Кризата с COVID-19 ни показа: Твърде зависими сме от китайските лекарства

Германски депутати предупреждават: Много лекарства се произвеждат в Китай
Обновена: 23 мар 2020 21:59 | 23 мар 2020 21:45,
119
Кризата с COVID-19 ни показа: Твърде зависими сме от китайските лекарства
Снимка: БГНЕС

"Нещо трябва да се промени, икономиките на ЕС и на Германия са прекалено зависими от Китай." През последните дни тези думи бяха често изричани в Германия. Именно това е един от главните изводи, които си направиха германските политици, икономисти и бизнесмени от кризата около коронавируса.

Редица германски депутати вече предупредиха, че в Азия - и най-вече в Китай - се произвеждат твърде много лекарства и консумативи, които в момента в Германия се превръщат в дефицитни стоки, пише DW.

Проблемът излезе на дневен ред след като покрай бързото разпространяване на Ковид-19 в Европа се стигна до недостиг на защитни маски и дезинфектанти. А заедно с него германците осъзнаха и редица други неща, които до този момент явно не забелязваха.

Още по темата


Германия получава над 150 препарата от Хубей

През февруари Федералният институт за лекарствените средства и медицински консумативи (BfArM) в Бон проучи какво количество готови лекарства и субстанции за медикаменти Германия получава от китайската провинция Хубей, чиято столица Ухан е епицентър на епидемията от коронавирус. Оказаха се 153 на брой, като 11 от тях са включени в списъка на жизненонеобходимите или най-важни препарати - без да броим ваксините.

В края на февруари Федералният институт констатира, че до момента няма информации за краткосрочни затруднения при доставката на тези лекарства и вещества в Германия или в ЕС. На 3 март обаче правителството на Индия ограничи износа на 26 активни вещества и препарати, включително парацетамол и редица антибиотици. В този момент германската общественост за пръв път научи от медиите, че тъкмо Индия е най-големият световен доставчик на генерични препарати, тоест - на евтините лекарства, произведени по формулата на оргинали с вече изтекъл патентен срок. И още: че индийската фармацевтична индустрия доставя около 70 процента от субстанциите за тези генерични препарати тъкмо от Китай, включително и от провинция Хубей.

Така Германия и целият ЕС се оказват в двойна зависимост от лекарствените доставки от Китай - както пряка, така и косвена. Президентът на Федералното сдружение на германските аптекарски съюзи Фридеман Шмит заяви по този повод: "Още в рамките на настоящата година ние навярно ще изпитаме последствията от спадащите китайски доставки". Шмит призова Евросъюза да предприеме мерки: "Трябва да се сложи край на тази тотална зависимост при доставките на редица активни вещества, дори ако впоследствие медикаментите се окажат по-скъпи."

И генералният директор на германския Съюз на химическата промишленост Волфганг Гросе Ентруп е на същото мнение. "В Европа трябва да се произвеждат повече активни вещества за антибиотици и по този въпрос определено е нужна дискусия", каза той. Ентруп обаче е убеден, че тогава ще се стигне до повишаване на цените.

А в миналото Германия беше най-голямата аптека в света

"Настоящата зависимост от китайски и индийски доставчици става опасна", казва председателят на Синдиката на германската химико-фармацевтична промишленост Михаел Василиадис. Затова и той настойчиво призовава производството на лекарства да се върне в Европа. Василиадис смята, че германските производители на лекарства прекалено дълго са гледали единствено печалбата си, а в резултат от това Германия е изгубила водещата си позиция на международния фармацевтичен пазар. "Една страна, която в миналото беше най-голямата аптека в света, днес зависи от вносни препарати срещу хипертония, от аналгетици и антибиотици", казва Василиадис.

Но това положение навярно скоро ще се промени. Шефът на Института за световна икономика Габриел Фелбермайер смята, че фармацевтичната промишленост ще извлече своите поуки. "Коронавирусът ще доведе до реорганизиране на веригата на доставките", твърди той. На свой ред и политиците сигурно ще подкрепят този процес със стимулиращи мерки, например с данъчни облекчения. Германският министър на здравеопазването на Йенс Шпан не оставя място за съмнение по въпроса. "Нима искаме да бъдем толкова силно зависими както икономически, така и по веригата на доставките от една-единствена страна в света? Според мен - не", казва Шпан.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
3
 
