Родни учени от БАН подготвят революционна ваксина срещу COVID-19

Български екип се състезава с още 70 екипа от цял свят
18 апр 2020 14:00, Ния Христова
251

 

Български учени вече работят по ваксина срещу COVID-19. Три екипа участват в българската разработка - работна група от Института по микробиология на БАН, ръководен от доц. Андрей Чорбанов, екип на Медицинска академия и екип от Софийския университет. 

Българските учени се състезават с още 70 екипа по света, които разработват ваксина срещу коронавируса. 
 
"Нашата ваксина е абсолютно нестандартна като идея. Ще използваме вирусни компоненти, които да бъдат в позиции във вируса, оставащи непроменени във времето - не са подложени на мутагенен натиск", заяви доц. Андрей Чорбанов в ефира на Bulgaria ON AIR
 
От думите му стана ясно, че съществува голяма консервативност между отделните щамове на коронавируси. 
 
"Ваксината ще бъде без никакъв риск за хората, няма да съдържа никаква генетична информация, която евентуално може да причини заболяване или инфектиране", подчерта доц. Чорбанов.
 
Целият разговор на Милена Милотинова с доц. Чорбанов ще можете да гледате в предаването "Брюксел 1" днес от 17.30 ч.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


251
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
159
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"Не че някой ще допусне някакви си учени от затънтена БГ да им проваля плановете."В този момент всяка действаща ваксина ще бъде добре дошла. Дори да има друга създадена и одобрена, ще трябва да се произведат много милиони и милиарди бройки в кратко време. Затова от всяка нова ваксина ще има полза, дори и да се окаже за ограничен пазар. Дано нашите хора да успеят!
158
14
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БАН е последният остатък от последният път когато имахме държава.
157
14
 
12
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
обаче гледам,че сте намесили и проф. Лъчезар Филипов.....вижте какво,.."уважаеми",:-1. Той никога не е криел,че е син на Гриша Филипов!Факт,който ПО НИКАКЪВ НАЧИН НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ "срамен"!!!!!!!-2. Никога не е криел,че е учил и работил в Москва.Също факт,на който умните биха му завидяли-3.Всеки с поне малко НЕЗОМБИРАН акълец,би очаквал с интерес да чуе неговите разсъждения,в огромната си част подкрепени с факти.-САМО ПРЕТЪПАТА ви ИНЕРЦИЯ ви пречи да надскочите себе си.което е трагично.
156
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Успех! Дано се справят с това предизвикателство.
155
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Успех им желая. Не че някой ще допусне някакви си учени от затънтена БГ да им проваля плановете.
154
3
 
9
 
! Отговори
висок преди 4 години
До 176.... В Русия аще преди 3 месеца се фукаха с 5 ваксини, 3-4 лекарства...... тоя е изостанал!
153
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Брей, 176 коментара за това колко мразите БАН. Много странни птици сте, драги коментиращи. Вместо да се радвате, че с нещо (дори и да е минимално) допринсяме за справянето с кризата, вие плюете. И на какво основание? Познавате ли екипът, познавате ли работата им? Проверихте ли статии, цитати, участие в проекти? Какво изобщо знаете за науката, че да си въобразявате, че можете да я оценявате. Науката не винаги води до патенти, а патентите не винаги водят до ПАРИ. Даже доста рядко става така.
152
5
 
5
 
! Отговори
Totenkopf преди 4 години
А тази смешна НЕбългарска ТВ, която разпространява такива "новини", трябва да и бъде отнет лиценза. Разпространяването на фейк новини се преследва в ЕС от 2018 г, респективно закона!
151
4
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До Анонимен138не знам защо са "батърдисали" забележката ми за етническия състав на БНА (НЕ на БАН!) и на СВ..А за Милицията не знам..Там беше пълно с ДОНОСНИЦИ..От секакви етноси,вероизповедания и ....Но мерака беше един:-ДА ДОНАСЯТ.....И знаеш ли ?..-"Още носим следи от теглото,синини от бича,негата по злото"..(това последното:-МОЙ опит за префразиране на...сещаш се..)
150
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Веднага бих си купил.Хайде господа ,напредвайте,напредвайте.Само в България имате към 5 милиона клиента.
149
4
 
9
 
! Отговори
2013 преди 4 години
Пожелавам им успех! Ако наистина успеят, ще има полза за всички, а и за нас, българите, това ще бъде повод за гордост.
148
12
 
4
 
! Отговори
отец Амвросий преди 4 години
Аман от тази българска простотия и подавана дезинформация от страна на *** !Ние сме малка нация и сме обречени на гибел, защото това е Божие наказание за всинца ни !Всеки ден следя новините в 10:00 часа /Вашингтонско време/ по новинарската агенция ABC NEWS. Вчера мъртвите в САЩ от пандемията бяха 33 300 човека, днес преди 1/2 час те са станали вече . . .37 100.За едно денонощие са починали 3 800 човека !Колкото и да ни спират по магистралите и да ни карат да не ходим на черква,всички сме обречени и ни чака Геената огнена . . . .
147
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Учени от БАН работят. Това вече е новина.
146
7
 
13
 
! Отговори
въпроси, въпроси.. преди 4 години
Ще застане ли правителството зад тях? Или ще ги принуди да си подарят откритието на чужди държави,които ще го покрият и ще си продадат собствените ваксини,?
145
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Който плюе по БАН,да му изсъхнат та ша ците и да яде само ГМО ***. kлyци!Да му излязат 10 цирея на зад ника,злобата му да му се върне стократно!
144
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Който плюе по БАН,да му изсъхнат та ша цитее и да яде само ГМО боклyци!Да му излязат 10 цирея на зад ника,злобата да му се върне стократно!
143
1
 
9
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
До Анонимен ЯстребБългарите не са измислили чалмата,нито са загрозили църквата Света София с минарета.
142
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В идеологическата сфера и сега си е същото - същите разтегачи на наукообразни локуми. Предишните пееха идеологически дитирамби и ссегашните го правят еднакво некадърни и бездарно. Но тук става дума за точните науки, където с разтягане на локумени балсуджуци нищо не става. Няма нищо лошо, че български учени разработват ваксина - ако са достатъчно квалифицирани и имат и малко късмет, финансиране и апаратура ще направят нещо
141
4
 
10
 
! Отговори
11 преди 4 години
Какво означава "вече работят"? Те трябваше да са почнали още през декември!
140
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тая история веднага ме подсеща за най-скъпият булевард на земята изграден от ГЕРБ във варна на сойност 150 МИЛИОНА и пропаднал преди няколко дни за пореден път.