COVID-19 ще промени начина ни на работа, пазаруване, пътуване за години

Извънредната ситуация за общественото здраве разтърсва световната икономика
Обновена: 14 мар 2020 14:40 | 14 мар 2020 14:06, Елка Василева
131
COVID-19 ще промени начина ни на работа, пазаруване, пътуване за години
Снимка: архив, БГНЕС

Всеки икономически шок оставя някакво наследство и коронавирусът няма да се различава от това. Голямата депресия определи моделите на потребление за десетилетия. Хиперинфлацията във Ваймарската република все още витае над германската политика, пише в свой анализ Bloomberg.

Последната финансова криза през 2008 г. предизвика такова отражение върху зрелите демокрации, че те все още се възстановяват, а работниците все още усещат слабия темп на нарастване на заплатите.

Този път има извънредна ситуация за общественото здраве, която разтърсва световната икономика. Само за няколко седмици хората в засегнатите райони свикнаха да носят маски, да се запасяват с най-необходимото, да отменят социални и бизнес събирания, да отменят плановете си за пътуване и да работят от вкъщи. Дори държави със сравнително малко случаи на заразени с коронавирус вземат много предпазни мерки.

Още по темата

Следите от подобни навици ще се усещат дълго, след като вирусът бъде изолиран, а това ще ограничи сериозно търсенето на различни стоки и услуги. От страна на предлагането международните производители ще са принудени да преосмислят от къде да купуват и произвеждат своите стоки, ускорявайки започналата промяна след търговската война между САЩ и Китай.

В света на бизнеса ще се увеличат възможностите за работа от вкъщи.

„След като бъдат създадени ефективни политики за работа от вкъщи, то те вероятно ще продължат да се прилагат и занапред“, коментира Карън Харис, управляващ директор на консултантската компания Bain’s Macro Trends Group в Ню Йорк.

Университетите, засегнати също от забраната за пътуване, ще трябва да се подготвят още по-добре, за да продължат да обучават студенти онлайн. В противен случай наложените ограничения могат да доведат до закриването им.

Туристическият сектор ще понесе най-сериозният удар, тъй като полетите, круизите, хотелите ще трябва да се справят със сериозния отлив на пътуващи. Определено ще отнеме известно време преди секторът, който наема около един на всеки десет души, да се възстанови.

Продължението на материала четете на Bloomberg TV Bulgaria


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вече сме хванали хорото.. Лудница..
85
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вярно е, че УБИВА болните и възрастните, но създава много нови болни. Една лекарка, която се е излекувала, казва, че не може да върви, прави няколко стъпки и почива, белият дроб е направил такава фиброза, че едвам диша. И какво правим с този човек - следващият вирус ще го отнесе. Ами милиони такива? Само човек, който е пълен лаик в медицината, може да вярва, че от този демон от ада всички ще се възстановят. Ебола е е откривана 6 месеца след преболедуване в спермата на мъжете.
84
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
COVID-19 ще промени начина ни на работа, пазаруване, пътуване за години----------Ако е "ръкотворен" - най-вероятно изтърван от биолабораторията в Ухан, то - Да!Няма Вирус в природата с 20-25 дневен инкубационен период без видими признаци на заболяване.Затова и виросусолозите почти три месица не могат да намерят медикамент който поне до някаква степен да се бори с вируса. (не говорим за ваксина)Карантината е времена мярка да се задържи разпространението на вируса, нищо повече!
83
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При пазарната икономика няма спекула, пазарната икономика е най-добрата икономика, но комунистическата спекула със страх и пречи да се развива.Ти мен не ме учи, кога има спекула и кога не!!! Точно в такива ситуации, може да се развие спекула!
82
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 88Не знам на колко си години, но вероятно не си живял през времето за което говориш.Та отличителната черта на социализма от капитализма е именно тази, че държавата регулира производството и пазара. В някои случаи дотира различни производства, отрасли или продукти, за да не са в тежест на населението. Такъв беше случая с тока и парното тогава и те струваха нищожно малко в сравнение със сега. Междувпрочем по този модел работи и една свръхуредена държава като Финландия, където живея.
81
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И аз съм за пазарна икономика, но ти чувал ли си за спекула? Спекула със страха на хората? Това не е пазарна икономика, а кожудерство! В eBay има продукти с обявена цена, а в наши сайтове всичко е спряно от продажба, всичко!
80
4
 
