Шекспиров елф върлува в "Пакостникът Пък"

С книгата отбелязваме 150 годишнината на Ръдиард Киплинг
Обновена: 29 фев 2016 16:33 | 29 фев 2016 16:10, Петя Славова
0
Шекспиров елф върлува в "Пакостникът Пък"
Снимка: ИК "Персей"

Тази година минава под знака на 150 годишнината на Ръдиард Киплинг, прочутия и обичан автор на „Книга за джунглата“, най-младият писател, печелил Нобеловата награда за литература. 

Холивуд пуска тази пролет нова екранна версия на „Книга за джунглата“, която ще е нещо различно - реално заснети кадри с 10-годишния Нийл Сети като Маугли и изцяло създадени на компютър животни и околна среда.
 
За пръв път в превод на български по повод годишнината излиза неиздаваната досега класика на Киплинг „Пакостникът Пък“.
 
Книгата е в модерния в момента жанр на историческото фентъзи, на което се оказва, че е предшественик. Главният герой е прочутият елф Пък - палавото духче от комедията на Шекспир „Сън в лятна нощ“, чиито пакости са двигателят на действието в пиесата.
 
При Киплинг обаче то среща две деца и ги повежда на необикновено пътуване в английската митология и история. Между историческите и магически истории има звънливи стихове, които ги свързват и са чудесно претворени на български. Изданието е придружено от предговор, написан от проф. Симеон Хаджикосев, най-големия специалист у нас по западноевропейска литература.
 
Главните герои на „Пакостникът Пък“ Дан и Уна са така запленени от историята в знаменитата комедия „Сън в лятна нощ“, че сами разиграват сцени от нея на полянка близо до дома им. Но неочаквано от храстите се появява „малко, кафяво, широкоплещесто човече с остри уши, чип нос, дръпнати сини очи и усмивка, която разполовяваше луничавото му лице.“ Това е Киплинговият Пък, който се самоопределя в книгата като „най-старото създание в Англия“. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари