Проф. Кантарджиев: Заради антиваксърските изказвания ваксинацията буксува

Той съветва да се ваксинират най-много бабите и дядовците
Обновена: 28 юни 2021 08:58 | 28 юни 2021 08:38, Нели Христова
667
Проф. Кантарджиев: Заради антиваксърските изказвания ваксинацията буксува
Снимка: БГНЕС

Притеснително малко хора са се ваксинирали, заяви проф. Тодор Кантарджиев пред NOVA.

По думите му това до голяма степен се дължи и на антиваксърските изказвания на мнозина. Най-важен е личният пример и личният контакт. От врата на врата, призова колегите си лекарите да обясняват на хората и сами да им дават пример как са се ваксинирали и колко важно е това.

За последното денонощие са се ваксинирали 2700 души. "Преди около месец и половина в най-добрия период на ваксинацията имаше по 30 000 - 35 000 на ден. Ако се беше задържало, щеше да е по-добре, а те паднаха през работните дни наполовина", каза той.

Проф. Кантарджиев направи паралел със страните, в които има високо ваксинационно покритие.

"Щамът Делта - индийския вариант на коронавируса в Русия, доведе до 31% увеличаване на новите случаи миналата седмица по данни на СЗО. Има ли неваксинирано население, винаги може да се получат такива ниши. Голяма част от ромското население, мобилните етнически групи, не са ваксинирани у нас. Аз очаквам връщането на такива хора, които работят в чужбина и то от държави, където има голямо разпространение на нови варианти на вируса. Новите варианти не са толкова опасни, защото ваксините действат", каза проф. Кантарджиев.

Той обясни, че ако човек се е имунизирал с някоя от ваксините, които се прилагат в България, няма да се зарази с британския щам. От "Делта" варианта може да се разболееш, но леко - с хрема. Лошото е, че ще го предадеш на някой друг. Даже няма да го усетиш - ще помислиш, че е банална инфекция."

Проф. Кантарджиев добави какви мерки да се вземат сега: "Хората може да се спокойни да се събират навън с приятели по бирарии, ресторанти. Да си починат психически. Най-важното е да се ваксинират - няма какво да чакаш. "Астра Зенека" се постави на 45 млн. души, 400 души са само с някакви проблеми с кръвосъсирването. 6 млн. са с "Джонсън", 10 души от тях имат такива проблеми."

"Най-много съветвам бабите и дядовците като мен да се ваксинират, защото октомври няма да ни дадат да си виждаме внучетата. Възрастните и младите трябва да се ваксинират, както и деца с хронични заболявания, податливи на инфекции. Ние бяхме единствената държава, в която имахме избор на ваксина и на време, в което да се ваксинираме", поясни проф. Кантарджиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


667
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
513
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дай Боже да продължава да буксува!
512
4
 
35
 
! Отговори
Антиконформизъм преди 2 години
Въодушевен съм ! Има надежда за българите !Както много пъти във вековната ни история сме правили - така и сега ще докажем на света, че сме прави ! Не случайно сме на последните места по ваксинация - българите ще покажем за пореден път на света, че сме мислеща, духовна и иновативна нация. Не на конформизма ! Да живее България !
511
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако Държавата е загрижена за Мето Здраве то нека Питребителската ми кошница да е по- пълна и ще имам имунитет срещу всички болести !!!
510
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Любопитните свършиха !
509
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
да прочете днешното изказване в нета, което гласи: ////// Доц. Мангъров разкрива: 300 лв. струва сертификат за ваксинация от черния пазар. По думите му преболедувалите Ковид-19 имат дълготраен имунитет и ако сме се срещали с коронавируса по естествен път не би трябва да се разболеем отново от индийския вариант, например. Според него страната ни почти е достигнала т.нар. колективен имунитет и прогнозите за нова вълна са странни.
508
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 571 Трябва да си пълен егоист, за да искаш някой да получи тромбоза и да умре от инсулт, само и само ти да се спасиш!
507
27
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българина се доказа за пореден път като човек мислещ само за собствения си г*ъз.Въпроса не е ти колко леко ще го изкараш, проблема е да се ликвидира вируса и пандемията та да тръгне всичко останало нагоре.
506
4
 
20
 
! Отговори
DDD преди 2 години
До Анонимен 564: нямам нищо против, ако и когато вляза в болница, сам да си платя престоя и лечението! Но при следното условие: редовно си плащам здравните вноски, но от повече от 30 години не съм стъпвал в болница... Та нека НЗОК да ми върне парите, които съм внасял през годините за здравно осигуряване!... Лихвите ще им ги подаря!...
505
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом като е по-лек вариант, какъв е проблема ?
504
2
 
18
 
! Отговори
???? преди 2 години
Защо хората (или поне над 50 % от хората) не вярват на ваксините??На тоя въпрос да се опита да си отговори професора!!!
503
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не съм антиваксър. Напротив, имам поставени всички ваксини. Но срещу грип никога не се ваксинират и не съм се разболявал от 10 години. Тази така наречена ваксина също ще пропусна. Изкарах ковид, като настинка
502
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От сега знае, че октомври ще затварят
501
0
 
27
 
! Отговори
Истукан преди 2 години
Този затова го пенсионираха, да си гледа внуците и пенсията и да не се занимава с коронавирус и ваксинирането. Ваксините отежняват нещата и ги задълбочават.
500
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки има право на избор. да се ваксинира или не, но всеки също така трябва ако се разболее или зарази други хора да поеме своята отговорност или му се взисква такава. При влизане в болница сам да поема разходите по лечението. Всеки със своята отговорност. На 11.07.2021г. да гласуваме за дългоочаквана промяна.
499
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ало нали те пенсионирахме или пенсията ти е малко,защото си свикнал на много парички!
498
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На калпава ракета Космоса й пречи.
497
0
 
7
 
! Отговори
не антиваксър преди 2 години
Аз против ваксата нямам нищо, но маратонките само си ги бърша.
496
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да бе, ша са боцкам тая генетична чорба срещу измислената болест...
495
1
 
40
 
! Отговори
Мария преди 2 години
Наистина медиите са много коварни, защото продължават да дават трибуна на този така наречен доктор. Той прави много манипулативни изказвания. Откакто го пенсионираха не е престанал да се разхожда по телевизиите и да сипе небивалици. Няма ли най-сетне СЕМ да се намеси или някаква друга институция. Дайте изяви на истински специалисти, а не на началници.
494
2
 
32
 
! Отговори
Дан сан преди 2 години
Хората поумняха и никой не иска вече тъпите ви ваксини,хахаха