Проф. Гетов: Очаквам Омикрон да е опашката на пандемията догодина

Ако до март нямаме 50% ваксинирани, ще станем гнездо на нов вариант на вируса
23 дек 2021 09:08, Елка Василева
66
Проф. Гетов: Очаквам Омикрон да е опашката на пандемията догодина
Снимка: архив, БГНЕС

Очаквам Омикрон да бъде опашката на пандемията догодина, каза пред БНР българският представител в Европейската агенция по лекарства е проф. Илко Гетов.

"Ваксината на "Пфайзер" няма да бъде единствената ваксина за деца от 5 до 11 години. В момента в ЕМА има постъпило заявление за одобряване и оценяване на ваксината на "Модерна" за деца от 6 до 11-годишна възраст, текат и клинични изпитвания за ваксина за децата между 3 и 5 години“, каза проф. Илко Гетов.

Още по темата

Работи се усилено на международно научно ниво и върху т.нар. "пан коронавирусна ваксина", която да може да ни защитава от всички настоящи и бъдещи може би коронавируси. Това е все още на лабораторен етап, далеч е от разрешаване за употреба, но са ангажирани едни от най-добрите учени в света и до пет години може би да имаме ваксина срещу коронавирусите.

Компаниите работят също и върху подобрени или "ъпдейтнати" варианти на ваксините, тези които са базирани на информационна РНК, като до март 2022 г. компаниите трябва да представят данни за подобрените варианти за идващите щамове.

Очакваме до края на 2021 година окончателни данни на ефекта на сега съществуващите ваксини срещу Омикрон. Но данните показват, че използваните досега ваксини са ефикасни на 70 на сто срещу Омикрон ", каза проф. Илко Гетов.

Той е категоричен, че в медицината подходът е поставяне на ваксина в детска възраст. Защото се създава по-добър и траен имунитет, детския организъм не реагира рязко на внесените ваксини, няма нищо странно в това, че имаме и вече ваксини за деца - това е нормално. След това, ако се налага, се прави реваксинация, така е и с другите ваксини. Много зависи от вида на щама и на инфекциозния агент, за да се прецени дали да бъде еднократна ваксината или не.

Засега ваксината за деца се приема добре в другите страни от ЕС. У нас има заявени 120 записани за ваксина деца, във Варна са десетина деца. Но е добре разумно да израходим количествата за България, защото пак ще трябва да изхвърляме и даряваме. А при другите страни като Германия има огромен недостиг - те ще ни ги вземат.

У нас дойдоха 42 хиляди дози ваксини за най-малките. Ваксинираните деца от 11 до 18 години в ЕС са над 15 милиона дози на "Пфайзер". В България също все повече деца над 11 години се ваксинират", поясни проф. Гетов.

Той каза, че няма тежки странични реакции при децата до 18 години след ваксина. Ваксината не отключва заболявания, РНК ваксината се разпада до два дни. А при децата има само от този тип ваксини.

Но вече има случаи на починали от вируса деца, а също са установени тежки постковид синдроми при децата. Вирусът е многолик и обхваща всички органи и системи на организма.

На 10 000 симптоматични за COVID-19 деца - 60 постъпват в болница, а 6 влизат в интензивно отделение",  даде още статистика проф. Гетов.

Според фармацевта засега локдаун не се очаква.

"Аз съм привърженик на по-строгите мерки и задължителните сертификати, защото за мен общественото здраве стои на първо място.

Няма да се борим с антиваксърите - те са 10 на сто, ние трябва спокойно да убедим колебаещите се, но съм против стимулиране с материални средства - не може с публични средства да се стимулира някой, защото решил да се ваксинира.

Ако до март нямаме 50 на сто ваксинирани, ще станем "гнездо на нов вариант на вируса", счита проф. Гетов.

Последните проучвания сочат, че двете дози ни предпазват до 9 месеца, сега се изследва колко време ще имаме имунитет след бустера. Най-вероятно от 9 месеца до една година.

Ако си си поставил двете дози в България, а бустерната доза е в чужбина, би следвало Националната информационна система у нас да съдържа информация и за бустерна доза.

"Бустерната доза се поставя след шест месеца. Като аз съм привърженик да се направи бустер със същия вид ваксина, с който си започнал. Ако си с "Янсен", може след два месеца бустерна пак на "Янсен", а ако си с Астра Зенека след 56 месеца се поставя бустер на РНК ваксина.

Положителната новина е, че вирусът започва да се самоограничава към септември - октомври 2022 година , особено след Омикрон.

А в чужбина има нови заразени при много голям процент ваксинирани, но това е вълната на неваксинираните, а тези от заразените не стигат до болница или до тежък изход", поясни още проф. Илко Гетов.

У нас не се поставят ваксини с изтекъл срок на годност, а от догодина ще има нови количества. На този етап у нас не е поръчана новата ваксина Ковавакс заради наличието на достатъчно количества от другите. За нея тепърва ще събираме опит, тя е направена по по-конвенционален метод. Това обобщи българският представител в Европейската агенция по лекарства.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
0
 
! Отговори
баба Теодорка преди 2 години
У БеГе, под път и над път, професйор-медик расте! В мно гомно гото ТиВи, препоръчват как да мреме!
48
0
 
1
 
! Отговори
Представител в Европ преди 2 години
Този е търговец и има конфликт на интереси. Да не кажа фарма мафия, но нещо такова.
47
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
чели, чели, чели глупости за ваксините в фейсбук....
46
1
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
А така!Професорът неволно се изпусна,че вакцините срещу короната ще има след 5-6 години,колкото е нормалният срок за създаване на една вакцина.А това,което сега ни прилагат,е експериментално лек-во с неясна ефективност.
45
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
само да добавя за неразбралите, че според това дето е изръсил тоя е по-вероятно да спечелите шестица от тотото, отколкото детето ви да влезе в болница с ковид
44
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
значи според тоя капацитет да си бодем децата с експериментални течности щото имат 0,6% шанс да влязат в болница и 0,06% шанс да влязат в интензивно?! Айде марш и си късай дипломата смешна калинка
43
6
 
4
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Антивасърите май са понечко,професоре.
42
3
 
9
 
! Отговори
А преди 2 години
Ако се окаже, че Омикрон не е опашката на пандемията догодина, къде да те намеря, професоре?
41
2
 
9
 
! Отговори
Duchess of Cringe преди 2 години
Дали си нямам къщи на село, дали си нямам дом, дали си нямам оръжия, дали си нямам газови лампи и консерви... А нека посмеят.
40
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това го каза първо Мангъров
39
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
това че ще има нов щам го знаем както знаехме че ще изнамерят този кръстен омикрон.нужен е враг с който масите да са ангажирани да се борят.
38
3
 
8
 
! Отговори
В. преди 2 години
Е. Стига дава думата на този мишок.
37
4
 
35
 
! Отговори
БУСТЕР ГЕТОВ преди 2 години
Бустерите трябва да бъдат ежемесечни и задължителни. Маските да се носят и в планините. Бременните хора да бъдат ваксинирани всяка седмица. Който не е съгласен да бъде въдворяван в лагери като в Австралия. Честит Празничен период!
36
4
 
34
 
! Отговори
BG преди 2 години
"А в чужбина има нови заразени при много голям процент ваксинирани, но това е вълната на неваксинираните, а тези от заразените не стигат до болница или до тежък изход", поясни още проф. Илко Гетов." Мда, при 98% процента ваксинирани в Португалия, вируса натиска 2та процента, същото и в Англия, над 90% вакснати и глей кво става.. Как па нема един журналист или интервюиращ да им зададе правилните въпроси ?
35
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Толкова лъжи в една статия скоро не съм срещал.
34
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АлексДо 37Дано опитат да въведат задължително ваксиниране (така и така тайничко си го мислят всички). Така лека полека по принципа на жабата ще сварят не 90 а 99% .Има разлика в това да си ваксиниран насила и доброволно. Във втория случай можеш да се сърдиш само на себе си. Е - и да врещиш - измамиха ме, измамиха ме.
33
5
 
5
 
! Отговори
масончик преди 2 години
До Анонимен 40В БГ няма никакви масони, просто туземна колонялна администрация. Научили са ги презокеанските господари да правят 2-3 знака с ръце и нашите от страх не спират да ги показват, да не е някой да ги обърка и свърши по погрешка. Нашите са изпечени мошаги и занят, че ако не продължават с лъжите ще свършат у подземята на Букурещ, а там има много гладни плъхове.
32
5
 
3
 
! Отговори
50 на 50 преди 2 години
Стига да не е предната опашка ?
31
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След лекари, професори и медии и т.н. е пълно с масони.
30
3
 
4
 
! Отговори
Зара преди 2 години
.....Бустерната доза се поставя след шест месеца. Като аз съм привърженик да се направи бустер със същия вид ваксина, с който си започнал. Ако си с "Янсен", може след два месеца бустерна пак на "Янсен", а ако си с Астра Зенека след 56 месеца се поставя бустер на РНК ваксина...... СЛЕД 56 МЕСЕЦА - ПОВЕЧЕ ОТ 4 ГОДИНИ....