Родни учени от БАН подготвят революционна ваксина срещу COVID-19

Български екип се състезава с още 70 екипа от цял свят
18 апр 2020 14:00, Ния Христова
251

 

Български учени вече работят по ваксина срещу COVID-19. Три екипа участват в българската разработка - работна група от Института по микробиология на БАН, ръководен от доц. Андрей Чорбанов, екип на Медицинска академия и екип от Софийския университет. 

Българските учени се състезават с още 70 екипа по света, които разработват ваксина срещу коронавируса. 
 
"Нашата ваксина е абсолютно нестандартна като идея. Ще използваме вирусни компоненти, които да бъдат в позиции във вируса, оставащи непроменени във времето - не са подложени на мутагенен натиск", заяви доц. Андрей Чорбанов в ефира на Bulgaria ON AIR
 
От думите му стана ясно, че съществува голяма консервативност между отделните щамове на коронавируси. 
 
"Ваксината ще бъде без никакъв риск за хората, няма да съдържа никаква генетична информация, която евентуално може да причини заболяване или инфектиране", подчерта доц. Чорбанов.
 
Целият разговор на Милена Милотинова с доц. Чорбанов ще можете да гледате в предаването "Брюксел 1" днес от 17.30 ч.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


251
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
179
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ха ха ха, ще падна от смях, то имаме учени на свтовно ниво, то лекарите ни не са алчни за пари, а спазват хипократовата клетва, то всечко цъфти в тая държава, честни политици, работеща прокуратура, олигарси даряват за благото на народа. Направо да се чудиш, защо толкова много хора избягаха от този рай.
178
9
 
5
 
! Отговори
Дай Боже! преди 4 години
Дано успеят Българин изобрети компютъра, ние дадохме азбуката на славянския свят, българин изобрети нивалина, българи изобретиха много и различни полезни неща. Стига с това чуждопоклоничество. Още Паисий го е казал: "О неразумний и иуроде, поради что се срамиш да се наречеш българин...."
177
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези донесоха пръст от Марс.Среден пръст.
176
1
 
1
 
! Отговори
ооо преди 4 години
в парламента са учените... .
175
3
 
7
 
! Отговори
АБЕ , ПАК ГЛУПОСТИ.. преди 4 години
БЕЗ КОМЕНТАР!!!!!!!
174
3
 
4
 
! Отговори
До Анонимен № 176 преди 4 години
Ти без да искаш формулира основната ви грешка дрОгарю.Упорито искате да ви се признае, че вие в БАН сте най-учените. Това просто не е вярно. В сферата на всяка научна дисциплина има добри специалисти, които или преподават във ВУЗ и паралелно с това се занимават с наука, или работят в друга сфера, но са информирани за най-актуалните световни достижения в своята област и според силите си и според обективните условия използват тази своя информираност, имат и научни публикации не само в България.
173
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До въпроси, въпроси.. /165/Ти наистина ли вярваш, че ако изобретят лекарство или ваксина, ще чакат правителството да ги подкрепи и няма да продадат постижението си на Запад?Сега вдигат пушилка, за да получат допълнителни пари, а след като някой извън България или в България, но извън БАН постигне някакъв успех, ще кажат, че те са били по-напреднали от него, но са нямали нужното финансиране.В крайна сметка става въпрос за пари, нали така беше казал един?
172
3
 
5
 
! Отговори
За жалост преди 4 години
Нищо няма да направите най много да мутирате друг вирус и да го пускате в БГ да ни тормозите с вируси.
171
2
 
5
 
! Отговори
До 157 преди 4 години
Кой ти каза, че учените ни са само в БАН?В БАН са онези лица с диплома за висше образование, които са намерили връзки, за да постъпят там на работа.Но това не е достатъчно. Трябват много силни протекции, за да се получават една след друга и в разумно време съответните научни степени, а също и за да се направи административна кариера. За включване в добре платени проекти, парите за които са добавка към заплатата, също трябват силни протекции докато си по-млад и силни лакти в зряла възраст.
170
2
 
6
 
! Отговори
До Анонимен 139 преди 4 години
Поинтересувай се чий е този професор П., коя е жена му доцентКа в БАН и т.н.В БАН няма нищо случайно. Всички са проучени и ДС знае кого назначават дори за технически помощник - така е било допреди 30 години, когато вече второ поколение "наши хора" са били направили добра кариера и здрави позиции в хранилката БАН. Сега вече крепне трето поколение.Ако си от тях, няма какво да ти обяснявам.Но ако не си от тях, можеш да се опиташ да постъпиш там и ще се убедиш на дело за какво става дума.
169
2
 
2
 
! Отговори
До № 123 (продълж.) преди 4 години
Но знаеш ли как са се отнесли след 1944г. с всички тези хора?В най-добрия случай не са били интернирани и им е била дадена възможност да работят по специалността си, но като последна дупка на ка.вала, без никакъв шанс за кариера. Мнозина обаче не са имали този шанс и дори в досиетата на децата им е било отбелязвано, че произхождат от неблагонадеждно семейство, даже и в случаите, при които никой от това семейство не се е занимавал с политика.Затова и науката, и културата ни е на такова дередже.
168
4
 
3
 
! Отговори
До № 123 преди 4 години
Да, наистина не са малко българските младежи, които още преди Втората световна война са студенти в Западна Европа. И се връщат в родината си, за да работят тук. Това има голямо значение и за икономическото, и за културното развитие на България, а също и за европеизирането и на бита, и на нравите.Интересно е и това, че селяни, които са само заможни, а не богати, успяват да издържат в чужбина един след друг по двама-трима свои синове-студенти. Тоест, това образование е достъпно за доста хора. Но
167
3
 
5
 
! Отговори
Закъсняла новина преди 4 години
Първи април мина. За друга дата това изявление не подхожда. Знаем си ги нашите.Ако българин успее да направи нещо в борбата против корона-вируса, той трябва да го отчете извън БАН, защото в противен случаи колегите му или ще отрекат това, което е постигнал или просто някой с по-силна протекция ще си присвои откритието му.
166
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако разчитаме на БАН, до 2100 година може и да успеят да прекопират нещо.
165
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това родни учени, родни не зн си какво все наще родни са велики в света ама само че, само в нашите новини!!! По този начин на доста от нас е промит мозъка като ходим в друга държава да се мислим за мега велики вместо да бъдем просто нормални. Защото в нашите новини сме във върха на света във всичко, а за света сме най-бедната страна в ЕС, за много хора дори нищо не знаят за бг, ама иначе сме много велики :))
164
1
 
3
 
! Отговори
До 135 преди 4 години
Терористите навсякъде биват наказвани жестоко! Дядо ти е бил такъв. И още нещо, колко години ти ползваше привилегии?
163
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре, че още 69 екипа работят по света ;)
162
4
 
9
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
Интересно ми е когато същества с изключително скромни когнитивни възможности дават оценка за работата на научни сътрудници.Самите същества не правят разлика между бактерия,вирус,микроб,Не правят разлика между вирусология,микробиология,генетика и т.н.,ама не дават съвети.Те горките едно яйце не могат да сварят,но дават оценка за работата на колективите
161
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чорбанов щото пребори рака, сега същото ще свърши и с коронката, м да да!!!
160
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бажеееееее, може ли да не ни занимавите с банските простотии, никога нищо не са свършили, няма и да свършат, аре закривайте тези безмислена организация!