COVID-19 ще промени начина ни на работа, пазаруване, пътуване за години

Извънредната ситуация за общественото здраве разтърсва световната икономика
Обновена: 14 мар 2020 14:40 | 14 мар 2020 14:06, Елка Василева
131
COVID-19 ще промени начина ни на работа, пазаруване, пътуване за години
Снимка: архив, БГНЕС

Всеки икономически шок оставя някакво наследство и коронавирусът няма да се различава от това. Голямата депресия определи моделите на потребление за десетилетия. Хиперинфлацията във Ваймарската република все още витае над германската политика, пише в свой анализ Bloomberg.

Последната финансова криза през 2008 г. предизвика такова отражение върху зрелите демокрации, че те все още се възстановяват, а работниците все още усещат слабия темп на нарастване на заплатите.

Този път има извънредна ситуация за общественото здраве, която разтърсва световната икономика. Само за няколко седмици хората в засегнатите райони свикнаха да носят маски, да се запасяват с най-необходимото, да отменят социални и бизнес събирания, да отменят плановете си за пътуване и да работят от вкъщи. Дори държави със сравнително малко случаи на заразени с коронавирус вземат много предпазни мерки.

Още по темата

Следите от подобни навици ще се усещат дълго, след като вирусът бъде изолиран, а това ще ограничи сериозно търсенето на различни стоки и услуги. От страна на предлагането международните производители ще са принудени да преосмислят от къде да купуват и произвеждат своите стоки, ускорявайки започналата промяна след търговската война между САЩ и Китай.

В света на бизнеса ще се увеличат възможностите за работа от вкъщи.

„След като бъдат създадени ефективни политики за работа от вкъщи, то те вероятно ще продължат да се прилагат и занапред“, коментира Карън Харис, управляващ директор на консултантската компания Bain’s Macro Trends Group в Ню Йорк.

Университетите, засегнати също от забраната за пътуване, ще трябва да се подготвят още по-добре, за да продължат да обучават студенти онлайн. В противен случай наложените ограничения могат да доведат до закриването им.

Туристическият сектор ще понесе най-сериозният удар, тъй като полетите, круизите, хотелите ще трябва да се справят със сериозния отлив на пътуващи. Определено ще отнеме известно време преди секторът, който наема около един на всеки десет души, да се възстанови.

Продължението на материала четете на Bloomberg TV Bulgaria


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Написаното иска ли да ни подсети и покаже, че COVID-19 е един вид катализатор, призован да ускори започналата промяна след търговската война между Пиндостан и Китай? Само за няколко седмици хората бяха принудени да носят нинджа-маски, да се запасяват с най-необходимите храни, да отменят социални, спортни и бизнес мероприятия, да отменят плановете си за пътуване, поради заключени граници. Някой се оплакваше, че по татово време са ни забранявали да пътуваме свободно, а сега ни прилагат карантина?
65
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не се разбира едно просто нещо !!!Всеки ще преболедува този вирус !!Малко ще поумрът (болни от други хронични болест) и това е всичко.Шанс да избегнеш вируса е МИНИМАЛНА.просто трябва да се преболедува.П.П. Ограниченията са за да не се претовари здравната система.Просто е НО не е за прости хора и Тикви.
64
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е като работиш вкъщи нали пак излизаш да се разходиш да си купиш нещо?Или завинаги в затворът? И нали се сещате след 10 години какви деграданти ще сте?В Япония има няколко милиона такива -страх ги е да излизат от вкъщи без скафандър.И кво?Ще си седите заключени вкъщи като ви дойде времето идват санитарите слагат ви една инжекция и ви носят в чувал към крематориума.Номер еди кой си рпден,активна възрат евтаназиран.Следващият номер. Вие сте много болни хора и без коронавирус.
63
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вируса нанесенщети на икономиката но направи повече срещу глобалното затопляне от всички политици по света!
62
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така е, Лукановата зима беше една зима, а това ще бъде с години...
61
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Коронавируса е по-страшен и от лукановата зима !Само неуправляеми *** не го осъзнават, защото не са преживяли лукановата зима.
60
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Виждам тук няколко млади се опитват да обяснят на възрастните другари какви са ползите от това да работиш от вкъщи или дистанционно. Изгубена кауза.
59
0
 
