"Пфайзер" предпазва от тежък COVID шест месеца

От "Пфайзер" са прегледали данните на 3,4 милиона души
5 окт 2021 11:22, Ния Христова
52
"Пфайзер" предпазва от тежък COVID шест месеца
Снимка: БГНЕС
Ваксинирането с две дози от ваксната на "Пфайзер" има висока ефективност срещу тежко прекарване на COVID-19, включително защитава и от "Делта" варианта. Защитата продължава най-малко шест месеца, се казва в анализ на пациенти от САЩ, предаде АФП.
 
Предишни данни от клинични проучвания показват, че ваксините предпазват от хоспитализация. Сега обаче новото изследване, публикувано в Lancet, измерва ефективността на една ваксина във времето в реални условия.
 
От "Пфайзер" са прегледали данните на 3,4 милиона жители на Южна Калифорния, около една трета от които бяха напълно ваксинирани между декември 2020 г. и август 2021 г.
 
След среден период от три до четири месеца, напълно ваксинираните хора са били 73% защитени срещу инфекция и 90% защитени от хоспитализация.
 
През август в САЩ беше разрешено поставянето и на допълнителна доза ваксина за хора с отслабена имунна система, а във Франция беше предложена допълнителна ваксинация на възрастните хора.
 
Израел пък предложи деца над 12 години да получат трета доза пет месеца след поставяне на втора игла.
 
Доклад от септември, обаче, от Световната здравна организация (СЗО) установява, че настоящите ваксини са достатъчно ефективни срещу COVID-19, за да направят трета ваксина ненужна за общото население.
 
Миналия месец СЗО призова за мораториум върху подсилващите ваксини до края на годината, за да бъде разрешен въпросът с неравенството в разпределението на дозите между богатите и бедните държави.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
1-ва и 2-ра доза всеки нормален човек ще си постави, но за повече да не се надяват. Ако не се кротва при толкова ваксинирани, значи няма смисъл, е България пак е на опашката, но ще си покаже при другите. Тук много народ мисли, че някой му мисли злото и ще му навреди, а всъщност той сам си вреди, ама много е лъган и е недоверчив, това е. Джиесемите вредят, компютрите също, но от тях не се отказват.
40
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Jj Май само ти си видял някакъв ефект.
39
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И защо сертификатите на набодените са по година, а на истински ваксинираните преболедували - само 6 месеца? Въпросът е реторичен.
38
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още миналата пролет бяхме наясно, че бизнесът с илачи на бай ви Бил ще иска боцкане на минимум 6 месеца. Тогава на тази истина се казваше "конспирация". Днес е просто реалност.
37
4
 
8
 
! Отговори
Абе преди 2 години
6 месеца и после RIP
36
0
 
11
 
! Отговори
Бизнеса върви преди 2 години
Целта 7 милярда на всеки 6 месеца добра далавера
35
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мда, реално тия фирми може и да не лъжат. Ваксините им сигурно предпазват от ковид. Никога не са твърдели, че не те разболяват от нещо друго обаче. Това е като да измислиш метод за лечение на счупен крак, да ритнеш човек силно в корема.
34
2
 
13
 
! Отговори
Преболедувал преди 2 години
Пфайер предпазва 6 месеца а преболедуването пази ДОЖИВОТ ...........избери сам !!!
33
0
 
1
 
! Отговори
ъъъ преди 2 години
То не е окончателно, естествено, защото тепърва ще се уточняват и оценяват всичките многобройни параметри. От немаловажно значение е и напр. с какъв брой ваксини с изтичащ срок разполага дадена страна и още безброй много фактори, които трябва да бъдат съобразени. Те затова хората използват подходяща формулировка "най-малко шест месеца" - за да бъдат максимално честни, а иначе то може и два пъти по толкова, и по-малко и т.н., според както установи науката в съответния момент.
32
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нищууу !!! Важното е че е американска и скъпа ;) Сега нали американците са ни ,,братя,,.Както вика Славитуу - Ши летим само с наса у космоса ха ха ха Тя самата наса лети с роскосмос .Значи ако летим само с наса трябва да летим с роскосмос или да не летим по политически причини . И ко ся ? Пак с роскосмос .Наще колкото повече се навеждат на запада руснаците толкова по дълбоко ни го набиват . Народонаселението трябва да спре да гласува за евро атлантиците.
31
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За да излизат сметките трябва регулярна ваксинация. Всяка година. Първите 2-3 дози безплатни, после вече всеки ще си плаща скромна сумичка 5-10 евро. Плавно някак си трябва да се стигне до това. Иначе какво да правят тия заводи за ваксини след 3-тата доза ? :)
30
0
 
10
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Ми те минаха 6 месеца от март до септември :)))
29
0
 
18
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ЗА СЕГА САМО СЕ ОПИПВА ПОЧВАТА ДА ИМА 3-ТА ДОЗА ЗА ВСИЧКИ! НО ЦЕЛТА Е ПРЕЗ 6 МЕСЕЦА ДА СЕ ПОСТАВЯТ ПО 2 ДОЗИ ЗА ОЩЕ ПО-ГОЛЯМА СИГУРНОСТ. А ИНАЧЕ ПЛАТЕНИТЕ ЛЕКАРИ НЕКА РАЗПРАВЯТ КОЛКОТО СИ ИСКАТ КАК ПАНДЕМИЯТА ЩЕ ИЗЧЕЗНЕ ДОГОДИНА! ТАКА ЩЕ Е ПЪРВИТЕ ГОДИНИ ДОКАТО ПОСТРОЯТ НОВИ ЗАВОДИ ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА ВАКСИНИ! ПОСЛЕ ЩЕ СТАНЕ ЯСНО, ЧЕ ВАКСИНАТА ТРЯБВА ДА Е ВСЕКИ МЕСЕЦ ПО 1 ДОЗА ЗА РАЗЛИЧЕН ОПАСЕН ЩАМ!
28
0
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
До :-)/ БРАВО ОЩЕ ЕДИН ВЕДНАГА ЗАГРЯЛ КАКВО ВСЪЩНОСТ КАЗВАТ!
27
0
 
1
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ДО 24 До има ли игленици?/ БРАВО ВЕДНАГА РАЗБРА КАКВО ВСЪЩНОСТ КАЗВАТ!
26
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Илиза, че ваксинирането води до пристрастяване и е вредно за здравето.
25
1
 
1
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
До Търчим за ваксина/ БРАВО И НА ТЕБ И ТИ ПРОЗРЯ ИСТИНАТА!
24
0
 
3
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ДО 27 До 11/ БРАВО ТИ СХВАНА ВЕДНАГА КАКВО КАЗВАТ! НА ВСЕКИ 6 МЕСЕЦА НОВА ДОЗА!
23
1
 
13
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
СЪВСЕМ ОТКРИТО ВИ КАЗВАТ , ЧЕ НА ВСЕКИ 6 МЕСЕЦА ТРЯБВА ДА ИМА НОВА ДОЗА :D И ВТОРО АКО ВАКСИНАТА НЕ Е ЗА ТОЗИ ЩАМ ШАНСА НА ПРЕДПАЗВАНЕ Е 40% ИЛИ 4 НА 10 ДУШИ. 6 ВАКСИНИРАНИ ДУШИ МОЖЕ ДА СИ ГО ПРЕКАРАТ И СЪС ЗАВЪРШЕК СМЪРТ !
22
1
 
5
 
! Отговори
До Търчим за ваксина преди 2 години
39% e на първата доза. Това е големият спад при делта. За предните варианти беше към 80% две седмици след поставяне на доза 1.