Понеделник с маска, вторник без маска. А сряда и четвъртък?

Повечето софиянци и без заповед се опитват да се предпазят
259

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Наистина ли е нужно да ходим със защитни маски по улиците? Мнението затова не е единодушно сред експертите, но здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед всеки, който е на обществено място като магазин, аптека, поща, административна служба да бъде със защитна маска или ще бъде глобен с 5000 лева.
Още по темата
Заповедта влезе в сила в понеделник, но пък тази сутрин шефът на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски обясни, че имало гратисен период до събота, защото маските в аптеките не били достатъчно.

В същото време официални представители на Световната здравна организация (СЗО) съобщиха, че все още препоръчват на хората да не носят маски за лице, освен ако са болни от COVID-19 или се грижат за пациент, който е болен от коронавируса.

Ако се носят неправилно, маските могат да увеличат здравния риск, предупредиха от СЗО.

У нас пък за часове десетки жалби заваляха към Върховния административен съд заради въведеното от Ананиев задължение.

Така че се стигна до много бърза отмяна на заповедта.

Здравният министър призна, че сред обществото няма единомислие за носенето на защитни маски, така че използването им остана препоръчително, а не задължително.

А докато са чакали инструкции как точно да действат в тази ситуация, полицаите не са наложили нито една глоба на хора без маски, обясни МВР шефът Младен Маринов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


259
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
3
 
8
 
! Отговори
Darth Vader преди 4 години
Абе Ананиев, питаш ли ме мен как се управлява цяла галактика без маска. Дори и собственият ми син не пожела да се присъедини към мен. Сега със, утре без. Айде да решиш!
27
10
 
6
 
! Отговори
! преди 4 години
Вие тарикати гледайте да не стане военни да патрулират, че тогава ще видите едни разходки....по-големи защитници на гражданските права от феанцузите станахме, ама всъщност си искаме свободията! Айде кажете що ходите почти всички с маски, отворковци, защото ви е шубе, ама пред компютъра сте всесилни.
26
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Носете си маски,гледате китайците ,че още носят,а отмениха карнтината. Не слушайте съмнителни организации като СЗО и разни ***.
25
11
 
11
 
! Отговори
За мерките преди 4 години
Добре си е да се носят маски. Може да не са 100% ефективни, но пак си е защита. Малкото което може да се направи е това- маски, хигиена, ддистанция и СТОЕНЕ вкъщи. Но на нашия българин, докато не му се бръкне в джоба няма ефект.
24
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мутафчийски измести Гешев от екрана, време е Гешев да арестува Мутафчийски и да си върне медийното внимание.
23
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За сряда и четвъртък, вицовете, сега ги удобряват в кризистния щаб. Имайте търпение!
22
2
 
0
 
! Отговори
!: преди 4 години
Не дебелите, а *** естествено.
21
19
 
6
 
! Отговори
!: преди 4 години
Пак сме много интересни българите. Около 90% от хората по улиците са с маски, без разбира се дебелите, които продължават да си мислвт, че всичко е измама. Та почти всички са с маски, обаче като ни накарат насила, вече е голям проблем.....и се появяват палячовци адвокати и НПО-та....Когато държавата се разправи с тия "правозащитници" ще е национален празник.
20
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 8Трябваше Мангъров да е шеф на щаба. Кефи ме.Звучи като всички световни вирсулози,а този годжи отдавна ме загуби като аудитория.
19
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В сряда ще бришем с маските очилата.В четвъртък - потни мишници,В петък - очни гурели,В събота - ушна кал,В неделя - трибуквен подгръбен орган
18
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Понеделник с маска, вторник без маска. А сряда и четвъртък?"В сряда не вървиш, а подскачаш само на ляв крак, в четвъртък- на десен. Важното е да продължават да те правят на май муна.
17
1
 
7
 
! Отговори
чл63 т4 преди 4 години
(4) (Предишна ал. 3 - ДВ, бр. 98 от 2010 г., в сила от 1.01.2011 г., изм., бр. 15 от 2013 г., в сила от 1.01.2014 г.) Държавните и общинските органи създават необходимите условия за изпълнение на мерките по ал. 1, а средствата за осъществяването им се осигуряват от държавния бюджет, съответно от общинските бюджети.
16
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всеки да си купи като Пенчев по един респиратор и да си го носи на гръб.
15
1
 
4
 
! Отговори
греб преди 4 години
Сряда с маска, четвъртък без маска! Кво сложно има?
14
0
 
4
 
! Отговори
чл63 т4 преди 4 години
Чл. 63.(1) При възникване на извънредна епидемична обстановка министърът на здравеопазването въвежда противоепидемични мерки на територията на страната или на отделен регион.Чл. 63.(1) При възникване на извънредна епидемична обстановка министърът на(4) (Предишна ал. 3 - ДВ, бр. 98 от 2010 г., в сила от 1.01.2011 г., изм., бр. 15 от 2013 г., в сила от 1.01.2014 г.) Държавните и общинските органи създават необходимите условия за изпълнение на мерките по ал. 1, а средствата за осъществяването им
13
10
 
3
 
! Отговори
Сделано в Китае преди 4 години
Комунистите от Пекин докараха Фашизъм над Европа! Китайската Уханска БелоДробна Чума е на път наложи Нов Световен Ред - Айде Император Ши Дзинпин да идва и Да Капитолираме - нали това е Целта - Китай да Пороби Света!!
12
4
 
23
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 4 години
Маските не са надеждни,Сряда и Четвъртък с Противогаз,А в Петък със скафандър със кислородна бутилка ,В събота с инхалатор, а в неделя с ковчег ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА
11
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На този за три дена му отменят втора заповед! Въпрос: толкова ли е *** или е нещо друго, ако е второто, то какво е? Единственото с което ще го запомня е това, че назначи друг член на идиотската си фамилия за финансов министър! За 40 години в държавната администрация колко калинки и колорадски бръмбари е посадил индивида?А да и глобата от 5000 лв. няма ли да падне, защото и тя граничи с идиотщината? Не е ли време кланът "ананиев-горанов" да си пеме отговорността, не за друго ами за това, че
10
1
 
0
 
! Отговори
Darth Vader преди 4 години
???
9
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ушев закъсня, не можа да удари ни една глобичка за без маски. Споко ще има нови заповеди скоро тъй че ще имате работа, че по тез КПП-та да висите ви се разказа играта