Теодора Димова и най-новият й роман "Поразените"

9 септември разединява България
12 сеп 2019 12:34,
4

И до днес за едни събитията на 9 септември 1944 г.  са празник на мира и равенството, а за други първа страница от черна хроника и прът в колелото по пътя към Европа.

Тази дискусия се проведе само преди няколко дни, 75 години след събитията. А до единна позиция така и не се стигна.

В онези времена ни пренася и Теодора Димова в най-новият й роман "Поразените".

Aвторката сравнява ефекта върху всички от събитията тогава с този от Чернобилската експлозия, за която все още няма реални размери на щетите.

"Не гледам на романа като на политически, за мен бяха важни самите героини - 3 жени и 1 дете. Беше ми интересно как се реагира на злото, едни се отдръпват, други се приобщават", каза Димова в ефира на "България сутрин".

Авторката допълни, че в новата ѝ книга няма реални прототипи, дори мястото не било реално, но е ползвала много документални източници. Най-ценното били разговорите с хората.

"Нещата трябва да се помнят, защото без памет сме беззащитни, младите са лесно манипулируеми", допълни тя пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
3
 
! Отговори
Констатация преди 4 години
Проф. В. Ш. написа тези свои книги поръчково. Това е известно в средите на историците. Точно това беше целта - уж да заклейми, но всъщност да насочи възмущението към едни, за да не лъснат имената на други. Сигурно и в други държави са правили така. Но в нашия случай, не биваше тази задача да се възлага на човек, който до есента на 1989 г. е възхвалявал БКП, дори някои го определяли като схоластик.Говори се, че е имало е и други желаещи да са автори на тези книги, но този бил най-напорист.
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дааа, много комунисти и комсомолци "посиняха" след 1989 г. и са най-често от средите на тези, за които по-долу пише как са се изкачвали по "стълбица" от ОФ до АБПФК. Или пък са техни деца. Не можеш да вземеш думата от тях, когато започнат да се вайкат колко лошо е било през соца, но пропускат да кажат, че по онова време те бяха с привилегии и си ги ползваха.
1
1
 
6
 
! Отговори
До 1 преди 4 години
Ти прочети "Безкръвната гилотина" и други "произведения" на проф.Д.Ш. Той хем е преподавател по история на БКП, а след 1989 г. - най-върл критикар на БКП. Хем в писанията му са спестени много имена на лица, които наистина са вършили безобразия след 09.09.1944 г.Ако е за навеждане пред силния на деня, първи дадоха пример бившите бранници и легионери, които се изкачиха по стълбицата "член на ОФ - член на БКП - по възможност, уреждане за званието АБПФК". После - комунисти и комсомолцислед 1989.