Българите с антитела са 610 хил., но колко от тях са ваксинирани?

Няма представително проучване за имунния статус на населението
37
Българите с антитела са 610 хил., но колко от тях са ваксинирани?
Снимка: БГНЕС

39% средно от българите са се срещали с вируса, според д-р Недялко Калъчев, собственик на голяма верига лаборатории.

Не е направено представително проучване за имунния статус на населението, а ние с колеги от страната направихме случайна лабораторна извадка, но тя не е представителна, обясни той пред БНР.

По досега събраните данни на МЗ за преболедувалите, хората с тестове за антитела са 610 000, и то през ЕГН локализирани, но за жалост не се разбира колко от тези хора са и ваксинирани, тоест антителата са вследствие не на болест, а на ваксината. И това са общо данните от началото на пандемията, каза още специалистът.

Според него необхванатите от никоя статистика до момента и заразени и преболедували хора са около един милион у нас.

Но пък стана ясно, че НЗОК има данни за здравния регион на лицата, но пък тази информация не достига до МЗ и съответно тези 610 хиляди души, обхванати сега от системата за събиране на данни, те нямат здравен регион, защото щяха да са интересни регионалните различия. И защо МЗ няма достъп до тези данни - на някой сякаш му е изгоден хосът? Да направи саботаж все едно...", заяви още д-р Калъчев.

Той изрази съжаление, че Европейската комисия не одобри впоследствие хората с антитела да имат сертификат за придвижване. Това беше премахнато от Европейската комисия при обсъждането. А иначе анитителата спадат с времето, но може да продължат и след 8-мия месец", каза още медикът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
3
 
4
 
! Отговори
SHEFA преди 2 години
НИТО ЕДНА ОТ СТАТИСТИКИТЕ ДЕТО ВОДИТЕ НЕ Е ТОЧНА-НИТО ПЪК ВЯРНА.-ОБОСНОВАВАТЕ СЕ НА ПРЕДПОЛОЖЕНИЯ!-НИЩО НЕЗНАЕТЕ.
31
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 27 Пишеш глупости.Колко ваксинирани срещу хепатит,туберкулоза,морбили и т.н са се разболели от тези болести и колко ваксинирани срещу ковид са болни в момента?Разликата е от тук до космоса.
30
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Паметта остава !Прав си то си е така в историята на вирусологията,само,че не левкоцитите а едни други клетки помнят вируса и дават сигнал на другите за да атакуват.Принципно всичко е така.Човек боледувал веднъж изгражда имунитет завинаги,само с гриповете не е така и с короната не а защо?Други да отговорят,книжните професори могат да се изходят
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да, вирусният товар има голямо значение.
28
0
 
6
 
! Отговори
до 28 преди 2 години
Въпро са до кой как ще го изкара и защо едни така други иначе е много интересен ? Във с случая ако искаш да си помогнеш на имунитета едно от най доброто с което можеш да си помогнеш е ако може да не поемеш голям вирусен товар -- сега дали ще си с две маски и противогаз или ще внимаваш другите да са по-по далечко и със маски но това със товара е задължително за да се даде време на имунния отговор ,защото ако наведнъж навлезнат много гадинки докато Т клетките се задеистват онези са милиарди .
27
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За защита на личните данни чувал ли си? Няма как да влизат и проверяват на който си реши. Би могло в самото начало да се направи системата да се вижда и отчита, но няма мисъл при правенето й. България и дигитализация! Смешки!
26
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тестовете с антитела и ваксините се правят по ЕГН. Много лесно се хваща в лабораториите, кои е вакснат и кои не! Доста неваксинирани имат вече антитела и не им е удобно да вадят статистиката, защото са необходими още ваксинации за господарите от ЕС
25
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Представителна извадка означава да се вземат на случаен принцип изследвания от вс възрастови групи, пол жени и мъже, градове, села, различни лаборатории . Не само от 1 град, 1-2 лаборатории.
24
1
 