4
 
! Отговори
Сделано в Китае преди 4 години
Вирус от Китай, Маски от Китай - виждам ясно, че ЕС явно няма да си вземе поука! Китай защо не ги дарява Маските, а иска пари?! Щото това им беше плана от Ден 1 - да пуснат Био Оръжието си, за да Завладеят Света!!
45
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Германия 80 милионаКитай 1600 милиона.
44
1
 
1
 
! Отговори
Интересен факт преди 4 години
Докато нахочивия българин отново създаде работеща медицина ще минат минимум 15 години - а до тогава?(лекар за колко време се става? - образование, специализации)
43
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз видях , че ако се организираме правилно , можем да си произведем всичко.За една седмица си направихме маски, костюми,шлемове,лекарства (сега ще си пуснем аналгин-хинина) , така че българина е оправен ако има правилна организация , цел ,мотивация (финансов стимул)
42
0
 
7
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 4 години
Уж германците били умни, но едва сега разбраха това което знаят и децата в детската градина- износът на производства и вноса на мигранти е пагубно за всяка държава !
41
3
 
4
 
! Отговори
Евлата на китайците преди 4 години
Надобрели са!Прекопираха и го върнаха по-евтин на автора.Само така! При тия работи рестото се връща със същите монети!
40
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Китайска Чума яде ЕСАре стига бе - още не са му махнали надписа на тоя вирус "made in USA".Из станите на целия бивш източен блок има био лаборатории от 5 до 25 броя за кото по договор даже няма право да се пита за какво са! А сега по команда на бай Дончо всички зелени лаят по Китай!
39
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
сега ще правят стоки за целия свят докато той не работи :) Хитро !Те правят, ама някой трябва и да ги потребява. А както се задава безработица, потреблението ще спадне.
38
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами затова няма инвестиции особено китайски.Като гледам, май по-добре да няма. Тия ти отхапват не просто цялата ръка, ами и двете ръце.
37
3
 
3
 
! Отговори
Solar Power преди 4 години
Ами китайците си пуснаха вируса .... сега ще правят стоки за целия свят докато той не работи :) Хитро !
36
5
 
4
 
! Отговори
V преди 4 години
А тиквата що изгони Стиван Ло искайки му подкуп от 34 милиона евро за негово подставено лице като ,, консултански услуги,, на среща на тенискортове до Банкя ??? Случая с бойковия рекет е известен ;) Човека инвестирал 19 милион евро и след това тиквата . -А сега вече си ми в ръцете купил си земя няма как да бягаш .Я сега дай подкуп от 34 милиона евро или няма да си върнеш вече инвестираното. Ами затова няма инвестиции особено китайски.
35
4
 
1
 
! Отговори
ББ ПП преди 4 години
Лека вечер некаадърници,опитах се да ви светна
34
7
 
1
 
! Отговори
ББ ПП преди 4 години
Понеже Китай и Русия се намесиха да спасяват Европа,очаквайте план Б на фамилиите. Пет джи трябва да е във комбинация със чип и световно правителство,да видим това спасение ли ще е или ключ към гореща война
33
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А бе след 5 джи кво ше дойде 6 джи а след него 15 джи и кво един вирус ви такова мамата.Китай затвори цел град 11 млн колкото Париж ама са 1.5 млрд а ониа затвориха Париж и вече вият че фалират.
32
1
 
7
 
! Отговори
Бате Гойко преди 4 години
"Най-важното е пазара, търсенето и предлагането и икономиите заради инвеститорите!" Именно, най-важното при общественият строй, наречен "капитализъм", е Капитала. Винаги сме знали за страничните ефекти на капитализма, но те в повечето случаи са били някъде, далеч от нас. Сега ще разберем, по трудния начин, че тъй-наречения "свободен свят", в който живее под 30% от населението на земята, не е способен да съхрани "стадото" си.
31
8
 
5
 
! Отговори
Факт! преди 4 години
Китай са сила само и единствено щото са 1.5 млрд ако бяха 2 млн щяха да имат вляинието на Сиера Леоне.
30
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хей ББ пп.........престани да се излагаш про стак.
29
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То Германия по тоя критерий е цвете пред щатите. Там само спекулантите и технологичните компании ги изкарват напред, другите индустрии са на кота нула
28
3
 
5
 
! Отговори
V преди 4 години
Китай инвестира всяка година само в Африка над 50 милиарда. Ако така вървят нещата и Африка ще ни изпреваяри ;) Китайците разбраха че който държи крайния клиент той диктува играта. Китайски магазини ,Китайски сайтове .
27
3
 
4
 
! Отговори
ББ ПП преди 4 години
Защо българските медии не отразяват ,че Бил Гейст вече предложи спасението и то е чип ?