Бизнесът със заведенията скочи: Осигурете ни 80% от заплатите!

Какво иска браншът, ако предложенията за затваряне се приемат?
Обновена: 23 ное 2020 22:21 | 23 ное 2020 22:15, Веселина Йорданова
302
Бизнесът със заведенията скочи: Осигурете ни 80% от заплатите!
Снимка: БГНЕС

Да се осигурят 80% от заплатите на служителите в заведенията, иска ресторантьорският бранш след предложенията на здравния министър за затваряне от петък.

В писмо до премиера бизнесът иска още мораториум върху кредити на юридическите лица, наетите и самонаетите за още 1 година.

Още по темата
Освен това спиране или опростяване на лихвите върху задълженията към бюджета, натрупани за периода март-декември 2020 г.

"Компенсиране на стойност 20% от оборота от същия месец на предишната година за периода, в който бизнесът е затворен със заповед, като за новооткритите заведения да се вземе за база месец октомври 2020 г. Целта е да се покрият част от текущите разходи, които се изплащат месец, след като са направени - ток, вода, данъци, счетоводство и други специфични за отрасъла услуги", искат още от бранша.

Ресторантьорите предлагат разсрочване на такси смет и опрощаване на наемите в обекти общинска и държавна  собственост за периода, в който са затворени със заповед.

Смятаме, че евентуални решения, които може да се състоят в затваряне само и единствено на заведенията за хранене и развлечения, няма да доведат до желания ефект. Доказателство за това е, че месец, след като нощните клубове са лишени от правото на труд, ефект няма, дори напротив, посочват от бранша.

От там искат разяснения при какви нива на заразата се предвижда заведенията да бъдат отворени отново, защото несигурността се отразява изключително негативно на заетите в него.

Ресторантьорите заявяват и че са готови да защитават правата си с всички позволени от закона средства. Убедени сме, че множество други сектори мислят като нас и ще ни подкрепят, което най-вероятно ще доведе до масово, неконтролируемо и нежелано струпване на хора, пише в писмото до властите.

С оглед на предложеното затваряне на заведенията за хранене и развлечения, настояваме Министерски съвет да не приема каквито и да е било нови рестрикции, преди да бъде решено и обявено публично каква държавна подкрепа ще получат всички видове бизнес, на които ще бъде забранено да работят - помощи за персонал, служители, косвено заети в бранша, самонаети, икономически помощи за фирмите и т.н.

Считаме, че това е изключително важно, за да получат спокойствие за предстоящите тежки месеци хилядите служители, заети в нашия сектор, казват още те.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


302
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
3
 
23
 
! Отговори
... преди 3 години
Що да им поемат заплатите на 80%? Да ходят да си търсят друга работа, работа има.И с кви законови мерки ще пробват да не ги затворят? Той закона не важи, ако е въведена извънредна епидемична обстановка или извънредно/военно положение в държавата. Така че закони в тоя случай НЯМА.Единствено това им е спасението - да си търсят работа като касиери или складови работници в хранителните магазини. Единствено те няма да бъдат затворени.
22
11
 
5
 
! Отговори
Гневен преди 3 години
Продажници защо вчера писахте,че България е на първо място в Европа по процент смъртни случаи? Само всявате страх в хората.
21
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ресторантьорския бранш не е в ситуация дя поставя условия! Особено при положение,че в момента са с намалено ДДС ! Гледам в платформите за свободни раб.места има достатъчно обяви и търсене на работници за различни позиции и то с не лоши заплати!Вместо да се правят на ощипани,да отиват и наистина да разберат,какво е работа!
20
2
 
3
 
! Отговори
До 9 преди 3 години
Аз за истинските лекари говоря, а не за тези, коитл друго не могат и са Джи Пи
19
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В трушията е истината. И сланината. Никой в изолация няма да умре, щом има трушия и сланина. Може и ракиика.
18
4
 
2
 
! Отговори
кака Пена Ф-20 преди 3 години
Научете се да не ядете,а и другите .Герб победа !
17
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ресторантьорите да се връщат във времето на комунизма. Ама тогава ресторант нямаше да имат. Щяха да са работници. При капитализма който е сключил застраховка и е заделил пари оцелява, който си е купил джип защото е много велик фалира. В България искат хем комунизъм хем капитализъм. Едновременно.
16
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А покрай вирусчето много хора си изгубиха работата, или са в неплатена , или нямат пазар за продуктите , изделията си Според Алибегов подобни хора нямат ли право на съществуване . Защо мисли ,че само неговият бранш е потърпевш Няма ли да иска като дойдат милиардите от ЕС , всичко да бъде насочено към ресторантьори и компания ?
15
3
 
37
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Дайте на персонала 80% от заплатата на която са били осигурявани и им вдигнете ДДС'то постоянно на 25%. Направете глобите брутални и започнете масови проверки след като отворят. Просто е. Държавата ще си върне тия 80%. А ако излязат пак на протести, нали има водни оръдия за почистване?
14
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дайте пари на хората, не на бизнесмените! И тогава затваряйте за колкото кажете.Иначе с какво да живеем?
13
7
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябваше всичко да бъде затворено преди месеци. Но как да угодиш на гLупавия Бай ***, който дори не вярва в Ковид? Но когато несъществуващия Ковид го тръшне и е на прага на смъртта, същият този Бай *** реве по болниците и се моли за спасение. Именно заради това болниците са пълни и държавата не издържа. Защото всеки тарикат си знае неговото и е на принципа "бе бегай с тия вируси и глупости, я че си пием в кръчмата и съм най-големия" Никога няма да се оправи тази държава. Никога.
12
17
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хора, забравихте какво е солидарност. Аз например си поръчах да ми доставят храна за вечеря именно защото искам да изразя своята солидарност към бранша. Поръчах си супа, пържолка с гарнитура и парче торта за десерт. Излезна ми само 23 лева с доставката. В знак на съпричастност с бранша от петък ще си поръчвам обяд и вечеря.
11
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези са единствените които трябва да бъдат затворени и чалгата от заведенията забранена. Бизнес със завeдения ? Да продаваш алкохол не е бизнес, а престъпление. Отивайте в Русия там развивайте бизнес алкаши не ни трябват
10
2
 
36
 
! Отговори
Насакото Яката преди 3 години
А не иска ли сто процента и направо да ви плащат, за да си стоите вкъщи?
9
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В трушията е истината. И сланината. Никой в изолация няма да умре, щом има трушия и сланина. Може и ракиика.
8
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма държава, която да е обявила локдаун без да даде и лев на ВСЕКИ свой гражданин!Не измислени програми с хиляди условия, на които 90% не можем да отговорим!Пари само срещу българска лична карта!
7
9
 
21
 
! Отговори
Вуйчо преди 3 години
До Анонимен 3Моят личен лекар е в отпуск от месеци насам. Когато имах положителен резултат за ковид-19, дори не ми предложиха някакво лечение. Само ме питаха дали искам болничен. Работят тези в болниците, джи питата общо взето са дезертирали.
6
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
още утре ще утрепам директия дето ме дразни!!!ОТИВАМ ДА ГО ПРИЧАКАМ!
5
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимно 2Ама колко си смело зад монитора на 5 шльокавици...
4
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абсолютно правилно!Хайде да видим, като изисквате дисциплина и изолация от хората, какво предлагате насреща?Какво ще ядем, докато седим в изолация?