Понеделник с маска, вторник без маска. А сряда и четвъртък?

Повечето софиянци и без заповед се опитват да се предпазят
259

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Наистина ли е нужно да ходим със защитни маски по улиците? Мнението затова не е единодушно сред експертите, но здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед всеки, който е на обществено място като магазин, аптека, поща, административна служба да бъде със защитна маска или ще бъде глобен с 5000 лева.
Още по темата
Заповедта влезе в сила в понеделник, но пък тази сутрин шефът на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски обясни, че имало гратисен период до събота, защото маските в аптеките не били достатъчно.

В същото време официални представители на Световната здравна организация (СЗО) съобщиха, че все още препоръчват на хората да не носят маски за лице, освен ако са болни от COVID-19 или се грижат за пациент, който е болен от коронавируса.

Ако се носят неправилно, маските могат да увеличат здравния риск, предупредиха от СЗО.

У нас пък за часове десетки жалби заваляха към Върховния административен съд заради въведеното от Ананиев задължение.

Така че се стигна до много бърза отмяна на заповедта.

Здравният министър призна, че сред обществото няма единомислие за носенето на защитни маски, така че използването им остана препоръчително, а не задължително.

А докато са чакали инструкции как точно да действат в тази ситуация, полицаите не са наложили нито една глоба на хора без маски, обясни МВР шефът Младен Маринов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


259
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Очаквам от довечера да сме задължени да излизаме само с термометри. Вуйчо е подписал дотговор за внос на 6 милиона термометри. Трябва да се пласират за да спечели по 30 лева на термометър. Моля ви помогнете му да спечели 180 милона за ден два!
127
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички комунисти без маски!- те и без това намаляват прогресивно
126
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 136 В кой магазин не те пускат без маска или в коя банка, бе идиооот?За лъжлива информация, ако си журналист те вкарват в панделата според новия закон за короната.
125
0
 
3
 
! Отговори
wtf преди 4 години
Имам две кучета бойна порода. Вчера им хвърлих кюфте и си спретнаха грандиозен скандал заради кюфтето. В другата стая купата им стоеше пълна със скъпи гранули, но те искаха да се докоснат до екстрите на елита им (в случая аз)Йерархията, Санчо си казах аз, и се замислих, че утре мога да им дам още малко надежди с парче луканка, и ще спестя гранули. ха-ха
124
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това което се случва с носенето на маски е показател за липса на образованост и професионализъм. Пълно безхаберие за ставащото. Нулева грамотност. Нулев морал и ангажимент към хората.
123
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И как да знам дали съм болен от COVID-19 ??? Затова се носят маски, за да не заразиш другите. В някои банки и магазини добре правят - без маска няма как да влезеш вътре.
122
3
 
6
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 4 години
От Снощи - До Днес на Обяд ,Всички Маски се Продадоха ,Включително и тези които ще бъдат произведени за напред,На Лакомниците за Бърза Печалба - Честито,Понякога и Държавата си има Номера ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА
121
0
 
0
 
! Отговори
gf hf mf :> преди 4 години
До wtf,Да очакваме ли Martial Law? :)
120
6
 
13
 
! Отговори
ГЕРБ Е МАФИЯ преди 4 години
Утре може някоя фирма на наш другар от ГЕРБ да внесе милиони термометри. Тогава какво ? Ще ни задължат да ходим с термометър под мишница ли ?
119
0
 
9
 
! Отговори
Чук преди 4 години
Призовавам всички истински опозиционери да не носят маски и да се разхождат по цял ден в западния, южния, северния и всички други паркове.
118
2
 
8
 
! Отговори
Qpwoeiruty преди 4 години
Това се превърна в трагикомедия "Няма пилот в самолета".... Защото самолета е F16 а не грипен.
117
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Един колега германец дойде на работа с маска от обикновените (1 брой, подарили му я). Седя с нея през целия работен ден, като не броим пътя от и до вкъщи. Вътре сигурно беше станало леш от дишането. Викам му Тези маски не трябва ли да се сменят?, а той Аз вкъщи ще си я изпера. На другата сутрин беше със същата маска. Във влак видях човек с една тези с филтъра да си я оставя на масичката, където са пипали всички, и оттам обратно на лицето.
116
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
нямам нищо против да нося маски, обаче такива няма по аптеките, от сутринта съм обиколил 7 аптеки и няма, даже на някои места им е писнало да ги питат и са сложили табелки, а самият факт че въпросния "щаб" тепърва ше поръчва маски е достатъно показателен за ненормалното управление на държавата
115
5
 
7
 
! Отговори
Гуфу преди 4 години
Като почнем да мрем по улиците, не дай си боже, тогава и в *** в къщи ще ходите с маска ама ше е късно. Не гледате ли кво става в Италия и Испания. Имахме шанс при нас да дойде по-късно. Мамка му, кво ще ви стане да си стоите в къщи 1 месец и да носите маска когато отидете до магазин. Ама ние в БГ сме все селски тарикати. Разхождаме кучето цял ден и отиваме до аптеката за по-пряко през целия парк. Само военното положение ще оправи нещата. Каквото сами си направим никой друг не може.
114
1
 
12
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Щях да вярвам, че маските са необходими, ако ги бяха направили задължителни още в началото на цялата тази истерия.Първият заразен в България беше открит на 08.03. Да не говорим за първият заразен в Европа, а да не говорим и за първият заразен в Китай.Та от тогава насам мина много време. Взеха се какви ли не мерки - извънредно положение, КПП-та, декларации, затваряне на хотели, магазини, ресторанти ...И чак вчера ! На 30.03 някой се сети, че маските били предпазвали.Мирише на печалбарство ...
113
0
 
5
 
! Отговори
Слави Трифонов преди 4 години
до 121 Е той "гръмна" АЕЦ Козлодуй един ден през 90-тте и за малко да ме вкарат в затвора заедно с екипа на КУ-КУ! ))))
112
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи лекарите могат да ходят с маски по цял ден и да си рискуват живота. Разни дриш.льовци не - щото са големи мъже и та.рикати и това ги дразни. Италианците и те бяха така от.ворени и сега по 1000 на ден умират
111
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В сряда без сутиен и така до неделя.
110
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 110медицинското предписание по " здравословни причини" се издава от лекар специалит в своята област се издава на конкретно лице, като се описва причините за това, министъра нито е експерт, нито може да издаде групова заповед без да са описани конкретно здравословните причини на всяко лице по отделно, промени в закона може да прави само НС, така че наистина е налице превишаване на правомощията от страна на министъра, така че следва да бъде съден !
109
5
 
8
 
! Отговори
12 преди 4 години
Кой носи маска, е от ГЕРБ. Бой по канчето.