Следващите мутации на коронавируса щели да са по-леки за прекарване

Индийският щам се доказвал трудно заради леките симптоми
69
Следващите мутации на коронавируса щели да са по-леки за прекарване
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Мутациите на коронавируса ще го водят към отслабване и по-малка агресия към човека. Следващите мутации най-вероятно ще са по-леки за прекарване,  заяви пред БНР проф. Пенка Петрова, директор на Института по микробиология към БАН.

„За вълни не можем да говорим в момента. Не знаем как ще посрещнем есента, с какъв процент ваксинирано население“, посочи проф. Петрова.

Още по темата

Относно индийския вариант тя коментира, че засега не се очертава следваща вълна по никакъв начин, защото има само един регистриран случай.

„Околните страни – Гърция и Румъния, докладват непрекъснато цели геноми на индийския щам, а ние така и не успяхме да го докажем при втори пациент и според мен сме успели да го ограничим много успешно“, каза проф. Петрова.

Според нея заради леките симптоми на Делта варианта и заради факта, че заразява все по-млади хора, не можем да докажем индийския вариант у нас.

„Защото с тези симптоми – на хрема, главоболие и болки в гърлото никой не му обръща внимание като болен от коронавирус и дори може би не се правят тестове. Ние затова не можем да го открием в нашето население в момента. Младите хора просто смятат, че малко са настинали и го прекарват по най-лекия начин“, обясни тя.
Стратегията на вирусите е да еволюират така, че да заразяват все повече хора и да продължат да се разпространяват, уточни микробиологът.

„Вирусолозите ни предупредиха, че първите варианти са най-тежки за човека. След това, с всяка следваща мутация вирусът се адаптира все повече към човека и става все по-малко опасен за него, защото ние се научаваме да живеем заедно“, подчерта проф. Петрова.

Тя е на мнение, че страната ни е поръчала твърде много ваксини и припомни, че още когато е била обявена поръчаната бройка, учените са били скептични, че те ще бъдат използвани.

„Нашето население позагуби интерес. Стана лято. Случаите намаляха. Общият брой доказано преболедували и ваксинирани у нас е около милион“, отбеляза Петрова.

Относно националното проучване на голяма верига частни лаборатории, че 43% то населението в България е имало досег с вируса, проф. Петрова изтъкна, че това е твърде оптимистично и няма доказателства, че е така.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Индийският щам се доказвал трудно заради леките симптомии що тогава ни плашат
43
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До не съм академик По принцип нема такова опасно вирусче, който си е болнав, може да хване всичко :)) Като те праят на гл упак, не се ли разболяваш ? :))
42
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Следващите мутации на коронавируса щели да са по-леки за прекарване"-----------------------------Аз сегашните варианти ги прекарах без симптоми, значи следващите дори няма да разбера, че съм ги имал. Тоест няма абсолютно никакъв смисъл да се ваксинирам.
41
2
 
3
 
! Отговори
българин преди 2 години
До: номер 39Аз за съжаление имам такива познати починали от коронавируса. Не са много но ги познавам. Един от тях беше бивш колега и приятел на баща ми. Познавам още трима-четирима. Знам за една публична личност, но няма да спомена коя, за която обявиха че е починала от коронавируса, но аз се съмнявам че е след ваксинация. И така. Не е като да няма.
40
3
 
8
 
! Отговори
:D преди 2 години
Следващите мутации ще са по-леки за преболедуване. Така твърдят "производителите".
39
1
 
7
 
! Отговори
не съм академик преди 2 години
Добрютро! Аз не съм академик/професор/доктор/лаборант и т.н., и го повтарях това същото още от началото на пандемията. Всяка следваща мутация ще бъде по-лека докато цялата пандемия стане ендемична и всяка есен и зима ще настиваме леко и ще кихаме и кашляме без да стигаме до респиратори от мутациите на SARS-CoV-2.
38
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кажете някой ваш познат да е починал от ковидчето, тогава ще вервам :))) Нема нали :) Все пак ми е ясно, че сте аматьорчета, требва малко разбиране към *** хора :))
37
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 30 А знаеш ли кой им плаща да ги плещат тези небивалици и плашат хората да се бодат с непроверени ваксини???Поне това трябва да се сетиш.Въртят се милиарди...И тези хиляди професори да не мислиш,че са на същото мнение.Само Фаучи слушат,който между другото искат да го съдят за тези злоупотреби.Сенатори искат да го съдят,не случайни хора.
36
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За да се отключват автоимунни заболявания има много други неща около нас ,които да ти отключват заболяване.На Българите най-малък е риска за автоимунно заболяване.Само въздуха е достатъчен.Ваксината ти е най-малкия проблем.Освен въздуха има много качествена храна която хапване,стена от медиите,от шефове,обири,катастрофи и много други нещщщщщааааа пич.
35
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре де ще се ваксинирам.Не си давайте парите за медиите.Направетв дарение за бедно семейство или помогнете на пенсионер.Партиите да направят същото,а не да правят политически кампании с манипулации.
34
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На коя дата да очакваме следващото щамче ?
33
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мангъров и Чорбанов млъкнаха, но се появи още един голям "специалист". За пореден път Петрова изказва мнение, което не съвпада с мнението на специалисти по света. Те констатират, че новият вариант делта само в началото показва леки симптоми, но много по-бързо поразява белите дробове, често предизвиква тромбози, уврежда стомаха и червата и въобще води до много по-тежко протичане на заболяването и по-често се стига до фатален край.
32
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 29Не съм видял познат още да почине от "коронката", мейби е безобидно вирусчето :)) Големи драми, големо нещо. направо да ни слагат в клетка, нема нужда да ни промиват тиквата с вирусчето :)))
31
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На мен ми е интересно, как толкова много хора, които имат претенции да имат мозък, нямат грам страх, че тези експерименталин ваксини могат да им отключат генетични автоимунни заболявания, защото всеки има по "нещо" в родословието си. Но нека всички сме живи и здрави де.
30
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изобщо не ме интересува вече нищо, свързано с пландемията и прокарваните около нея химии.
29
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименWow деменцията Байдън има хиляди професори от стотици институции, ама ти си вервай, че нищо не знае и си плямпа ей така, че си няма друга работа
28
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По леки но само ако сте приели 5-6 дози от путинската ваксина, иначе ви грози смъртоносна опасност особено за ваксинираните с 2 дози западна загниваща ваксина.
27
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Totenkopf Значи викаш да вялваме на демецията Байдън,а не на професор и директор на институт по микробиология.От както свят светува вирусите мутират така,че да живеят с приемника,а не да го убият.Защото имират и те.Ама то главата трябва да се използва и за мислене,не само за равновесие.
26
1
 
5
 
! Отговори
Darth shadow преди 2 години
Аман вече от тоз ковид 19 цирк и клоуните политици и всякакви имбицили с титли я си ходете по живо и здраво докато можете, че дамоклиев меч е увиснал и въпрос на време да се скъса косъма...
25
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 13 Освен ако не познаваш добър лекар, другите са направо смешни :)) Ще изпиташ болка, дето вирусчето не може да ти го причини :))