Симидчиев: Ваксинацията изостава, вирусът няма да изчезне

Ваксинацията е като застраховане - превантивна мярка, смята специалистът
20 юли 2021 11:00, Красимир Ангелов
46

Разпространението на Делта варианта на Ковид-19 у нас набира скорост. Очакванията са до септември той да стане доминантен в страната ни. Провалихме ли се с плана за ваксинация и може ли здравната ни система да издържи на още вълни на коронавируса?

Имаха механизъм на финансиране. Това е реален медицински проблем, въпросът е дали трябва да стане по клинична пътека или по друг начин. Неразумно е една инфекция да се финансира по НЗОК, трябва да има друг механизъм. Сегашният механизъм беше направен като кръпка. Това каза за "България сутрин" пулмологът д-р Александър Симидчиев.

Още по темата
По думите му се стига до финансово усукване на системата заради различното финансиране на пътеките.

"Когато влезем в парламента, трябва да постигнем консенсус. Така ще се постигне добро и качествено здравеопазване в България. Клиничните пътеки не са начин за ефективно финансиране на системата, опитваме да се нагодим, но има по-добри начини. Изисква се хората да спазват правилата", подчерта д-р  Симидчиев пред Bulgaria ON AIR.

Според него някои пътеки не са добре финансирани.

"Най-добре финансираните осигуряват що-годе добро ниво на лечение. Планът за ваксинация у нас е изостанал и е явно, че вирусът няма да изчезне тази година. Ще се върне, когато се върнем в затворени помещения с ниска вентилация, а децата се върнат в детските градини. Ниското ниво на ваксинация ще се прехвърли в здравната система, ще има повече смъртни случаи. Ваксинацията е като застраховане - превантивна мярка. Всички имаме отговорност да се случи една такава кампания. Реално тя пострада заради фрагментирането на мненията", заяви още събеседникът.

Той е на мнение, че някои хора е възможно да станат жертва на повторна инфекция.

"Тук идва ролята на ваксинацията. Разбирам притеснението, но много от нежеланите медицински последици се проявяват в рамките на 60 дни след поставянето на дозите. Но сега това не се случва", заяви още пулмологът и допълни: "Новият здравен министър трябва да се заеме с това да се върне доверието, че когато медицинските специалисти кажат нещо, то е смислено. Трябва да имаме обща визия. Ако не сме здрави, всичко останало няма значение".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да вируса няма да изчезне щото ваксинираните произвеждат нови мутации!
36
0
 
10
 
! Отговори
Чичо преди 2 години
Аз не мога да разбера какъв е тоя зор за ваксинация. Ето аз исках - боднах се, ама защо принуждават другите да го правят? Който не иска сам си носи кръста и ще си преболедува къде успешно къде не вируса и това е. Просто кат г ъ з
35
2
 
5
 
! Отговори
Избор на ваксина преди 2 години
Бе оти не вървите на БсиТ или на ПсиМ. 2009 изкарах в болница на системи свинския.Оттогава даже и сезонните грипове ме подминават.Във входа всички минаха през вируса.Тестът ми за антитела показа 142. Кога точно дойдоха, не разбрах. Така че имате избор къде да вървите.Казах ви го по-горе.На мен не се опитвайте да ми промивате мозъка.
34
2
 
15
 
! Отговори
Apocaliptica преди 2 години
Никога няма да си върнете доверието на хората!!!!
33
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
разбрах, че всяко джипи взема бонус за всеки ваксиниран....нормално е да си правят реклама, а ми е много интересно от какво се пазят, като че всеки ще е вечен.......като ти дойде ще пукнеш и толкоз......
32
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-ваксинираните държави са и най-болните. Защо напъвате да си го причиним у нас?
31
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересно с ваксина за щам А що искат да бодат, като вече се знае че не действа на Делта варианта? Нещо смърди?
30
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като се завърнат сеяндурите от гърция тогава ще видите чудо не виждано. Есента и зимата няма да има места в болниците а гробарите ще изнемогват. Това е защото нямате управници които да мислят за народа. Нито граници затвориха нито полетите спряха. Пазете се сами Носете маски и на открито не ходете на места където има големи групи от хара. Делта варианта е лесно преносим и заразява на ред. Този път няма да има незарезен човек. На някой ще им се стори смешно но съм свидетел на отишли си от Ковид.
29
5
 
25
 
! Отговори
Светозар преди 2 години
За днес това е 14 - та статия зовяща за ваксинация. Толкова агресивна и натрапчива пропаганда, почва да става съмнително. Явно са поети някакви ангажименти, които поръчителите искат, да се изпълняват. Колкото повече натискат, толкова е по - ясно, че тука има нещо подозрително.
28
2
 
22
 
! Отговори
Конами преди 2 години
Симидчиев е корпоративен лобист. Не му вярвайте !
27
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Независим ! Ами еи сега повярвах, че управляващите ще ги боднат с друго освен витамини :) :) Народа са опитните зайци и са ни продали за експерименти!
26
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксината на файзер е ефективна срещу делта в 90%. Без ваксина, да тестваш вируса на голо е голяма глупост.
25
2
 
14
 
! Отговори
House M.D. преди 2 години
Неуважаеми другарю Хлебаров, гледай си белите дробове и кажи какъв хонорар взе, за да рекламираш експерименталните отрови.
24
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересно, експериментални препарати в първа фаза на тест до 2023 и с много смъртни случаи, защо продължава да се ползва? А какво ли ще представляват фаза 2 и 3 до 2025? Нещо не е ок.
23
3
 
22
 
! Отговори
Д-р Коронис Кауза преди 2 години
Айдеее и този изпълзя от дупката си! Явно Бигфарма развърза кесиите! Очаквайте скоро инициативи за задължително ваксиниране. Какви ще бъдат те, следва да видим!
22
2
 
9
 
! Отговори
Независим преди 2 години
Не се притеснявайте, сега и Бойко щял да се ваксинира, така че всичко е наред. Ха-ха-ха.
21
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам дали вирусът ще изчезне, но щом официално Фазерр обявиха, че ваксината им не е ефективна срещу Делта, то излиза, че и пропагандата на ваксинирането е безсмислено. Да не говорим, че половината заразени във Великобритания са все измежду ваксинираните...
20
1
 
19
 
! Отговори
Ана преди 2 години
Застраховането е по желание, а не по заповед на транснационалните корпорации. Ваксинирането срещу Ковид -19 е доброволен и осъзнат акт, а не принуда. Има по-страшни болести от Ковид, а за тях няма такава истерия. Ваксината не е лекарство, търсете лечение, уважаеми медицински специалисти ! Не повтаряйте изтъркани и безсмислени фрази !
19
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според теорията ви, щом се ваксинира поне 70% от Европа, проблеми няма, нали? Тогава всичко скоро ще е наред! Да се ваксинират послушковците в ЕС, и готово!
18
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да, България се провали, отново! Ще си сърбаме попарата за това. Отново! Благодарение на антиваксърите .