Георги Господинов - най-четеният съвременен автор в Столичната библиотека

Културната институция връчи годишните си награди
Обновена: 18 дек 2014 10:59 | 18 дек 2014 09:21,
11
Георги Господинов - най-четеният съвременен автор в Столичната библиотека
Снимка: БТА

Георги Господинов е съвременният български автор, чиито книги най-често са заемани в Столичната библиотека /СБ/ през 2014 г. Това съобщи директорът на културната институция Юлия Цинзова при връчването на наградите на СБ за тази година, цитирана от БТА.

Само за последните шест месеца "Естествен роман" е зает 124 пъти, "Физика на тъгата" - 109 пъти и "И всичко стана луна" - 104 пъти, каза Цинзова.

При получаването на дипломата за най-четен писател Господинов благодари на "цялото това невидимо общество - читателите, заради които една книга си струва да бъде написана".

Втори в класацията на СБ за най-често заемани книги, написани от съвременни български писатели, е Милен Русков, който посочи, че четенето на книги е доверие към автора. След него се нареждат Калин Терзийски, Захари Карабашлиев и поетът Марин Бодаков.

Класацията е направена по обективни показатели, защото не са ги оценявали журита, а читателите със своите заемания на книги, каза Цинзова. Тя отбеляза, че сред причините тези автори да са най-четени е, че са най-активни при връзката с читателите си.

Освен писателите награди получиха и най-активните читатели на Столичната библиотека. Призът "Читател на Столична библиотека" за 2014 г. получи Адриан Петков, който до този момент е заел 208 книги. "Читател-дарител" е Павел Боянов, дарил над 500 издания само през тази година.

Управителят на "Прима софт" ООД Никола Бажлеков представи данните за онлайн ползването на библиотеката за трите месеца, от въвеждането на електронния модул. За този период СБ е посетена през Интернет от 38 096 читатели. Тези, които са посетили сградите на библиотеката са 25 000. Над 63 процента от онлайн посетителите са хора под 33 години. По-често до сградата на СБ ходят жените - над 72 процента. При онлайн посещенията 54 процента са от мъже.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
2
 
! Отговори
Четящ преди 9 години
Господинов е абсолютно недоразумение в литературата ни!Интелигентен, но бездарен тарикат.Смуче парички отвсякъде, нагажда се съобразно статуквото и се прави на писател, а е *** графоман."Естествения" му роман е такава повърня, че просто не се чете.И некадърници като него славославят по медиите и ни ги налагат като еталон!!!Докато в същото време у нас има достатъчно талантливи автори.Обаче те не са връзкари като Господинов и за тях не се тръби никъде.Жалка държава, с още по-жалка литература!
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До четящ книгиВероятно сте авторът или негов близък! Да, точно това прави - превежда си книгите с държавни пари.
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 1-нНИКОЙ.
4
7
 
5
 
! Отговори
1-н преди 9 години
*** тия да не са пили нафта...?кой им чете душевните *** на тия...?
3
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Браво! Над триста души са заемали книги в последните шест месеца!
2
10
 
15
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 9 години
Георги Господинов е от Ямбол и е един достоен продължител на ямболските писателски традиции,чиито представители са и Христо Карастоянов и Любомир Котев.Поздрав на всички ямболии.
1
12
 
15
 
! Отговори
Дона преди 9 години
Браво! Поздравления за писателя! Определени бих прочела някоя от книгите му. Нека има повече такова статии!