Проф. Кантарджиев: Заради антиваксърските изказвания ваксинацията буксува

Той съветва да се ваксинират най-много бабите и дядовците
Обновена: 28 юни 2021 08:58 | 28 юни 2021 08:38, Нели Христова
667
Проф. Кантарджиев: Заради антиваксърските изказвания ваксинацията буксува
Снимка: БГНЕС

Притеснително малко хора са се ваксинирали, заяви проф. Тодор Кантарджиев пред NOVA.

По думите му това до голяма степен се дължи и на антиваксърските изказвания на мнозина. Най-важен е личният пример и личният контакт. От врата на врата, призова колегите си лекарите да обясняват на хората и сами да им дават пример как са се ваксинирали и колко важно е това.

За последното денонощие са се ваксинирали 2700 души. "Преди около месец и половина в най-добрия период на ваксинацията имаше по 30 000 - 35 000 на ден. Ако се беше задържало, щеше да е по-добре, а те паднаха през работните дни наполовина", каза той.

Проф. Кантарджиев направи паралел със страните, в които има високо ваксинационно покритие.

"Щамът Делта - индийския вариант на коронавируса в Русия, доведе до 31% увеличаване на новите случаи миналата седмица по данни на СЗО. Има ли неваксинирано население, винаги може да се получат такива ниши. Голяма част от ромското население, мобилните етнически групи, не са ваксинирани у нас. Аз очаквам връщането на такива хора, които работят в чужбина и то от държави, където има голямо разпространение на нови варианти на вируса. Новите варианти не са толкова опасни, защото ваксините действат", каза проф. Кантарджиев.

Той обясни, че ако човек се е имунизирал с някоя от ваксините, които се прилагат в България, няма да се зарази с британския щам. От "Делта" варианта може да се разболееш, но леко - с хрема. Лошото е, че ще го предадеш на някой друг. Даже няма да го усетиш - ще помислиш, че е банална инфекция."

Проф. Кантарджиев добави какви мерки да се вземат сега: "Хората може да се спокойни да се събират навън с приятели по бирарии, ресторанти. Да си починат психически. Най-важното е да се ваксинират - няма какво да чакаш. "Астра Зенека" се постави на 45 млн. души, 400 души са само с някакви проблеми с кръвосъсирването. 6 млн. са с "Джонсън", 10 души от тях имат такива проблеми."

"Най-много съветвам бабите и дядовците като мен да се ваксинират, защото октомври няма да ни дадат да си виждаме внучетата. Възрастните и младите трябва да се ваксинират, както и деца с хронични заболявания, податливи на инфекции. Ние бяхме единствената държава, в която имахме избор на ваксина и на време, в което да се ваксинираме", поясни проф. Кантарджиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


667
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
493
0
 
5
 
! Отговори
DDD преди 2 години
Грешка на езика. ЮЛИ.
492
0
 
20
 
! Отговори
DDD преди 2 години
11-ти юни е след 14 дни. Защо ли имам чуството, че след изборите за някои хора ще има осигурени много дози от дървената ваксина? "Професорчето" със сигурност е един от тях!...
491
1
 
35
 
! Отговори
НЕ НЕ е за това преди 2 години
Защото ни направихте на маймуни с неадекватните мерки по време на пандемията:-14 болни-затваряме всичко;-слагаме КПП;-сутрин една заповед- вечер друга.Затова никой вече не ви вярва.
490
4
 
20
 
! Отговори
мангела меркел преди 2 години
С тези некадърни западни и източни лекари,зъболекари и вообще медицината това ми дава убеждение че ваксината е изключиелно вредна
489
4
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хайде да не впрягаме каруцата пред коня, г-н Кантарджиев. Ваксинацията буксува не заради антиваксърските изказвания, а заради "информирането съгласие", което хората трябва да подпишат и с което на практика фирмата производител се освобождава от отговорност за качеството на продукта, който предлага. Правителството на САЩ дори е подписало официален документ, че предварително освобождава от отговорност съответните фармацевтични фирми. Все едно: "Сложи си това, ама ако е токсично сам си си виновен."
488
5
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кога ще престанете да ги наричате ваксини? Това са експериментални лекарства в процес на разработка. Проверете дефиницията на световната здравна организация за думата ваксина!
487
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вярно е, 549, липсата на римлянски гласове примасовките с хартиени бюлетини води до изпадане от челните места на гробавите поръчители.
486
6
 
