯВАЙТЕ ОТ ДЕПРЕСАРЩИНА.
3
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Кафкасигурен съм, че не си чел нищо от този автор, обаче нали трябва да напишеш нещо, ***
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не се вълнувам от политически награди.
1
6
 
12
 
! Отговори
Кафка преди 11 години
няма слаба книга Мураками(поне от тези който съм чел)да му е честита наградата ако я вземе ;)