Бизнесът със заведенията скочи: Осигурете ни 80% от заплатите!

Какво иска браншът, ако предложенията за затваряне се приемат?
Обновена: 23 ное 2020 22:21 | 23 ное 2020 22:15, Веселина Йорданова
302
Бизнесът със заведенията скочи: Осигурете ни 80% от заплатите!
Снимка: БГНЕС

Да се осигурят 80% от заплатите на служителите в заведенията, иска ресторантьорският бранш след предложенията на здравния министър за затваряне от петък.

В писмо до премиера бизнесът иска още мораториум върху кредити на юридическите лица, наетите и самонаетите за още 1 година.

Още по темата
Освен това спиране или опростяване на лихвите върху задълженията към бюджета, натрупани за периода март-декември 2020 г.

"Компенсиране на стойност 20% от оборота от същия месец на предишната година за периода, в който бизнесът е затворен със заповед, като за новооткритите заведения да се вземе за база месец октомври 2020 г. Целта е да се покрият част от текущите разходи, които се изплащат месец, след като са направени - ток, вода, данъци, счетоводство и други специфични за отрасъла услуги", искат още от бранша.

Ресторантьорите предлагат разсрочване на такси смет и опрощаване на наемите в обекти общинска и държавна  собственост за периода, в който са затворени със заповед.

Смятаме, че евентуални решения, които може да се състоят в затваряне само и единствено на заведенията за хранене и развлечения, няма да доведат до желания ефект. Доказателство за това е, че месец, след като нощните клубове са лишени от правото на труд, ефект няма, дори напротив, посочват от бранша.

От там искат разяснения при какви нива на заразата се предвижда заведенията да бъдат отворени отново, защото несигурността се отразява изключително негативно на заетите в него.

Ресторантьорите заявяват и че са готови да защитават правата си с всички позволени от закона средства. Убедени сме, че множество други сектори мислят като нас и ще ни подкрепят, което най-вероятно ще доведе до масово, неконтролируемо и нежелано струпване на хора, пише в писмото до властите.

С оглед на предложеното затваряне на заведенията за хранене и развлечения, настояваме Министерски съвет да не приема каквито и да е било нови рестрикции, преди да бъде решено и обявено публично каква държавна подкрепа ще получат всички видове бизнес, на които ще бъде забранено да работят - помощи за персонал, служители, косвено заети в бранша, самонаети, икономически помощи за фирмите и т.н.

Считаме, че това е изключително важно, за да получат спокойствие за предстоящите тежки месеци хилядите служители, заети в нашия сектор, казват още те.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


302
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо затваряте държавата окултно/ритуално на 27.11.2020? Ньойския договор е подписан на 27.11.1919. Разбирате ли защо македонците искат да се откажем от българшината? За да може да се подпишат новите ощетяващи договори. Внимавайте какво подписва дебелия Бокас, син на Бай Тошо.
142
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сложих джепането!
141
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Ако нямаш приятен дом и живееш в к.о.ч.и.н.а, ходиш на заведение."---То затова нямаш приятен дом, щото всичко отива по заведенията.
140
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да не забравите и бакшиша да компенсирате, че сега няма как да си докарват отгоре по нещо келнерите.
139
1
 
22
 
! Отговори
R преди 3 години
Докато има луди да дават по 10 лв за салата 200гр.тези ресторантьори ще стават още по нагли
138
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За първи път я свалям от стената!
137
1
 
11
 
! Отговори
мак преди 3 години
Те постоянно скачат, ненаяли се наглеци, сякаш само те понасят загуби. Пак ***, вечно недоволни, а нали бяха едва ли не първи, на когото баце направи реверанс и им намали ДДС, с което ги подпомогна много и което направи щети за бюджета. Този път предвидливо споменават "всички бизнеси", колко благородно.
136
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Бизнесът със заведенията" е укрил толкова данъци и осигуровки, че може да изкара и 3 годишно затваряне. Да не говорим, че в следващите 5 години няма да има нужда от заведения.
135
1
 
24
 
! Отговори
Обикновен преди 3 години
Е уважаеми шефове на заведения. Тази година няма да им нов ЖИП и без тунинг на к-рвите. Сори.
134
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бизнеса отива на борсата. И чакат търпеливо да се успокоят нещата. На тези с този бизнес и в бизнеса бонус отсрочка на кредитите.
133
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако нямаш приятен дом и живееш в к.о.ч.и.н.а, ходиш на заведение.
132
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако има тук някой келнер или готвач, несъгласен с мерките, да идва да решим проблема на тепиха пред презодентството.
131
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки бордей, който протестира, да се пали! АлибигероФ на въжето с всички сервитьорки, бармани и неквалифицирана гмеж!
130
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега ще видят как се прави не само бизнес в България,а ка се прави ИСТИНА!!!!!Както мога да правя добро,да плащам всичко,да мълча като не ми дава държавата,така мога и да правя ЗЛО!И въпреки,че съм чист Българин,че и аз успях с мазнинката(моята,не на Бойко),мога и да правя зло,не че искам!НАЛАГА СЕ!!!!
129
0
 
27
 
! Отговори
Татул преди 3 години
Моите уважения, но не кръчмите са движещата сила на една икономика. Тези алчни, кръвопийци така и не разбраха, че с действията им се губят животи. Пари ще си спечелят отново, чисти под масата. Сигурно няма да платят и една стотна данъци на държавата, но загубилите битката с Ковид няма да се върнат. Нямат срам и нямат грам човещина, алчността ги е погубила...Парите са нужни за здравето сега...
128
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали всички сте плащачи и демонстрирате висок стандарт на живот, скъпи телефони и коли, черен петък, маркови дрехи, кво ми ревете сега като детеродни органи?
127
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да отиват доброволци на първа линия и ще вземат някой лев, а не да седят на една кълка и да реват за пари. Да направят и те нещо полезно за обществото.
126
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бизнеса със заведения да скача колкото си иска. Палячовци. Бизнеса им по важен от живота. Държавата да им осигури едни проверки. Та да си седнат на задниците. Какъв бизнес е, ако 1 месецен не работиш и фалираш? Това не е бизнес, това наливане от пусто на празно. Бизнес ако беше и 3 месеца да не работи няма да фалира.
125
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Долните кучета,които смятат,че заведенията не дават БВП за БГ да се пържат в Пъкъла(АДА) по тяхно разбиране!
124
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Обявете реалните заплати ....