Книга разказва за любовния триъгълник с Дора Габе и Елисавета Багряна

Поетесите си делили поне петима мъже
2 фев 2015 13:36,
5
Книга разказва за любовния триъгълник с Дора Габе и Елисавета Багряна
Снимка: изд. "Персей"

Книгата "Обич безумна и свята" осветява взаимоотношенията в любовния триъгълник между Дора Габе, Елисавета Багряна и Боян Пенев. Изданието ще бъде представено на 10 февруари от 17.30 ч. в къщата-музей "Вапцаров", съобщиха издателите от "Персей".

Двете български поетеси Елисавета Багряна и Дора Габе преживяват шеметни авантюри, гибелни раздели и блестящи успехи. Поне петима мъже делят двете, но голямата им любов е литературният критик и университетски професор Боян Пенев.

Мъжът, когото двете поетеси обичат, умира, преди да се е развел с едната и преди да се е оженил за другата, но чувствата са толкова силни, че продължават да вдъхновяват раждането на нови любовни стихове.

Още няколко знаменити мъже се раздвояват в чувствата си към Габе и Багряна, като тези емоционални и житейски драми намират своето отражение в творчеството на двете поетеси. Книгата не само разказва тези любовни истории от първо лице чрез стихове, писма, мемоарни записки и признания, но и разкрива най-съкровена същност на тези две забележителни жени и поетеси, дръзнали да преследват мечтите си и разрушили предразсъдъци.

В книгата за пръв път се публикува документ от самата Елисавета Багряна относно шума около участието й в съдебното дело срещу Вапцаров. Документът е съхранен от бащата на актрисата, певица и поет Нона Йотова, която също ще участва в премиерата.

Националният литературен музей, съорганизатор на събитието, ще покаже някои от реликвите, свързани с тримата автори. Интерес представляват ръкописът на Багряна "Сказка за Бретан" /където изживяват страстни дни с Боян Пенев/, шалове и визитки на поетесата. Ще бъде разказано за парфюма на Дора Габе, дарен от нейната племенница Виолета преди няколко години.

Съставител на "Обич безумна и свята" е Людмила Габровска, а художник - Ралица Денчева. Книгата е продължение на 11-годишната традиция на "Персей" да представя за Деня на влюбените шедьоврите на световната и българската поезия и да разказва чрез стихове драматични любови.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Нищо ново под слънцето". Историите се повтарят, само хората са различни.
1
3
 
10
 
! Отговори
Поет преди 9 години
те това са поетеси, а не като оная девица :)