МВФ готов да отпусне 1 трлн. долара заеми за борба с COVID-19

Глобалният кредитор е получил молби от около 20 допълнителни държави
16 мар 2020 22:21,
80
МВФ готов да отпусне 1 трлн. долара заеми за борба с COVID-19
Снимка: БГНЕС

Международният валутен фонд е готов да мобилизира капацитет от 1 трлн. долара под формата на заеми за борба с икономическо въздействие на пандемията от коронавирус, заяви в понеделник управляващият директор на институцията Кристалина Георгиева, пише БНР.

Още по темата

В съобщение в блога си, публикувано на уебсайта на МВФ, Георгиева заяви, че глобалният кредитор е получил молби от около 20 допълнителни държави за финансиране програми и те ще бъдат разгледани през следващите дни. Тя не пожела да посочи конкретни имена на държави.

"С разпространението на коронавируса, необходимостта от координиран и синхронизиран глобален фискален стимул се засилва с всеки час", посочи Георгиева.

Шефът на МВФ предположи, че може да са необходими координирани фискални действия от мащаба на тези по време на финансовата криза през 2008 - 2009 г. Тя сподели, че само през 2009 г. страните от Г-20 са разгърнали стимули за около 2% от техния  БВП или около  900 млрд долара по днешни пари, "така че сега има много повече работа за вършене“.
Тя също така призова за "координирани и синхронизирани фискални стимули" от централните банки по света, като добави, че такива действия са необходими, за да се "предотвратят дълготрайните икономически щети".

Г-жа Георгиева призова напредналите икономики да "облекчат финансовите условия", за да се осигури "поток от кредити" за реалната икономика.

Шефът на МВФ предложи надзорните органи на финансовата система "да се стремят да запазят баланса на финансова стабилност“, като поддържат стабилността на банковата система и в същото време поддържат икономическата активност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
3
 
6
 
! Отговори
Варна преди 4 години
Петрола е последното убежище...??? Ти сериозно ли ме пита? Ще се направя че не съм те разбрал. Последното убежище на икономиките е ЗЛАТОТО. Нефтът пада поради две причини: 1. Намалено търсене и войната между ОПЕК и Русия ( най вече Саудитска Арабия). Междувпрочем поинтересувай се кога пак саудитците и САЩ са правили подобно схеми с петрола и както и коя империя рухна по това време. Има го в интернет. 2. Понижени търсене.
47
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Снощи изгледах в ютуб над един час две от последните видеа на Пламен Пасков и там човека си го каза, че вирусът е създаден от глобалните банкстъри и или е пуснат или изпуснат (по-вероятното), защото САЩ все още имат изнесени бизнеси в Китай, че моментът не е удачен за Тръмп за подобно сриване на икономиката на Китай, но в по-нататъчен момент именно това е щяло да се случи със завършената версия на Ковид19! Тези пускат вируси, а след това ни предлагат решения под формата на ваксини. Филантропи !
46
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гларус от Варна,а защо Цената на златото като Последно и най Сигурно убежище по време на криза Пада???
45
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
sega boiko borissov vzema 300 miliarda evro kredit, a posle... rradev da gi vrasta...ili da sa moli mnogo mnogo mnogo da mu gi prostiat...kakto v drevnograckite mitove i legendi ot epohata na sarkozi, merkel...
44
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименОрбан се отърва от тези кожодери,Русия плати дълговете на всички руски републики, включително и на тези републики,които излязоха от СССР и Русия и това им беше обеца на ухото,руснаците и досега гладуват заради МВФ и световната банка,а от всяка чаша кафе или продукция която купуват в Русия,част от сумата отива за долара и МВФ.
43
1
 
3
 
! Отговори
До гларуса от Варна преди 4 години
И кое ти е"ясно"нима има в момента държава в света на която не тежат прангите на дълговете спирала? Тоя път е нещо Друго,мръсната Гад която ни налази,определено не влизаше в играта на световните"режисьори"какъв ще е света след като приключи всичко това,е трудно да се предвиди!
42
0
 
1
 
! Отговори
Бобо преди 4 години
Защо заем дайте ги безвъзмездно кой ще ги връща а? Не стига че заразиха хората а още и у борчове ги заробете.
41
0
 
5
 
! Отговори
турчина преди 4 години
е за това е пуснат тоя вирус,нищо случайно нестава на тази планета!
40
0
 
1
 
! Отговори
Дърт Куманяр преди 4 години
Браво Сталинке! Бурни аплодисменти по всички балкони на панелките всяка вечер в 20.00 часа!
39
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Може би и затова са убили Луканов,защото блокира плащанията по кредитите.
38
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ayyyy....toz lakom viruz kolko li miliarderi i milioneri ste hapne?
37
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Доколкото съм запознат капиталовата структурата е 50/50 а именно половината от капитала на МВФ се набира на квотен принцип от държавите членки,другата половина е частен капитал,по Интересното е друго,че никога досега от своето съществуване което датира от 1945 година,фондът не "вадил"на масата целият си наличен ресурс,който възли в момента точно на около един Трилион долара!С две думи нещата не отиват,ама никак на добре!
36
1
 
1
 
! Отговори
Йржи Лец преди 4 години
Животът принуждава човек към множество доброволни постъпки.Вирусът също.
35
1
 
6
 
! Отговори
men преди 4 години
ето го новия световен ред в действие. стринка сталинка ги имаше сухички тези един трилион и вика ко да ги прая ай че ги метна срещу вирОса. или па ги сабра за три деня? а може си са спешал дроинг райтс за които се говори от доста време. та стринчето че цъкне с мишката няколко пъти, че си вкара 1 трилион у сметката и след това ще ни дава заемчета естествено с гаранцийки. или па напрао ше и преписваме всичко. какво следва? световно правителство? безкешно общество? чипове? ваксинки. спестете ни цирка и казвайте ко ше ни праите гоимите....
34
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ей тези ги канеше Цецоу в България,защото за него личната изгода,апартаменти и забогатяване са му по-важни от родината и бедните,гладуващи хора в България,по-важни и от живота на населението,което измира масово!
33
0
 
9
 
! Отговори
БатБулгар преди 4 години
За тия, които живеят от лихвите на труда на хората, има специално място отредено от БОГ. Ще го разберат последни, за да им е най-гадно.
32
0
 
7
 
! Отговори
Е преди 4 години
Лека полека ще се навърже всичко.
31
0
 
10
 
! Отговори
Не искаме заем! преди 4 години
МВФ+Световната банка са институциите заробващи окончателно държавите в окови и вечно робство,налагащи геноцид над населението в държавите,породената мизерия от тези две институции убива населението,народа няма да има нищо,нито държавата ще е собственост на населението,населението ще са само слуги в собствената си държава и държавите ще потъват в безкрайна мизерия,Орбан се отърва от тях,защото е умен управляващ,но Гърция също пострадаха от МВФ, както и държавите по света.Ей тези ги канеше Цецоу
30
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ааа заеми значи?Пак да печелят еврейските лихвари от нещастието на хората.
29
0
 
12
 
! Отговори
Зимбабве преди 4 години
Този филм сме го гледали вече.