Понеделник с маска, вторник без маска. А сряда и четвъртък?

Повечето софиянци и без заповед се опитват да се предпазят
259

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Наистина ли е нужно да ходим със защитни маски по улиците? Мнението затова не е единодушно сред експертите, но здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед всеки, който е на обществено място като магазин, аптека, поща, административна служба да бъде със защитна маска или ще бъде глобен с 5000 лева.
Още по темата
Заповедта влезе в сила в понеделник, но пък тази сутрин шефът на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски обясни, че имало гратисен период до събота, защото маските в аптеките не били достатъчно.

В същото време официални представители на Световната здравна организация (СЗО) съобщиха, че все още препоръчват на хората да не носят маски за лице, освен ако са болни от COVID-19 или се грижат за пациент, който е болен от коронавируса.

Ако се носят неправилно, маските могат да увеличат здравния риск, предупредиха от СЗО.

У нас пък за часове десетки жалби заваляха към Върховния административен съд заради въведеното от Ананиев задължение.

Така че се стигна до много бърза отмяна на заповедта.

Здравният министър призна, че сред обществото няма единомислие за носенето на защитни маски, така че използването им остана препоръчително, а не задължително.

А докато са чакали инструкции как точно да действат в тази ситуация, полицаите не са наложили нито една глоба на хора без маски, обясни МВР шефът Младен Маринов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


259
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
1
 
4
 
! Отговори
; преди 4 години
От един сезонен вирус народа изтрещя, не ми се и мисли ако бе гръмнал някой блок на АЕЦ Козлодуй...
107
2
 
7
 
! Отговори
Марешки преди 4 години
Затварям бензиностанциите си щото намаля оборота и ги превръщам в цехове за защитно облекло!
106
3
 
5
 
! Отговори
коментари преди 4 години
тука четеш коментари и се чудиш да ревеш или смееш? Тя простотията не ходи по гората, за жалост.
105
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Rooster 96"По-смешен министър не си спомням да сме имали!"Ами погледни Бойко и ще си спомниш.
104
7
 
5
 
! Отговори
Станчо преди 4 години
Спокойно приятели!Генералът Наш ще удари по масата.И всички ще тръгнат с маски.С него шега не бива.Разни лигльовци,атакисти ,алабалисти ще ни дават акъл ли? Трябват твърди мерки.И ще се въведат.Сигурно е.
103
1
 
5
 
! Отговори
Прасчо преди 4 години
Искам Нинова незабавно да вземе властта и ни маски, ни изолация, ни затворени молове, ни КПП-та, ни тестове, ни по един в аптеки, ни по двама в магазина. Искам в парка и на Витоша.
102
3
 
11
 
! Отговори
пандемия за милиони преди 4 години
Свалете "маските", гербаджии ! Приказката на Европейските Субсидии приключва, но искате като за последно да намажете дебело филията от обезщетенията .
101
5
 
6
 
! Отговори
wtf преди 4 години
Овчелюдието захапа стръвта. Сценарий:1. Правителството имитира "слабост" за маските2. Всички се надъхват, че са "победили"3. Започват да си искат "другите права" - паркове и градинки4. Правителството показва кой командва като въвежда по- строги ограничения5. Овцете разбират, че са прекарани, или не рабират ... ...из наръчник на смелата овца
100
4
 
2
 
! Отговори
До атакист преди 4 години
То се вижда защо сте 0.4% на изборите !
99
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
КОвидов ден дойде ганювциии!!!Голяма хурка ви чака.
98
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
нямаш право да се рахождаш в парка, забранено е да работят железарски магазини, текстилни, книжарници, но пък тото пунктовете работят, искам да попитам. основателна причина ли е излизането от вкъщи с цел пускане на тотото ?
97
3
 
14
 
! Отговори
BlockBuster преди 4 години
На ден по колко епизода ще излъчват от новия любим на българския зрител сериал "Брифинг" ?В главните роли : ген. Мутафчиев, ген. Борисов. В. Горанов. М. Маринов, К. Ананиев.
96
3
 
2
 
! Отговори
Киро Брейка преди 4 години
до CCВсъщност знаеш, че не съм истинския Киро Брейка, но наистина ме кефи как се изказва и разсъждава. По изказ наподобява Гриша Ганчев.Голям е бат Киро наистина!
95
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ало, маскираните, ако си мислите че заразата ще свърши до началото на другият месец и сте готови да приемете всякакви безумни ограничения на тази база МНОГО СТи Съ уБЪРКАЛИ. !!!Историята ще продължи поне година.Нищо не е свършило в Китай.И там ще има сериал-2, сериал-3 и т.н.Нещата ще стават по-зле преди да се оправят.Предната пандемия е продължила 2 години.Тази ще е по-кратка НО няма да е за "месец-два".Така че , мислете преди да ляляте.П.П. А тези в туризма да се самоубиват направо.
94
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 98Законите действат и по време на извънредно положение, освен ако не са отменени със закона за обявяване на извънредното положение, така че закона си е в сила, а според него маски на прикриващи лицето от части или изцяло могат да носят медицинските лица и хората, за които има изрично предписание по здравословни причини/ примерно асматици/ всички останали подлежат на глоба.Министъра трябва да бъде съден за превишаване на правомощията !
93
9
 
7
 
! Отговори
Митака преди 4 години
Всички, ако ходят с маски и ръкавици - ще се намали заразата със сигурност. Бай *** не иска да ходи с маски - щото се прави на мъж. Ако съм на лекарите - да напускат масово и да оставят ганьов.ците да си у.мират в кр.ъв, л.айна и с.ополи.
92
3
 
9
 
! Отговори
Zlatena преди 4 години
Има една истина 15 годишните пубери и неграмотните безсъвестни безотговорни безмозъщни роми в цяла България са много прости същества заради такива като тях страдаме ние нормалните българи
91
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До: 78Абе ти за Световна Здравна Организация случайно не си ли чувал/а?И Бойко Борисов сам го каза: Слушайте експертите!Моето лично мнение е, че в настъпилата масова паника на хората да не се изпозаразят, изкупуват малкото налични медицински изделия и така лишават лекарите от тях, които наистина са на предната фронтова линия.Все едно да вземеш бронежилетката за себе си като лишиш от нея войника!!!
90
3
 
16
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 4 години
до 91 За какви правила ми говориш в тази наша мила Родина? Нямаш право да се разхождаш в парка, където няма около теб на 50 метра никой, но имаш право да се нахакaш в градски транспорт, където са 30 човека на по 50 сантиметра един от друг????За тези правила ли ми говориш, които трябва да спазвам?Не ме разсмивай, бе!
89
13
 
4
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 4 години
В Иран са изчислили , че държавата ако не предприеме Нищо, абсолютно Нищо,Ще умрат около 111 000 парчета,Сега в Някои държави това ще се случи,В някои държави и милиони ще измрат ,Такава им е държавната Политика,Ако Комунистите бяха на власт, и тук поне 100 000 парчета щяха да си заминат , и още около 1милион инвалиди, на Комуниста и Европа няма да им даде и 1 Евро.Няма кво да се лъжем