3
 
! Отговори
СБР преди 4 години
Подготовка за белега на звяра(RFID chip). Сатан набута всички ни в градовете, зависими от ГМО храната и фармакеята(в превод "заклинание, магьосничество, отрова"). Няма нормални семейства, водени от Светия дух,а единствено разврат и унищожение. Сега сме в "глобалния"(поредната пропаганда за извънземните, разбира се; твърдта отгоре показва обратното) Содом и Гомора. Отказвайки се от крайъгълния камък Иешуа, избирате да строите системата на Сатана.Покайте се, докато все още имаме време.
79
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Онова Кремълско Чудовище, РАЗПутин е причина за Коронавирус пандемията и хаоса по целия свят!!!От Русия нищо добро не сме видели!!!
78
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 81Като не можеш да стоиш в къщи МРИ бе въшко!Като не си учил когато е трябвало сега ще си платиш.
77
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е подигравка с хората!Майка ми днес е купила дезинфектант за 30лв., а в Интернет го спрели от продажба на 4.9лв.. Погнусен съм от алчността на хората!
76
14
 
5
 
! Отговори
Слава Богу! преди 4 години
Добре, че не ни управляваха комунистите и турците, че веще щяхме да сме изпукали.
75
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ДругарЕ прУвинциалисти, не може да живеете цял живот безотговорно.Да я докарате до 5 байпаса, хемодиализа и т.н. а после да чакатИ "Короната" да ви подминИ !!!
74
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-разумно е масови самоубийства.Заключете се вкъщи,изкарайте ловната пушка и застреляйте всички в жилището.Не забравяйте да се гръмнете в главата или сърцето за накрая.Така ще сте абсолютно сигурни че няма да хванете коронавирус.
73
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 76Аз не мисля така.Никой няма да стои затворен вкъщи защото някой трябва да работи.То не може да си изкарваш парите с домашно порно и дистанционни уроци.
72
14
 
3
 
! Отговори
Достоевски преди 4 години
Не е вярно това. Забравяте че вируса убива болни от рак и всички който са възрастни са в рисковата група. Замислете се колко много струват болните на всички държави и пенсионерите. Замислете се недай боже само 10-20%от тези болни и пенсионери ако починат, колко багато ще са държавите. Този вирус удря болни и възрастни. Не съм съгласен че ще са в криза завинаги. Да в началото много фирми ще фалират, но държавата в последствие ще има повече пари
71
3
 
7
 
! Отговори
СТАЛИН преди 4 години
заградителни отряди да разстрелват наред, по добре народен съд за 1000 от колкото вирус за 5 милиона
70
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз предлагам на тези които се безпокоят лесно решение.Масови самоубийства.Лесно е няма да се страхувате от коронавирус а и светът ще се поизчисти от хора с психични отклонения.И без тва сте много.
69
0
 
7
 
! Отговори
пецата преди 4 години
Един от големите проблеми е окрупняването на бизнеса, за управляващата върхушка както и навсякъде по света е важно да има един "техен човек" с крупен обект който да ги спонсорира а не 1000 малки търговци които не можеш да контролираш всички, затова какво се случва , моментално струпване в 5 обекта в града Метро, Кауфланд,лидл и всички там си предават бацилите, окрупняват бензиностанции, молове,аптеки, затова това трябва да спре, да има много различни малки търговци
68
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 72Ти още ли не си разбрал че това очаква бъдещите поколения??Ами много си *** тогава.
67
5
 
5
 
! Отговори
Пфууу преди 4 години
Не се спряха червените фашисти да зомбират народа.Някой се утрепал с кола,забранете тогава и колите гестаповци.