Доц. Гломб: Колективният COVID имунитет ще е за кратко

Преболедувалите също да се ваксинират, препоръча вирусологът
6 яну 2022 10:15, Анисия Иванова
81

"Оптимизмът при Омикрон е безпочвен. Вместо оптимисти, по-добре да бъдем реалисти. Данните, които СЗО събира, са от страни с висок процент преболедували като Южна Африка или висок процент ваксинирани - като Великобритания. България и по двата показателя е с нисък процент", заяви вирусологът от Националния център по заразни и паразитни болести доц. Любомира Николаева - Гломб в студиото на "България сутрин".

Световната здравна организация заяви, че има все повече данни, потвърждаващи по-лекото протичане на Омикрон. При него се засягат повече горните дихателни пътища.

Още по темата

Вирусологът подчерта, че по последни данни 3 месеца след завършен имунизационен курс ефективността срещу Омикрон е 50%. След бустерна доза тя се качва до 88%.

"Самото ваксиниране е предпоставка за по-леко протичане на болестта. Засега е оптимистично, че третата бустерна доза създава добър и дълготраен имунитет, но данните са само на няколко месеца. Израел прилага вече четвърта доза. Там залагат на ценността на човешкия живот, защитавайки най-застрашените - хората над 65 г. възраст", добави доц. Гломб пред Bulgaria ON AIR.

Тя не е оптимист за постигането на колективен имунитет.

"И да се постигне колективен имунитет, ще е е за кратко, защото ще има нови поколения за този вирус. По-добре е защитата да се постига с ваксиниране. Имунизацията ще стане като с поставянето на грипната ваксина - срещу нея никой не протестира. Всяка следваща ваксинация разширява спектъра на имунитета. Най-вероятно ще се окаже, че ваксината срещу Ковид-19 ще трябва да е тридозова", уточни вирусологът.

За разлика от предишните варианти, Омикрон заразява много деца. Това показват данните от редица държави, където вариантът е доминиращ.

"Това е най-наивното население за този вирус - без ваксина и изграден имунитет. А и през есенно-зимния период заболеваемостта сред децата се увеличава. Центърът за контрол на заболяванията в Атланта препоръча бустер при децата над 12 г. Вероятно ще се наложи като практика. Никога не съм била привърженик на задължителното ваксиниране, а на убеждаването", каза доц. Любомира Николаева - Гломб.

Тя не е оптимист, че Омикрон ще сложи началото на края на пандемията. Подчерта и нарастването на хоспитализираните с Ковид-19 у нас. А 800-те постъпили в лечебни заведения през последното денонощие са се заразили по празниците. Тя препоръчва преболедувалите също да се ваксинират.

"При тях е добре, ако са здрави и са минали повече от 3 месеца от оздравяването, да направят своята ваксинация. Преболедувалите, които са ваксинирани след това, имат най-силен имунитет. Дори и да се разболеят - при тях вирусът протича леко", каза още вирусологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гломб докога ще лъже. Ковид вируса винаги е бил сред хората. Дайте да забраним и домашните любимци, за да няма обмяна на ковид вируси тогава!
70
1
 
8
 
! Отговори
ха ха преди 2 години
Гломба-фалшива ГМО ваксина -фалшив имунитет!
69
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Не си ти ,когато си гладен !" ... за пари ! Ей , не се спря тая гримирана леля да ни цитира мокрите сънища на др.Гейбресус от СЗО ! Глynocmu ,глynocmu u uзмишльотини ,които само болни мозъци могат да родят , се леят пезспир от платените глашатаи на фарма мафията с единствена цел ПАРИ ,ПАРИ и пак ПАРИ под предлог загриженост за нашето здраве ! А всъщност здравето ни е последното нещо , което ги интересува ...
68
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Покрай пандемията се оказа, че имало и професори ***.
67
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как ще ме убеди като светила като д-р Робърт Малоун и д-р Питър МакКъла са твърдо против ваксинация след преболедуване!?
66
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Долните *** искат да набодат всички преболедували за да припишат негативите от инжекциите на вируса, и да припишат позитивите от естествения имунитет върху инжекциите. Долна и гнусна схема.
65
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая се е успала и е пропуснала обратното мнение на колегите си
64
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая пачав.ра луди пари направи с мръсните си манипулации по медиите.
63
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Но глупостта ще е вечна...
62
2
 
17
 
! Отговори
Идеалист преди 2 години
до 62 "Къде е Мангъров? Стана депутат и вече няма нужда да се подиграва с вас."Доцент Мангъро не е депутат. Гласът му е заглушен от правителствените подмазвачи и рушветчии. Не му се дава право да говори. Искат да го съдят, защото казва истината.
61
0
 
9
 
! Отговори
Идеалист преди 2 години
Ваксините на основата на спайк белтъка са сбъркани тотално. Това го казаха и амеркански специалисти, но гласовете им бяха заглушени от от БигФарма. Тези ваксини не действат, защото са насочени към един белтък, които много бързо се променя. Сметнали са, че много бързо могат да се произведат ваксини за новите щамове, но на практика е се оказва, че вирусът е много по бърз. Давайте класическите ваксини, не слушайте корумпираната и некомпетентна Европейска комисия.
60
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От кога ще почваме да ядем по 4ри пъти на ден? Безплатна ли ще е закуската обяда следобедната закуска и вечерята в аптеката? Ще загладим ли косъма като вас охранените пропагандатори на корито хранени?
59
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къде е Мангъров? Стана депутат и вече няма нужда да се подиграва с вас.Жената доцент не казва нито една лъжа.Тя говори като учен,защото е учен.Трябва да ценим хората като нея,защото в България са много малко.Малко са хората които са учени и наистина си засужават това наименование.Влезте в официални медицински източници и ше се убедите,че това което говори доцента е актуално.Тя следи всичко актуално и гоюсподеля с вас.
58
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За тази дърво с по-дебел клон, че тази *** трудно се издържа
57
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е човека,който казва истината.За съжаление в България истината много трудно се възприема.Не знам защо предпочитате да Ви лъжат.Ковид няма да си отиде лесно.Дано тази година на края на годината излезне мутация на най-лекия вариянт и да стане доминантен.И отново това,което Ви казва доцената е самата истина.Следва много тежък период.Ще имаме над 10 000 на ден положителни.
56
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има списък на всички без изключение.
55
2
 
21
 
! Отговори
Проф. Маскенщайн преди 2 години
Тая е една гломбалистка маша.
54
1
 
25
 
! Отговори
От Изток преди 2 години
,,Япония спря всички наредби за ваксини и постави предупреждение за миокардит върху етикетаПърво, министерството на здравеопазването на Япония призна за нарастващия процент на сърдечно възпаление сред ваксинираното население..
53
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Долна чума!
52
1
 
10
 
! Отговори
до 54 преди 2 години
Прав си, не е живот това! Да вземеш да се гръмнеш ли по-добре...