Д-р Чавдар Ботев: Да ти отнемат правото да се ваксинираш е чудовищно

Според него се прекалява с антибиотиците при лечението на COVID
20 сеп 2021 22:45, Нели Христова
306

България все още е на дъното по имунизация срещу COVID-19, а антиваксъри стигнаха и до вербално нападение над пункт за ваксинация. Защо българите не вярват на ваксините срещу коронавируса?

"Тази война се води, защото хората не вярват на производителите и на политиците. Но да ти отнемат правото да се ваксинираш е чудовищно, не можеш да отнемеш правото на хората, които не искат да рискуват живота си и този на близките си, това е подсъдно", коментира хематологът д-р Чавдар Ботев в студиото на Bulgaria ON AIR.

Според него ваксинацията е много важна част от битката срещу коронавируса. Той подкрепя ваксинацията при децата в рискови групи.

"Има деца, които са доста увредени още от малки, при тях Ковид-19 може да протече много тежко. Това са децата с диабет, наднормено тегло, гинекомастия. Реакциите след ваксинация с Pfizer при децата е както при възрастните, но детският организъм реагира по-бурно. Реално ние ще знаем какви са качествата на тези ваксини след 10 г.", уточни д-р Ботев.

Той предупреди, че при голяма част от пациентите с Ковид-19 се прекалява с прилагането на антибиотици.

"Има пациенти, при които при продължително лечение се изписват и 4 антибиотика. При някои пък антибиотик се дава само заради температура. Тя само по себе си не изисква такова лечение. И когато стигнат до реанимация болните са с много инфекциозни бактериални заболявания. И когато трябва да интубираме болните, се получава висока смъртност", предупреди хематологът.

Той посочи, че при рискови пациенти, предимно тези с хронична белодробна болест, прилагането на антибиотици е препоръчително. Но подчерта, че погледнато отстрани изглежда все едно има фирми, заради които се изписват антибиотици в името на печалбата.

Хематологът препоръча да се направи проучване, което да покаже как различния подход в лечението влияе на заболяването.

"Да се вземат 100 души и половината да се лекуват агресивно с антибиотици, каквито често се прилагат, а другите - с по-щадящи медикаменти. Имам пациенти, на които като има спрем антибиотиците и оздравяват", заяви  д-р Ботев пред Bulgaria ON AIR.

Той уточни, че у нас се правят много малко проучвания за имунитета след ваксинирането, след преболедуване. Според него трябва да се изследват и децата, за да се види каква част имат създаден имунитет.

Хематологът препоръча всеки, който реши да се ваксинира, да проучи внимателно коя е най-подходящата ваксина за него.

"Ползата от ваксините е много голяма. Не знам при толкова много увредени хора защо у нас не се прави нищо. Мерките са доста демократични в България, но те не се спазват, затова е толкова зле положението", коментира още д-р Ботев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


306
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
229
1
 
26
 
! Отговори
Чоко преди 2 години
Да ти натрапят ваксината е не по-малко чудовищно.
228
1
 
23
 
! Отговори
До: Лола преди 2 години
Уважаема Лола, По твоята логика евреите в Третия Райх, които са отказвали да носят жълти звезди на реверите си са били престъпници, защото са нарушавали правилата и Нюрнбергските закони за Защита на Германската Кръв и Германската Чест?Интересна логика!
227
30
 
0
 
! Отговори
Лола преди 2 години
До 273. Чудовищно е докъде води съзнанието на нарушителите на правилата. Винаги съм смятала, че имат престъпни мисли. Този случай доказва, как престъпната мисъл преминава в престъпно действие.Не носещите маски са хора склонни да извършат престъпление. Не ги е грижа дали ще заразят някой и дали Ковид за него няма да бъде смъртоносен.Смисълът на пандемията е да отлъчи хората с престъпни мисли и действия. След тази пандемия светът ще бъде друг.
226
0
 
12
 
! Отговори
наркоман преди 2 години
Да ти отнемат линийката кока е чудовищно!
225
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Имам пациенти, на които като има спрем антибиотиците и оздравяват"Ето това изречение само обяснява многото починали уж от ковид.Реално умират от отравяне с антибиотици като онзи абитюрент, лекуван със 7 антибиотика и лекарство за автоимунни заболявания, за които се знае че буквално блокират имунната ситема.Докторе, ти и колегите ти ще горите в ада! Заради всични невинни души, които сте убили съзнателно за печалба
224
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами докторе никой не те спира да се боцкаш. Но не настоява и другите да го правят, както и носенето на маски.
223
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В провинция Райнланд Пфалц 20 годишен касиер на бензиностанция е застрелян от 49 годишен клиент, защото настоял за спазване на изискването за носене на маска от клиента. Чудовищно е до къде докараха хората с измислената пандемия.
222
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато всички капацитети казват кое е добро,а ти,който нямаш хабер от медицина говориш друго,това означава,че в главата ти няма грам мозък.
221
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това сигурно са простаците-*** на онова петно на Варна - лидера на оная група,дето се възроди от простотията.
220
3
 
27
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
А да те карат насила да се ваксинираш не е ли чудовищно? Не случайно на протестите в САЩ нerpи издигнаха плакати - Моето тяло си е мое е аз се разпореждам с него!
219
0
 
24
 
! Отговори
МмАаНн преди 2 години
"Той уточни, че у нас се правят много малко проучвания за имунитета след ваксинирането, след преболедуване. Според него трябва да се изследват и децата, за да се види каква част имат създаден имунитет."А защо ли? Защо вместо да изследват с PCR тестове не изследват задължително антителата на всички? И най-накрая да се разбере кой крив, кой прав
218
0
 
24
 
! Отговори
ЗАДник преди 2 години
"Да се вземат 100 души и половината да се лекуват агресивно с антибиотици, каквито често се прилагат, а другите - с по-щадящи медикаменти."Това сега как да го разбираме?Тия експериментират с нас.4 вида антибиотик и на бик да ги даваме,и той ще умре.Въобще не знаят какво се случва и какво правят.Това са доктори колкото аз съм космонавт.Жива подигравка.
217
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Един от докторите, който заслужава да бъде не бит, а пребит. Защо нещастникът си мисли , че като подстрекава към ваксинация, той ще е изолиран и спасен? Много е наивен горкият, ако наистина мисли така. Всички ние сме една верига, и нали знаете , ако само едно звено се скъса, какво става? Тези акули, направили пандемията, въобще няма да се церемонят с него, ако трябва да го премахнат.
216
0
 
8
 
! Отговори
Off преди 2 години
По принцип е прав, само забрави да рекламира онова лекарство против краста, за което пееше 1 година.
215
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
хората си умират а някви доктори и доценти им викат "той/тя от ковид беше"
214
0
 
24
 
! Отговори
Цжййй преди 2 години
Направете ваксината не задължителна махнете забраните и ще се оправимВече тръгваме към война защото все повече убийства стават заради тази фалшива пандемия
213
0
 
12
 
! Отговори
бааа го преди 2 години
Чачо, пий си лекарствата бе, "докторе"!
212
0
 
17
 
! Отговори
Без коментар преди 2 години
"Имам пациенти, на които като има спрем антибиотиците и оздравяват"
211
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чудовищно е, а? Така обаче докторче и им СПАСЯВАТ живота като не им инжектират експериментални ОТРОВИ. Верно е че някой някъде ще вземе < комисионни, или изобщо няма да вземе, но вие убийците в бели престилки на това му казвате *чудовищно*. Да се смеем ли докторе, да плачем ли...
210
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чавдар му дайте хапчета за зъби да не се излекува и да реве по новините и не споделяйте новините за лека Азакс, нека умират!