Започва "Софийският международен литературен фестивал"

Фокусът тази година е скандинавската литература
25 ное 2014 08:31,
0
Започва "Софийският международен литературен фестивал"
Снимка: Reuters, архив

Второто издание на "Софийския международен литературен фестивал" започва днес и ще продължи до 14 декември. На фокус сега е литературата от Скандинавския север, съобщиха организаторите.

Фестивалът се състои от съпътстваща и основна програма с различни акценти, подходящи за деца, възрастни, почитатели на литературата, но и на визуалните и сценични изкуства. Основната програма протича в Мраморно фоайе на НДК, съпътстващата - отново там и на много други места в града.

В рамките на фестивала, българската публика за първи път ще се срещне на живо с едни от най-награждаваните и превеждани писатели от Дания, Исландия, Норвегия, Финландия и Швеция, които гостуват специално за събитието. Работещи в разнообразие от жанрове, от детска до криминална литература, всички те са издавани на български език.

В основната програма на фестивала ще участват и някои от значимите съвременни български автори, уточнява БТА.

"Софийският международен литературен фестивал" се организира от Асоциацията "Българска книга", в рамките на ежегодния "Софийски международен панаир на книгата", посещаван от над 40 000 души. Всяка година фестивалът избира да представи литературата на различен географски регион.

Под мотото "Литературата не признава граници", Първото издание на фестивала през 2013 г. бе посветено на литературата от Балканите. В него участваха 54 автори от осем държави.

Сред новостите през тази година са детската програма с различни работилници, както и филмовата програма, подготвена в партньорство с Фестивала "Северно сияние". Читателите от различни възрасти ще могат да избират сред няколко изложби, лекции и дискусии, специална секция за криминална литература и други.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари