Преекспонирането на страничните ефекти на ваксините изплашило хората

Някои се опасявали, че не били достатъчно изпитани
137
Преекспонирането на страничните ефекти на ваксините изплашило хората
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Една от причините за ниския процент ваксинирани у нас се дължи на прекалено голямото преекспониране на нежеланите реакции от ваксините, което е изплашило хората, смята проф. Мариана Мурджева, клиничен имунолог, ректор на Медицинския университет в Пловдив и член на Националния ваксинационен щаб.

Още по темата

„Изумителен е фактът, че при наличие на четири ваксини в България, и то в достатъчни количества, и при разяснителната кампания много от българите са пасивни за ваксиниране. По природа българите сме подозрителни и скептици, мнозина не повярваха на мненията за колективния имунитет“, коментира тя пред БНР.

„Противоречиви бяха мненията на хора, които се представяха като експерти, и които представяха лично мнение, а не мнение, базирано на доказателства. Отливът към ваксините се дължи и може би на това, че част от хората смятат, че ваксините не са достатъчно изпитани. В момента много намаля и заболеваемостта и хората се поуспокоиха“, посочи проф. Мурджева.

Според нея никой не може да даде гаранция, че делта вариантът няма да започне да циркулира и в България.

„Не съм оптимист, че този вариант ще ни подмине. Това, което може да ни защити най-надеждно, са ваксините. Правени са независими изследвания - две седмици след втората доза ваксина на "Пфайзер" защитата срещу британския вариант е 92%, срещу делта варианта - 80%. При ваксината на "АстраЗенека" защита е 73% при британския вариант, при делта варианта - 60%, което също е добър процент защита. Данните са от Шотландия, която в момента се счита за силно засегната от делта варианта“, посочи тя.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
2
 
12
 
! Отговори
до лакримоза преди 2 години
Ало, защитената, махна ли маската най-после? Наслаждаваш ли се на живота, дишаш ли с пълни бели дробове? Между другото един ваксър тук сподели невероятната новина, че имало само един бял дроб и мога да предположа, че това е само неговия.
53
2
 
13
 
! Отговори
До 55 преди 2 години
Едно време през комунизъма и социализъма в детската градина и основното образование редовно ни шиеха с всякакви известни и неизвестни инжекции!Оттогава мразя инжекциите и няма сила на света която да ме накара да ме бодат!
52
17
 
4
 
! Отговори
Лакримоза преди 2 години
От друга страна антиваксърите като отказват да се защитят, при това съвсем безплатно, се оставят на естествения подбор и фактът, че е много вероятно да ни освободят от присъствието си, защо ли, не ме опечалява особено...
51
3
 
2
 
! Отговори
хаха преди 2 години
До ХАХА е вярвай си на анонимните блогъри, фейковете и руската пропаганда - твой си избор.
50
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Между другото ваксинираните тепърва ще осъзнават бавно и мъчително, че тази ваксинация с нищо не им е променила живота към по-добро, а само предстои да треперят за страничните ефекти и никаква награда няма да получат за това. Но те ще се надяват до последно.
49
3
 
18
 
! Отговори
Адвокат Тодоров преди 2 години
Проф. Мурджева като толкова защитава ваксините да вземе да извади на показ доказателствата от проведените изследвания, които доказват че няма странични ефекти и ковид ваксините са безопасни ... ааа, тя няма такива доказателства, но обвинява хората, че се връзвали на твърдения, а не на факти. Ами сори, но нейното също е твърдение, но не факт, докато не извади безспортни доказателства в подкрепа на тезата си.
48
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Здравния министър на служебното равителство е антиваксър. Какво повече да коментирам? Радев е антиваксър. Дори на 3 март 2020 Радев от Шипка се провикна, че няма такъв вирус и това било вируса на страха и предателството. След това Слави не престана да се гав . ри с вируса и с ЩАБА. Докато в един момент Дългия не се поболя тежко от вирус, който според него няма. Но това, че му попречи да ползва болничен в НС и дори не му стъпи б. ас туна в НС. Какво повече да кажа не знам-те са ковид и ... д иоти
47
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Не! - данните са ти грешни мой. Също как ги съпоставяш с това ако вземеш прозиволни 10 милиона човека? колко от тях ще умрат по принцип? Както казах - малко акъл трябва да се помисли - знам че е трудно затова по-умни хора са я направили вече тази сметка. Аз и всички хора около мен са ваксинирани и никой не е умрял
46
0
 
8
 
! Отговори
ХАХА преди 2 години
Вярно!Всякакви се представяха и ни ги навираха за експерти!За това не им вярваме!А ти експерт ли си и защо трябва да ти вярваме?)))
45
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мен хич не ме е изплашило това. Просто от първия ден знам, че няма да се ваксинирам, а това как ме навиват само ме убеждава в правотата ми. Ако искате да ме ваксинирате, ще се наложи да ме отвлечете и да ме ваксинирате насила или да ме убиете, което е едно и също.
44
17
 
5
 
! Отговори
Eh eh преди 2 години
Как така всички приятели и роднини се ваксинираха и на никой нищо му няма. Леля ми почина от ковид преди да излязат ваксините и не успяха да я спасят - за няколко дни се спомина. И искам да питам тея така наречени анти-ваксъри, как така от 50 човека които понзавам които са ваксинирани, на никой нищо не му стана повече от болки в рката за 2 дни и леко вдигане на температура? Ама няма да отговорят, че ще им се разпадне аргумента
43
4
 
14
 
! Отговори
Не! преди 2 години
До hahaВече ти писаха за VAERS. Но за да сме коректни, за 6 месеца ковид ваксините са убили над 5000 човека в САЩ. Това са официално свързаните с ваксините смъртни случай. Това е повече от всички други взети заедно за последните 5г. в САЩ. Това са най-смъртоностните ваксини, които се прилагат в момента.
42
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За съжаление на слабоумните ковиваксъри - тук "антиваксъри" няма. Понеже "ваксини" е търговското наименование на експерименталните продукти, а иначе в никакъв смисъл не отговарят на определението и функционалността на ваксина. Ние сме "анти-експериментални-неработещи-тераписти" - е, не звучи толкова звънливо, знам.
41
4
 
3
 
! Отговори
haha преди 2 години
До Анонимен 46 - Тези фейкове колко съм ги чел последните месеци, ти толкова акъл нямаш. За да разбереш малко VAERS системата, трябва да имаш и познания по статистика - знаеш ли какво е това? Айде бегай с тея анти-научни фейкове и заучени фрази.
40
28
 
9
 
! Отговори
Забрани за тъпунгери преди 2 години
Да забранят на антиваксарите да пътуват, да отсядат в хотел и да пускат децата си в детска. Не може едни да ни е еня за това, какво предстои, а други да не хаят. На мен не ми беше приятно да ме бодат два пъти, но го направих, защото искам да си върна стария живот. И излизат едни идЕоти, които очакват да ми позеленее ръката и тем подобни щуротии, заради които ще се влачим пак на опашката на нормалните страни. Веднага да има санкции за празноглавците. Да се научат.
39
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До haha ти щом за седем месеца не си разбрал, не мисля че може да ти се помогне... Но ето каато за начало openvaers точка com, има директно прехвърлени данните от VAERS системата на САЩ - които можеш да проверииш и свериш, ако решиш. Но е съзнателно направено да е трудно. Има информация в интернет как се навигира. Естествено, не мисля, че ще се опиташ. Вие сте нова религиозна секта, а не хора с нужда от информация. Иначе отдавмна щяхте да сте я достигнали.
38
5
 
2
 
! Отговори
haha преди 2 години
До Анонимен 34 - Това което си писал не е истина. Кажи коя е тази ваксина и къде мога да намеря информация за пострадалите хора.
37
0
 
11
 
! Отговори
Мурджевица преди 2 години
Алоу, ти с какво зщити професура ***?"мнозина не повярваха на мненията..."Що е то бе булка? Вяра, мнения..ще рече човек за нов вид религия става дума,а не за наука.
36
0
 
11
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
До 31Е, аз не разбирам от генетика. Признавам си. И те моля да ми обясниш, защо всички са против генно модифицираните продукти.
35
9
 
1
 
! Отговори
ДРУГА ТЕМА преди 2 години
На света трябва да има повече милионери и милиардери ! Тва е нещо нормално ! Все пак хората трябва да си сбъдваме мечтите ! А тези хора които казват че богати хора не трябва да има , всъщност те са едни нещастни хора даже звистливи хора , които завиждат на богатите хора !Като цяло милионерите и милиардерите са полезни хора, защото правят дарения ! Например на Живко от Варна му отива да бъди милионер, но и да има любов към него !