Психолози отчитат скок на тревожността у родителите заради тестовете

Притеснение има и при децата
5 ное 2021 07:38, Нели Христова
44

МОН показа как ще бъдат тествани учениците за COVID преди да се върнат в клас. Стефания и Виктор бяха първите ученици, които опитаха щадящите тестове.

"По-сигурна се чувствам като се тествам един-два пъти в седмицата. и вече трябва да се чувстваш ок. По-добре е да се тестваме, за да ходим на училище и да се виждаме с всички", каза Стефания, пред Bulgaria ON AIR.

След получаване на резултат, пробите ще се изхвърлят в пликове, които ще се складират в свободно помещение в училището. Екипи на регионалното министерство по график ще обхождат учебните заведения и ще прибират биологичните отпадъци. След което ще бъдат изгаряни.

"Моите колеги първото, което ме попитаха: госпожо, означава ли това, че ние ставаме на първа линия, като медиците. това беше първият въпрос, който ми зададоха", коментира директорът Мая Зафирова.  

Учениците, които няма да бъдат тествани, ще учат онлайн. За тях има два варианта - да участват в часа паралелно, но в онлайн среда или преподавателите да им изпращат материали и задачи, без да им преподават допълнително.

"Наистина е предизвикателно, защото времетраенето на часовете е различно, когато сме присъствено и когато сме в електронна среда", поясни преподавателят по БЕЛ и История и цивилизация в ОУ „Ангел Кънчев“ в Русе Ралица Матеева.

Психолозите вече отчитат повишение на тревожността, както у родителите, така и при децата.

"Децата обаче имат склонността да поемат тревожността на родителите. Ако родителят е тревожен, стресиран и трепери сутринта като заведе детето си, че трябва да се изплюе и да го тестват, детето ще стане тревожно и ще се стресира. Все по-често идват родители при мен и търсят съдействие по отношение на тревожността на децата си и все по-често разбирам, че тревожността на детето е успешно проектирана от родителя. това е заключението", разказа психологът Калин Гайтанджиев.

До момента са поръчани 400 хил. теста, а броят на учениците от 1-ви до 4-ти клас в страната надхвърля 230 хиляди. Според изчисленията на образователното ведомство те трябва да стигнат за около 2 седмици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
19
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не тревожността а простотията се проектира върху децата!Голям стерс за едно плюене.А като играят на игри в интернет с убийства,колене ,стреляне и кръв по целия екран не се стресират!!!Тогава са компютърни гениий!!!И като ги оставиш сами пред екрана он-лайн какво мислите че правят?Ядът, пият, пушат и играят на игри под масата.Егати обучението!нищо няма да излезе от тях!!!!Б***хти простотията в тая държава!
19
1
 
12
 
! Отговори
Тралала преди 2 години
Психолозите тестове ще правят ли?
18
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сутрин рано, всеки понеделник и четвъртък, целия МС да дава пример как става! Всички дружно да плюят в ефир и министър Денков да им събира контейнерчета...
17
2
 
28
 
! Отговори
kris преди 2 години
Това, което се случва е безкрайно извратено!
16
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали ревяхте, че дистанционното обучение е калпаво. Ей сега ще видите присъственното с плюмки, капки, тестове и заразяване как е. А по отношение на дистанционното обучение от опит ще ви кажа как е: който ученик си е калпав и мързелив, той при всеки вид обучение е такъв, дали ще спи пред компютъра или на чина с отворени очи, разлика няма. Който иска да учи, може всякък.
15
3
 
13
 
! Отговори
Охооо преди 2 години
"Моите колеги първото, което ме попитаха: госпожо, означава ли това, че ние ставаме на първа линия, като медиците. това беше първият въпрос, който ми зададоха",!!!!! Значи искат и тях да закачат за кранчето на ковид фондовете и сладките бонусчета. От тази ковид шашма некорумпиран медик не остана май.
14
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БГ училищата, в които няма даже сaпун и тоалетна хартия, ще стават лаборатории... майко мила, що си ме родила...
13
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Учителите не са лаборанти няма как нормален човек да се съгласи в пика на пандемията да му плюят насреща 24 човечета, за дете тест между 10-15 мин, като са в класна стая докато тестват всички са достатъчно контактни или на - 20 ще ги водим в 5 ч сутрин да се тестват до 8
12
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По инструкция от производителят са необходими 15-20 минути след като капка от слюнката е капната върху плочката за тестване. Времето за пробонабиране преди това не е уточнено. Време за дезинфекция и проветрение също неуточнено. Време за тестване на 25-30 деца неизвестно, в училище са средно 4-5 паралелки от всеки клас. Как няма да се смесват класовете, докато се дезинфекцира и проветрява отново е неизвестно. Ще остане ли време за учене? Интересно коя ли е фирмата успяла да набута тестовете
11
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сякаш нищо не се е променило от миналия ноември насам. България отново е сред първите по смъртност, болниците отново са препълнени. Звучи пресилено, но не е: пътят към урните на 14 ноември ще е застлан с трупове.
10
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Маски да не могат да дишат въздух децата, тестове, тревожност...за неподчиняващите се - и май плана на филантропа Бил, ще успее. Мор за тях. А тия деца, дето са усляли да ги ваксат, ако се окаже, че няма да имат поколение ...всичко с плана му ще ОК.
9
1
 
17
 
! Отговори
Дамата с песа преди 2 години
При 4-5 хиляди нови случая на ден да пускаш децата присъствено само защото изборите са ти най-важни. Браво, госпида министри.
8
6
 
2
 
! Отговори
До 9 преди 2 години
Тогава детето ти ще яде бой! Няма да ни заразява, я!
7
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДЕЦАТА В КЪЩИ И СПОКОЙСТВИЕТО Е ВЪЗСТАНОВЕНО- НЯМА ПО СПОКОЙНА И СИГУРНА СРЕДА ОТ СЕМЕЙНАТА.
6
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Децата в къщи и родителите ще са спокойни.
5
2
 
27
 
! Отговори
Аз преди 2 години
А психолози отчитат ли тревожността и стреса на учителите?? Натовариха ги с трудното дист. обучение, а сега да изследват слюнките на децата!!! Това ми е адски обидно!!! Има ли организация в тази държава, която да защити педагозите??
4
9
 
6
 
! Отговори
Тралала преди 2 години
За директорите децата са едни ежемесечни пари, а сега ще прибират пари и за тестване.
3
9
 
5
 
! Отговори
Тралала преди 2 години
Директорите имаха възможността да намерят начина на обучение и да направят училищата безопасни. Те нищо не направиха и през цялото време искаха заповед от министъра. Това са най-безотговорните и виновни хора за новата вълна.
2
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пазете си децата! Педофилите не спят!
1
2
 
7
 
! Отговори
Фрактал преди 2 години
Робът овца и с Децата Ни се гаврят, *** си трае!