Валерия Луисели ни потапя в "Архив на изгубените деца"

Книгата на мексиканската писателка излиза на 16 април
14 апр 2021 19:00, Петя Славова
5
Валерия Луисели ни потапя в "Архив на изгубените деца"
Снимка: ИК "Колибри"

Валерия Луисели ни потапя в "Архив на изгубените деца". Мексиканската писателка е създала разтърсваща история за това какво е да си човек в един нечовешки свят.

В "Архив на изгубените деца" едно семейство от Ню Йорк си стяга багажа и поема на пътешествие. Баща, майка, момче и момиче пътуват на югозапад към Апачерия, онази част от САЩ, която някога е принадлежала на Мексико.

Пътуват с часове през пустини и планини. Междувременно хиляди деца са поели от Централна Америка и Мексико на север, към границата със САЩ. Не всички от тях ще успеят да стигнат до нея. Със спираща дъха литературна виртуозност авторката преплита тези две пътувания, за да създаде един майсторски роман, изпълнен с ехо и отражения - затрогваща, въздействаща, задъхана история за това какво е да си човек в един нечовешки свят.

Валерия Луисели (р. 1983 г.) е водеща мексиканска писателка, която живее в САЩ. Автор на художествена и документална литература, тя е носител на две награди за книга на годината на "Лос Анджелис Таймс" и на Американската литературна награда, два пъти е била номинирана за наградата на Националната организация на литературните критици в САЩ и за наградата "Къркъс".

Творбите ѝ са преведени на повече от 20 езика. Луисели заема активна позиция в защита на децата в имигрантските центрове в САЩ. „Архив на изгубените деца“ е номинирана за наградата "Букър" и за Наградата на жените за художествена литература. Дизайнът на корицата на българското издание е дело на Люба Халева.

"Архив на изгубените деца" излиза на 16 април е в превод на Мирела Стефанова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари