Скритото познание в скандинавската митология

Разкрива го Том Егеланд
1 юни 2015 12:45, Петя Славова
1
Скритото познание в скандинавската митология
Снимка: ИК "Персей"

В скандинавските митове и легенди е стаена мистична мощ – това разкрива известният писател от Севера Том Егеланд, нашумял у нас с романите си "Заветът на Нострадамус", "Евангелието на Луцифер", "Тринадесетият апостол" и др. Въпреки че е сравняван с Дан Браун (поради факта че две години преди "Шифърът на Леонардо" той пише роман със същия сюжет и герои), Егеланд върви по свои пътища в литературата. Сега отново предлага нещо различно - не просто роман с исторически загадки, а нещо повече.

Как да подчиниш на волята си другите, как да разбереш тайните на живота и смъртта... - това е мистерията, която разкрива писателят в "Залезът на боговете".

Сюжетът: Младите съпрузи Ерик Викен и Нина Берг катастрофират с автомобила си насред затрупаната от сняг планинска област Телемарк и им е съдено да научат за жестоките времена на средновековното езичество, когато религиозните култове на викингите са живи и силни независимо от разпростиращото се християнство.

Една легенда, предавана от поколения сред местните жители, може да се окаже ключ към откриване на границата между минало и настояще, между мит и реалност, а единственият човек, който може да помогне на Ерик и Нина, е проф. Аугуст Йодегор.

В "Залезът на боговете" Том Егеланд този път се фокусира върху скандинавската митология и историята на Севера. Рагнарьок е залезът на боговете, последната битка между тях и великаните, която води до края на света и слага едно ново начало. Викингските воини вярвали, че ако паднат в битка, ще се озоват на място, наречено Валхала. Там те ще се бият до смърт с други храбри воини през деня, а през нощта ще се съживяват отново и ще гуляят до сутринта. По този начин те ще се подготвят да се бият на страната на Один срещу великаните, когато дойде Рагнарьок.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари