Как посрещат Коледа по света?

В Италия вместо елха украсяват пирамида с плодове
Обновена: 25 дек 2013 14:20 | 25 дек 2013 08:17, Екип на Bulgaria On Air
15
Как посрещат Коледа по света?
Снимка: Reuters

Освен с подаръците, коледните и новогодишните празници се очакват с нетърпение от всички хора по света и заради духа и настроението, което носят. В същото време обаче всяко кътче на земното кълбо изповядва свои, специфични традиции, свързани с изпращането на старата година. Вижте във видеото някои от по-интересните обичаи в Италия, Япония, Бразилия и Испания.

Коледните и новогодишните празници се свързват с най-различни ритуали, като всички са насочени към надеждата за по-добро бъдеще, повече пари, щастие и късмет. В Италия например традицията повелява вместо елха с играчки и гирлянди, да се украсява дървена пирамида с плодове. Японците пък смятат за лоша поличба, ако получат червени коледни картички.

Що се отнася до Нова година в страната на изгряващото слънце се спазва стара традиция - камбаните в будистките храмове се бият 108 пъти. Този брой не е случаен, тъй като се смята, че човешките същества имат 108 гряха. Поверието гласи, че камбанните удари помагат на хората да се освободят от греховете си и да продължат напред в живота.

В нощта на Коледа в Норвегия всички метли се скриват, защото местните смятат, че вещиците и злите сили излизат и ако ги намерят ще започнат да вилнеят и ще създават пакости през цялата година.

В Уелс и Шотландия съгласно древен обичай главата на семейството широко отваря вратите след като часовникът удари полунощ. По този начин старата година се оставя да си тръгне и се приканва да влезе новата.

В Испания стара традиция повелява посрещането на Нова година да става с 12 гроздови зърна, като при всеки удар на часовника в полунощ трябва да се изяжда по едно. Според традицията хората, които успеят да изядат зърната навреме ще се радват на благоденствие и късмет.

В Бразилия съществува специален ритуал, според който на Нова година всички трябва да са облечени в бяло. Цветът е символ на мира, чистотата и невинността и гарантира успешен старт на новата година.

И в нашата страна има характерни обичаи. Такъв например е сурвакането. Смята се, че той носи здраве и богатство. Децата обикалят от къща на къща и пожелават здрава, щастлива, плодородна и богата нова година. В замяна те получават бонбони, сладкиши или дребни суми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Леле, леле, леле... По-голяма боза и неадекватно скалъпен текст от неверни данни отдавна не бях чел... Весела Коледа!
11
2
 
0
 
! Отговори
bros преди 10 години
Хаха, при шпаньоллите винаги нещо требе се замези :) Весела Коледа!
10
0
 
6
 
! Отговори
cocò преди 10 години
Що за глупостиииии,тия който пишат статиите първо да се информираттттт,в италия си украсяват елха или си правят ;presepe ;сцената с раждането на исус христос:::))))
9
2
 
7
 
! Отговори
darcas преди 10 години
Абе колко пъти ви казваме да не пишете статии като сте махмурлии???
8
2
 
6
 
! Отговори
Tihomir1488 преди 10 години
В Папуа Нова Гвинея приготвят на жар тлъст Мисионер в трап задушен с палмови листа
7
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сегашните Джурналисти от Варна до София и от Русчук до Свиленград са едни неграмотници-----не могат да направят разлика между Коледа и Нова Година------а именно обучението им ги задължава да знаят поне най-важните неща и да пишат и говорят правилно
6
1
 
12
 
! Отговори
конса преди 10 години
Интересно ми е в Япония като са будисти,как така получават коледни картички?Извини се бе!
5
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Някои май не правят разлика между Коледа и Нова година ...
4
2
 
13
 
! Отговори
мдам преди 10 години
А в София няма една лампа. За първа година е толкова тъмно. По Фъндъклинкси.
3
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Как посрещат Коледа по света?.......ЗАЩО В СТАТИЯТА СТЕ ПИСАЛИ ЗА НОВА ГОДИНА????
2
1
 
6
 
! Отговори
Хакунаматата преди 10 години
*с плодове
1
2
 
15
 
! Отговори
Хакунаматата преди 10 години
1. Честито Рождество Христово на всички!!! :)) 2. В Италия хората си украсяват коледната елха, а не дървена пирамида от плодове :D:D:D