3
 
! Отговори
на мене един преди 2 години
Доктор ми каза ; каквото мама и тати са ти дали-- това е !
23
1
 
11
 
! Отговори
До 26 преди 2 години
Има едни 5-6% от хората, които са невъзприемчиви генетично към ковид. Късмет! Генетични фактори. Ама още не се знае как да се установи кой точно ще е невъзприемчив.
22
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И ваксинираните против туберкулоза, хепатит, морбили и др могат да се разболеят. Гаранция 100% няма. Всъщност рнк ваксините против ковид дават най високата досега известна защита срещу заболяване. Но и те не са 100%. Зависи от имунната система на човека. Това не ти е бойлер, да искаш гаранция 100%. Пък то и бойлерът може да се развали, както е в гаранция. Ха ха
21
3
 
7
 
! Отговори
Добре бе 25 преди 2 години
А тези които стоят денонощно до боледуващи и нищо им няма техния имунитет потиснат ли е имат ли анти тела и защо да се ваксинират като за тях това заболяване на практика не съществува . Защо да си правя тестове да давам пари на кой какво да доказвам и как да му обяснявам защо не ме е хванало ,очаквал съм да се разболея ,ама нито можех да се скрия нито да избягам ,ще посрещнеме и делта варианта пък там какво ще стане Божа работа .
20
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като си бил болен, вирусът потиска имунитета и оттам е по-,слаб имунния отговор. Това е запазената марка на ковида. Гаден е. Затова преболедувалите трябва да правят бустер с ваксина.
19
2
 
5
 
! Отговори
до 11 преди 2 години
Как ще те заразят с ваксините, 6ато том цял жив ковид вирус няма! Ама легенди разпространяват.....
18
3
 
8
 
! Отговори
Много от разни боле- преди 2 години
--сти се откриват по наличието на антитела срещу тях ! Значи докато все още имаш някакви следи от болеста антителата са ти най-много ! Те са необходими за да се борят във МОМЕНТА срешу вируса ,след като вируса бъде победен и те постепенно изчезват ,НО остава клетъчния имунитет . Това със паспортите е начин, първа стъпка в посоката да се съгласиш да те боцкат ,че да имаш някакви права даваш НЕЩО за права и ето някой си мислеха-- ще се боцна и вече няма проблем ,но неее има проблем вече си наш...
17
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 9 Ваксините/шарка,тетанус,туберкулоза,хепатит и т.н/ме предпазват от съответната болест.Тези измишльотини предпазват евентуално да не умреш.Баси и ваксините,баси и чудото.
16
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дали си ваксиниран или преболедувал няма значение . Тестовете не правят разлика. И Т -клетъчния имунитет е същия , и антителата . Ако имаш слаб имунитет , може да е недостатъчен както след ваксина , така и след преболедуване . Смисълът на ваксинацията е да получиш имунитет без да си бил болен , с всички рискове от това , да влезеш в болница, да си интубиран и прочие.
15
4
 
22
 
! Отговори
Паметта остава ! преди 2 години
Дори да намалеят телата левкоцитите помнят и когато се срещнеш отново с болеста антитела ще бъдат произведеи много бързо ,така че броя на антителата е висок непосредствено след ваксинация или преболедуване ,а след една година може и да ги няма ,НО организма ти вече е готов ! Това го каза Мангъров ,ама другите много услужливо си мълчат във полза на нови и нови ваксинации.За клетъчен имунитет нито дума все едно ,че такова нещо няма ,ама има !
14
3
 
5
 
! Отговори
Щерю преди 2 години
До Манипулация - Евала! Супер точно изказване! Това е истината!
13
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хиляди, милиони, ама извадката не била представителна. Няма данни за това, за което говори този собственик на голяма верига лаборатории. Всичко е изсмукано от пръстите. Не се знае колко хора в България имат защита срещу вируса и колко нямат. По-скоро хората със защита са много малко.