5
 
! Отговори
До нормалните... преди 2 години
Е,почивайте си,щом свързвате истинската почивка с ресторанти и бирарии.
485
2
 
30
 
! Отговори
мишо бирочето преди 2 години
кантарджиев да не виснеш скоро с кафъта надоле от некое 5джи орезано дръвце? антиваксъри.... шшш шемет ние сме свободни същества и който иска ще си инжектира отрова който иска не. фашуги нещастни.
484
2
 
20
 
! Отговори
неприятно преди 2 години
Ти го гониш от селото,той дотрапа до къщата на попа.
483
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Долен лъжец е този "човек" !
482
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още повече ще има антиваксърски изказвания, докато и последния бонак не разбере истината.
481
4
 
24
 
! Отговори
да припомня само, преди 2 години
тук не е брюксел, само да се въведат забрани от oорта на 'през октомври няма да ни дадат да си виждаме внучетата' тук на балканите и ще има изчегъртване ама физически, не е брюксел тука и няма да стане скоро, серал съм ви на евроатлантическите ценности.
480
5
 
50
 
! Отговори
Чичето преди 2 години
Между другото, тоя пишман професор също не е вакЦиниран. И това е по собствените му думи от преди седмица. Децата и внуците му също не са боцнати...та се питам защо ли? Кантаре, мое да сме помаци, *** не сме ***!
479
3
 
38
 
! Отговори
просълзих се, преди 2 години
"...защото октомври няма да ни дадат да си виждаме внучетата." Толкова долни хора никога не са изкарвани на преден план. Цялата тази мерзавщина трябва да приключи, да се изчегърта. Да се почне с водача, банкянския ***, да се мине през блюдолизци като кантарджиев и да се стигне до всеки местен самозабравил се феодал.
478
2
 
23
 
! Отговори
на 68години преди 2 години
Може да не ви се вярва ,но преди години направих бронхит на четвъртия ден от използване на бронховаксом.Искам да се ваксинирам,но имам много придружаващи,включително и непоносимост към някои лекарства за кръвно,някои антибиотици и таблетки за смучене за болно гърло.Ваксини против грип не слагам.Завеждащ алергология ми е казал нищо да не взимам без тестване.Как се тества ваксина?Ужас!
477
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Гюро до Михайлов ***.Лаладжия.Кой те кара да си вдигаш дупето от масата в кръчмата.Една жена каза у форума, че пърцуцата пази 100% от секакви корони.Смукай си бира през сламка и да нети пука, накрая всички ще сме тревички, е некой ще се преробим в Мери джейн, други в магарешки бодили.
476
6
 
35
 
! Отговори
отвратена преди 2 години
Не знам защо ни натрапвате този ,който освен да хвали НОЩ и да плюе правителството,само лъже.ОТВРАТИТЕЛЕН ЧОВЕК!Как можа да каже,че няма починали И СЛЕД ПОСТАВЯНЕ НА ВАКСИНА да не говорим,че почина мед.сестра,а Коритаров?Мисля,че трябваше да има строга статистика за починали след ваксинация и придружаващите заболявания които са имали,а не само да говоря за чували с трупове.. С тези лъжи ,разколеба хората да се ваксинират.Махайте този лъжец ,на който всички плащаме заплатата да ни лъже!
475
4
 
44
 
! Отговори
ЕМО преди 2 години
Лъжец, мошеник и манипулатор!Дори животните не ги ваксинират така, без данни за здравно състояние и наличие на съпътстващи заболявания!Ваксинирали хора в мол?!Утре тръгнете в дискотеките да ги ваксинирате!Неадекватници!
474
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
професоре, ваксината е въпрос на избор, не агитиране на сила