2
 
! Отговори
до 57 преди 4 години
И терористичните атаки
58
0
 
4
 
! Отговори
Обаче преди 4 години
Ако на всички раздадат скафандри, ще започнат да обират банките с тях, защото няма да се вижда кой (коя) е вътре.
57
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гледам коментарите на останалите.Честно казано не мисля, че то отрезвяване на хората, за което говорите, ще продължи много време. Парите заслепяват слабоумните, те забравят, че са хора и започват да се държат с останалите сякаш те са по-нисши. Съгласен съм, че хората не са равни, обаче!Нека към всеки се държим като към равен, а самият той ще покаже заслужава ли да бъде такъв.
56
2
 
9
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Обикновената маска не предпазва от вируси, но "пречупва" студеният въздух, който е предпоставка за развитието на вирусни заболявания на дихателните пътища.Аз имам маски имам и антибактериален гел (без отмиване). Чакам да донесат на Lidl антибактериални кърпички и смятам, че на този етап това е добре.Предпазни мерки трябва да се вземат ОБЕЗАТЕЛНО!
55
2
 
9
 
! Отговори
Айде бе преди 4 години
Българинът измисли Кво му требе за борбата. Кашон ракия и стек Кенефна артия. Плюс казан мазен боб с пръжки. Ракията ще служи за външна и вътрешна дезинфекция. А боба за изкарване на бягащите гадове.
54
9
 
3
 
! Отговори
Звездомир Коминков преди 4 години
Властта не се знае колко помага в ситуацията, но със сигурност нанася щети. Като предпазите някой от коронавирус, да не би да го правите безсмъртен? Ще умре скоро от друго, защото е взел-дал, слаб е. Обясни на хората какво е положението, и всеки да прави на своя глава каквото иска. Здравите ще издържат, а слабите умират и без това целогодишно от какво ли не. Защо е нужно да съсипем държавите си от едната глупост?
53
0
 
3
 
! Отговори
Ей анонимко преди 4 години
За оня свят ред няма. Така е и по закона на бумеранга.
52
3
 
7
 
! Отговори
дърт комунист преди 4 години
Сакън другаря Васил Божков да си стои там в ОАЕ,че да не вземе да се зарази.Партията треби да си съхрани чичко паричковците,че комунист без пари не е комунист!
51
6
 
3
 
! Отговори
do 55 преди 4 години
Всяка година на светът умират 50 000 човека от грип.Какво ракиено парти какъв Лом. 12% от тия 50000 са дело на коронавирусът и подобни. Останалите 88 % са други видове грип.Защо те е страх от 12% а не те е страх от 88%?Не е защото сте глупав и невеж,нали?
50
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Взяко зло, за зобро - COVID-19 с един удар намали замърсяването на въздуха с 15% !
49
2
 
10
 
! Отговори
до 49 преди 4 години
Айде бягай в Лом на ракиено парти, че групичката от Пирогов те чака! Едно е параноя, съвсем друго е дисциплина и карантина за 2-3-4 седмици.
48
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В каменната ера ще ни върнат от тая паника
47
1
 
10
 
! Отговори
до 44 преди 4 години
В интерес на истината си много прав. 750к работещи има в София по документи, реално са над милион, от които поне 200к могат да си вършат работата от вкъщи. Доста други си отидоха по родните места, а трети си взеха отпуска. По-спокойно ще е и по улиците, и в транспорта няма да е блъсканица и хората, които не могат да работят от вкъщи- лекари, зъболекари, ще се чувстват по-спокойни, като е празно около тях. Така и трябва. И нашият офис затвори за неопределено време, както и всички адекватни фирми.